Paylaş
İŞKUR’un yeni açıkladığı istatistikler, son aylarda ekonomideki daralmanın istihdam piyasasına ciddi yansıdığını gösterirken, özellikle küçük ve orta boy işletmelerin yeni çalışan talebinde bulunmadıklarını da ortaya koydu.
2015’in Ağustos ayında 10 ve daha fazla kişi istihdam eden işletmeler toplam 141 bin 300 işçi talebinde bulunurken, bu yılın aynı döneminde bu sayı 51 bin 388 azalarak, 89 bin 912 kişiye kadar düştü.
İSTİHDAMA İMALAT KATKISI
Öte yandan, bu yılın Ağustos döneminde, Türkiye genelinde 7,5 milyon kişi istihdam edildi. İstihdam açığını bir anlamda imalat ve perakende sektörü kurtardı. En çok çalışan talebinin olduğu sektör, imalat sektörü oldu ki, talebin yüzde 47’si buradan geldi. Nitekim mevcut durumda 2,5 milyon kişinin çalıştığı imalat sektörü, 43 bine yakın istihdam talebinde bulundu. Yine de imalat alanındaki istihdam artışı, geçen senenin altında kaldı.
Çalışan talebinin en yoğun olduğu ikinci sektör ise toptan ve perakende sektörü oldu. Toptan ve perakendeden 14,4 bin kişilik işçi talebi gelirken, konaklama ve yiyecek sektöründen ise 7,7 bin kişilik açık iş talebi oluştu. Yapılan araştırmalar, 2016’nın 3. çeyreğinde Türkiye genelindeki her 10 açık işten, 7’sinin imalat, toptan ve perakende, konaklama, yiyecek sektörlerinden geldiğini gösterdi.
EN ÇOK ARANANA MAKİNECİ
İŞKUR’un açıkladığı istatistikler, Türkiye genelinde istihdam edilenlerin en yoğun çalıştığı meslekleri de ortaya koydu. Buna göre; temizlik ve güvenlik görevlisi, şoför, beden işçisi, büro memuru, reyon görevlisi, satış danışmanı, dikiş makinecisi, garson, muhasebeci en yoğun çalışan alanlar.
İşverenler tarafından en fazla talep edilen meslek ise, dikiş makinecisi oldu. İkinci sırayı, beden işçisi alırken, işletmelerin en yoğun talep ettiği meslekler sırasıyla; garson, satış danışmanı, piliç kesim ve işleme elemanı, temizlik görevlisi, güvenlik görevlisi, gaz altı kaynakçısı, elektrikçi, yük taşıma şoförü, oldu. Türkiye genelinde işverenlerden gelen her 3 talepten, 1’i bu mesleklere oldu.
Paylaş