Paylaş
Son dönemde, özellikle finansal kiralamaya yönelik okuyucu soruları artmaya başladı. Kimileri, KDV avantajını soruyor ki, anladığım kadarıyla bu konuda kafalarda ciddi soru işaretleri var; kimileri ise bankadan kredi kullanımı ile leasing arasında farklara değinmemi istiyor. Kimileri ise yurtdışından makine getireceklerini, bunun için finansal kiralama imkanından yararlanıp, yararlanamayacaklarını merak ediyor.
Öncelikle belirteyim; banka, leasingden daha avantajlıdır ya da finansal kiralama, bankaya göre daha avantajlıdır diyemem, demem de. Bana göre iki sistemde olmalı ve iki sistemde önemli. Olmalı, çünkü küçüğünden büyüğüne tüm işletmeler hem alternatif finansmana ulaşabilsin hem de kendi işine gelen sistemi kullanabilsin.
KREDİ Mİ, LEASİNG Mİ?
Şunu da belirteyim, finansal kiralama, işini büyütmek ya da yeni yatırım yapacak işletmeler için cazip bir model. Neden cazip diye soracak olursanız, en önemlisi, kasadaki parayı harcamadan ve bankadaki kredi limitini etkilemeden; önceden belirlenmiş sabit taksitlerle –ki, taksit ödemelerini orta ve uzun vadeye yayabilirsiniz- yüzde 100’e varan miktarlarda TL ve döviz cinsinden finansman sağlayabiliyorsunuz.
İlla da banka kredisi ile mukayese etmememi isterseniz, elbette bazı avantajları var. Örneğin, kiralama süresince ekipman, leasing şirketinin malı. Satın alma ve satın almaya yönelik tüm operasyonlar da leasing şirketi tarafından yapılıyor. Daha açık bir anlatımla, okuyucuların sorduğu gibi yurtdışından makine getirileceği zaman bunu leasing şirketi getirip, işlemlerini yapıyor. Malumunuz, banka kredisinde böyle bir uygulama yok.
KDV KARMAŞASI
Gelelim, finansal kiralamanın KDV boyutuna. Evet, leasing işlemlerinde birçok makine ve ekipmanda KDV yüzde 1 olarak uygulanıyor. Bu konudaki kafa karışıklıklarını da anlıyorum, çünkü hangi ekipmanların KDV’ye tabi olup olmadığı Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonuna göre belirleniyor. Liste uzun.
Sadece birkaç örnek vereyim. Paketleme ve ambalajlama makineleri, vinçler, iş makineleri, tarımda kullanılan ekipmanlar, kağıt ve karton üretim makineleri, tekstil makineleri, maden ekipmanları bunlardan sadece birkaçı. Tabi, KDV avantajından yararlanılabilmesi için finansal kiralama yapılacak makine ya da ekipmanın sıfır olması gerekiyor.
Peki, KDV, işletmeye yansımıyor mu? Elbette yansıyor ama finansal kiralama şirketi satın alma aşamasında KDV’yi peşin öderken, işletme ise o KDV’yi taksitler halinde geri ödüyor.
Uzun lafı kısası, finansal kiralama, hem daha esnek hem de işlemsel anlamda daha avantajlı bir finansman modeli diyebiliriz.
Paylaş