Eşine devreden az prim ödüyor

Trafik sigortasında yüksek prim artışından, aracı yakın akrabanıza devrederek kurtulma şansınız var.

Haberin Devamı

Eğer üst üste kaza yapıp yüksek prim ödeyen gruba girdiyseniz aracınızı 120 TL’ye eşinize devredip düşük prim ödeyen gruba geçebiliyorsunuz. Eğer tekrar kaza yaparsanız da sorun değil, ertesi yıl yine 120 lira ödeyip, aracınızı bu sefer amcaoğluna ya da dayı oğluna devredebilirsiniz.

 

ÖNCE trafik sigortası hakkında bilinmesi gereken önemli bir konuyu paylaşarak başlayayım ki, sigortayı ucuza nasıl yaptırabileceğinizi daha net anlatabileyim. Sigorta şirketleri, trafik sigortası primlerini ‘hasarsızlık kademesi’ adını verdikleri sisteme göre belirliyor. Böylece, hem sigorta yaptıranların hasar geçmişini kategorize ediyorlar hem de kime, hangi fiyatı vereceklerini belirliyorlar. Hasarsızlık kademesi olarak da 7 kademe var. 4. kademe, trafik sigortasına giriş kademesi. İlk kez sigorta yaptıracaklar, trafik sigortası sistemine 4. kademeden giriyor. Hasarsız geçen her yıl, bir kademe artıyor ve 7. kademeye kadar çıkılıyor. Aynı şekilde hasar yapıldığı her yıl için de kademe düşerek, 1. kademeye kadar iniliyor. Sigortacılar açısından 1. kademe, sürekli hasar yapanların olduğu yani, en yüksek prim ödeyen grup.

 

Haberin Devamı

KADEME PRİMİ BELİRLİYOR

 

Örnekle anlatayım ki, uygulamayı daha iyi anlayın. Diyelim ki, ilk kez sigorta yaptıracaksınız. Sigorta şirketi sizi 4. kademeden sisteme sokuyor ve 3-2-1. kademelere göre daha az prim uyguluyor. Yine diyelim ki, priminiz 1.000 lira olarak belirlendi. Artık, trafik sigortası sisteminin bir üyesisiniz. İlk yıl kaza yaptınız. Ertesi yıl sigorta şirketi sizi, 3. kademeye sokuyor ve normal prim artışının üzerine bir de hasarınızdan dolayı fiyat ekliyor. Böylece ikinci yıl priminiz 1.700 liraya kadar çıkabiliyor. Ertesi yıl ise hiç kaza yapmadığınızı varsayalım. Poliçenizi yenilerken şirket sizi bir kademe yükseltip, 4. kademeye sokuyor, normal prim artışı uyguluyor ve priminiz 1.300 liraya düşüyor ya da artmıyor. Yani, kazanız olmadığı için hasar primi uygulanmıyor, şirket, bir anlamda sizi mükafatlandırıyor. Ama yok, o yıl yine kaza yapmışsanız o zaman da sizi 2. kademeye kadar düşürüyor ve riskli sürücü sınıfına sokup, fiyatınızı 2.500 liralara kadar çıkartabiliyor. Hemen belirteyim, primleri tamamen örnek olsun diye verdim.

 

Haberin Devamı

120 LİRAYA DEVİR

 

Daha açık bir anlatımla, yıl içinde hasarınız varsa bir kademe düşüyorsunuz, priminiz ciddi artıyor; hasarınız yoksa bir kademe çıkıyorsunuz ve hasarsızlık indiriminden yararlanıyorsunuz. Hasarsızlık indiriminden kastım da, geçen sene sigortanızı yaptırdığınız fiyatın altına düşmek değil; normal prim artışı yine uygulanıyor ama hasardan dolayı daha yüksek fiyatla karşılaşmıyorsunuz.Şimdi gelelim, trafik sigortanızı nasıl ucuza yaptıracağınıza. Bundan sonra anlatacaklarım, 1-2 ve 3. kademede olanlar ve özellikle de ticari araçlar için geçerli. Çünkü çok hasarlı olduklarından en yüksek primi de bu grup ödüyor. Sistemde bu konuda bir açık var. Aslında basit; 1. ve 2. kademedeyseniz, aracınızı eşinizin, çocuğunuzun, annenizin, babanızın yani bir akrabanızın üzerine yaptırın; böylece 4. kademeden sisteme girilmiş oluyor ve fiyat düşüyor. Hadi, örnekle anlatayım: Taksicisiniz ve çok kaza yapıyorsunuz, dolayısıyla priminiz de ticari araçlardan talep edilen en yüksek prim olan, 5.400 lira. Hemen aracınızı eşinizin üzerine devrediyorsunuz; fiyat, 4. kademeden uygulandığı için prim 2 bin ya da 2.500 liraya iniyor. Yandaki tabloda 4. kademe ile 1. kademe arasındaki farklar açıkça görülüyor.   Peki maliyeti mi? Araç devir ücreti, 2016 yılı için 120 lira; o kadar. Devir parası olan 120 lirayı ödüyorsunuz, ama sigorta priminiz yüzde 50 ucuza geliyor.

 

Haberin Devamı

İŞİN DOĞRUSU HASARSIZLIK

 

O yıl kaza yaparsanız da sorun değil, ertesi yıl yine 120 lira ödeyip, aracınızı bu sefer amcaoğluna ya da dayıoğluna devredersiniz, olur biter. Taa ki, akrabalar bitene kadar. Nitekim son bir yıldır bol hasar yapan tüm minibüsçüler, taksiciler bu yöntemle trafik sigortasına ödeyecekleri primi ucuza getiriyorlar. Çünkü sigortacılar, sigortayı, aracın plakasına yapıyorlar. Şunu da belirteyim, çok iyi biliyorum ki, trafikte, her sene 2-3 kazaya karışan minibüsler, kamyonetler, taksiler ve kamyonlar var. Hatta son 5 yıl içinde 14 kaza yapan kamyonetler bile var. İşin doğrusu, hasarlı sürücü olmamak, yani kaza yapmamak. Bunu yaparsanız zaten en ucuz primi ödersiniz. 

 

Haberin Devamı

Eşine devreden az prim ödüyor

 

Küçük hasarları cebinizden ödeyin

 

TRAFİK sigortasında yüksek prim artışından etkilenmemenin bir yolu daha var. O da, ufak tefek maddi hasarlarda, sigortayı kullanmak yerine cebinizden ödemeniz. Hemen söyleyeyim, trafik kazalarında sigorta şirketlerinin ödediği maddi hasar ortalaması, 2.500 lira. Ne mi demek istiyorum? Karşı aracın aynasını kırdığınızda cebinizden ödeyin. Taş çatlasa ödeyeceğiniz para, 200 liradır ama sigortayı kullanırsanız hasarlı sürücü sınıfına giriyorsunuz ve priminiz 200 liranın kat ve kat üzerinde artıyor. Böylece hem hasarsızlığınız devam eder hem de sigortaya astronomik primler ödemezsiniz. Daha açık bir anlatımla, bin liraya kadar olan hasarlı kendiniz karşılayın. Çünkü bu rakamdan dolayı sigorta fiyatınız, 2 bin liranın bile üzerinde artabilir.

 

Haberin Devamı

Trafik sigortası ile ilgili tüm soru, yorum ve çözüm önerilerinizi trafiksigortası@hurriyet.com.tr adresine yollayabilirsiniz.

YARIN: SİGORTACILAR FİYAT ARTIŞINI NASIL SAVUNUYOR? 

 

Yazarın Tüm Yazıları