Paylaş
Aslında kefalet sigortası son 3 yıldır uygulanıyordu ancak kamu ihalelerinde kullanılamıyordu. Hal böyle olunca da sigorta şirketleri, tüketim malları, konut satışı gibi küçük işlere kefil olabiliyordu. Büyük projelerde, taahhüt işlerinde ise kefalet sigortası kullanılamıyordu. Bu nedenle de reel sektörün tek seçeneği banka teminat mektubuydu.
KAMU İHALESİNDE KULLANILACAK
Torba yasa ile bu durum değişti, kamu ihale kanununa bir madde eklendi ve banka teminat mektubunun yanı sıra kefalet sigortasının da ihalelerde kullanımının önü açıldı. Bir anlamda sigorta poliçesi, teminat mektubunun işleyişine benzer bir yapıya kavuştu. Peki, bu ne anlama geliyor? Reel sektörün artık tek seçeneği bankalar olmayacak; isterse kefalet sigortası yaptırıp, sigorta poliçesini teminat olarak gösterebilecek. Böylece, şirketler, kendine ilave kapasite yaratmış olacak ve kredi limitini başka alanlarda kullanabilecek. Sadece bu da değil; kamu ihalelerinin yanı sıra amme alacağının tahsilinin tehlikede olması halinde de kefalet sigortası teminat olarak verilebilecek. Açıkça söyleyeyim, bu düzenleme ile reel sektörün eli ciddi rahatlayacak.
BANKALARA ALTERNATİF OLACAK
Şunu da belirteyim, bankaların verdiği teminat mektubu tutarı 500 milyar liranın üzerinde ki, zaman zaman bankalar teminat mektubu vermekten de kaçınıyor. Şimdi bu 500 milyar liralık pazara sigorta şirketleri de ortak olacak.
Çok kısa, kefalet sigortasının nasıl işleyeceğini de anlatayım. İhaleye katılacak olan şirket; bankadan teminat mektubu istiyormuş gibi gerekli tüm evrakları sigorta şirketine sunacak. Sigorta şirketi, incelemeyi yaptıktan sonra kefalet poliçesini düzenleyecek ve üçüncü kişilere verilmek üzere bir senet hazırlayacak ki, buna kefalet senedi deniyor. Kefalet sigortası yaptıran şirket, yükümlülüklerini yerine getiremezse, sigorta şirketi devreye girecek ve ödemeyi yapacak; sonra da dönüp, şirkete rücu edecek.
Paylaş