Finansman sıkıntısı çeken iÅŸletmelerin teminat sorunu çözülüyor

Önce bir tespitle başlayalım. Küçük ve Orta Boy İşletmeler (KOBİ), toplam istihdamın yüzde 78’ini, toplam yatırımların yüzde 50’sini, toplam ihracatın yüzde 59’unu gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

Yani, ekonomini temel direğini oluşturuyorlar ki, işletmelerin yüzde 98’i, KOBİ. 

Peki, bu kadar önemli kesimin en önemli sorunu ne? Ucuz ve sürdürülebilir finansman kaynağına ulaşamamak. Daha açık bir anlatımla, büyük sermayeleri olmayan KOBİ’ler için en hayati konu, finansman bulup, yatırım yapıp, büyümek ve üretimi ya da ihracatını artırmak. Özetle ekonomiye katma değer yaratmak.
Finansman ihtiyacını gidermek için de işletmelerin önünde birkaç alternatif var. Birincisi, banka kredileri, diğeri faktoring, leasing gibi banka dışı finans kurumları ve kamunun sunduğu, ancak sınırlı olan imkanlar.

 

NE KADAR KREDÄ° KULLANDILAR?

 

Bir de bugünkü reel duruma bakalım. Önce, banka kredileri ki, işletmelerin finansman ihtiyacını karşılayan en önemli kesim, bankalar. Bankalar Birliği, KOBİ’lerin kullandığı kredileri açıkladı. 2015 yılında 388 milyar TL kredi kullanılmış. Bunun 99 milyarını mikro işletmeler, 132 milyarını küçük işletmeler, 157 milyarını da orta büyüklükteki işletmeler kullanmış. 2015’de bankaların kullandırdığı toplam nakit krediler içinde KOBİ’lerin payı yüzde 26 olmuş. Peki, geçen yıllarda durum neymiş? 2010 yılında KOBİ’lere kullandırılan kredinin miktarı 125 milyar liraymış ve toplam krediler içindeki payı yüzde 23 civarındaymış. 5 yılda kullanılan kredi miktarı yüzde 32, toplam krediler içinden aldıkları pay da yüzde 3 artmış.
Devam edelim. 2015’de 388 milyar liralık krediyi 2,6 milyon KOBİ kullanmış ki,  bu da işletme başına 146 bin lira ediyor. En çok krediyi 2,3 milyon adet ile mikro işletmeler kullanmış. İhtiyaç duydukları finansman ise 49 bin lira.
Şunu da belirteyim, öyle söylendiği gibi, ‘işletmeler borcunu ödeyemiyor’, ‘bankalar alacaklarını alamıyor’ diye bir şey de söz konusu değil. Nitekim geçen yıl tahsili gecikmiş alacak oranı sadece yüzde 3 civarında.

 

Haberin Devamı

MEHMET ŞİMŞEK AÇIKLADI

 

Haberin Devamı

Tablo, bu. Demek ki neymiş, KOBİ’lerin finansmana ihtiyacı
varmış ve bu ihtiyaçlarını gidermekte zorluk çekiyorlarmış. Peki, sorun ne? Basit, bankalar kullandırdıkları krediler için teminat istiyor, iÅŸletmeler ise bu teminatı veremiyor. Çünkü KOBİ’lerin varlıklarının sadece yüzde 20’si gayrimenkulden oluÅŸuyor. Geri kalan, ellerindeki makine, teçhizat. Bankalar da bunları teminat olarak kabul etmiyor, çünkü riskli buluyor.Â
Bu noktada yeni gelişmeyi geçenlerde Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek açıkladı. Şimşek, KOBİ’lerin artık kredi çekerken taşınırlarını da teminat gösterebilecekleri bir sistem getireceklerini ve gerekli yasal düzenlemeyi de yılın sonuna kadar çıkartacaklarını söyledi.
Son olarak şunu da söyleyeyim: Finansman bulma konusunda işletmeler de kabahatli. Kabahatli, çünkü banka kredisi dışında alternatif finansman modellerine sıcak bakmıyor, geleneksel yöntemle kendilerine fon bulmaya çalışıyorlar.

Yazarın Tüm Yazıları