Paylaş
ELEŞTİRİLER gelmeye başladı. Sigorta şirketleri, terör olaylarının yoğunlukta yaşandığı Doğu ve Güneydoğu illerinde sigorta satışını tamamen durdurmuş; hatta son patlamalar nedeniyle büyük şehirlerde bile sigorta yaparken terör teminatını temkinli veriyorlar, primleri de ciddi oranda yüksek tutuyorlarmış.
Öyle mi, değil mi; bir araştırma yaptım, hem şirketlerle hem de sigortayı halka ulaştıran acentelerle konuştum. Aldığım izlenimlerin hepsini sizlerle paylaşacağım. Ama önce bir tespitte bulunayım. Şu bir gerçek ki, olağanüstü günlerden geçiyoruz. Bir taraftan Doğu’da güvenlik güçlerimiz teröristleri bölgeden temizlemeye, diğer taraftan büyük şehirlerdeki hain saldırıların önüne geçilmeye çalışılıyor. Terörün yoğun yaşandığı Doğu illerinde, küçüğünden büyüğüne işletmeler çalışmıyor, esnaf dükkan bile açamıyor. Teröristler otomobilleri, kamyonları, TIR’ları, iş makinelerini yakıyor, şantiyeleri yıkıyor.
Doğrudur; hem sokağa çıkma yasakları hem de terörist saldırılar nedeniyle bölgedeki sigorta acenteleri faaliyet gösteremiyor, sigorta satamıyor. Trafik sigortası gibi zorunlu sigorta bile yapılamıyor. Bırakın sigorta satışını; araçların, konutların, işyerlerinin hasarları bile tespit edilemiyor. Kimi şirketler tüketici mağdur olmasın diye tespit bile yapmadan hasar ödüyor, kimi şirketler ise yeni sigorta satışı yapmaktan kaçınıyor. Ama edindiğim izlenimlere göre şu kadarını söyleyeyim: Doğu ve Güneydoğu’da araç ve konut sigortası talebinde ciddi bir artış yaşanıyor ve sigorta şirketleri de bugün için poliçe satışını tamamen durdurmuş değiller. Bir bilgiyi daha paylaşayım: Kesin rakam bilinmemekle birlikte sigorta şirketleri son 4 yılda 1 milyar liranın üzerinde sadece terör hasarı ödediler. Gelelim, sigortacıların görüşlerine.
SATIŞI DURDURMADIK
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, son dönemde terör olayları nedeniyle araç, bina ve iş makinesi ağırlıklı olmak üzere ödenen hasar tutarlarında artış olduğunu belirterek, sadece Doğu illerinde değil büyük metropollerde de hasar tazminatları ödendiğini söylüyor. Musa Ülken, Doğu ve Güneydoğu’da sigorta satışına devam ettiklerini, vurgulayarak, “Bölgeden sigorta talebi gelmekte ve risk kabul kriterlerimiz çerçevesinde teminat da vermekteyiz. Özellikle son dönemde konut ve işyeri paket poliçe satışlarında artış gözlemleniyor” diyor. Allianz Sigorta Genel Müdürü Arif Aytekin, terörün yoğun yaşandığı yerlerde faaliyet göstermekte zorlandıklarını belirterek, şunları söylüyor: “Örneğin; Şırnak, Silopi, Cizre’deki acentelerimiz yasaktan dolayı işyerlerini açamadılar. Bölgedeki hasarlarımızda terör nedeni ile artış gözleniyor. Hem eksper gönderimi hem de sahte hasar araştırma süreçlerinde ve parça tedarikinde aksaklıklar yaşanabiliyor. Hasar ihbarlarında gecikmeler de var. Ancak hasarları hızlı şekilde sonuçlandırmaya devam ediyoruz.”
Hasarlı aracı alamıyoruz
ANADOLU Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, her türlü sigorta ve acentelik faaliyetlerinin yapılabilmesi için kamu düzeninin sağlanmasının önemli olduğunu belirterek, şunları söylüyor: “Vatandaşın can ve mal güvenliğinin tehlikede bulunduğu ve sokağa çıkma yasaklarının olduğu illerde yeni sigorta yapılması ya da sigortalara hasar tespitinin gerçekleştirilmesi mümkün olmayacaktır. Terör olaylarının yoğun olduğu dönemlerde gelen bir ihbar için ekspertiz yaptırılamadığı, diğer yandan hasar gören bazı araçların terör olayları nedeniyle uzun süre olay yerinden alınamadığı oluyor.”
İp üstünde cambazlıktan zor
TÜRKİYE Sigorta Acenteleri Federasyonu (TÜSAF) Başkanı Murat Büyükçelebi, Doğu ve Güneydoğu’da sigorta şirketlerinin terör teminatı vermediklerini, vatandaşların yetersiz teminatlarla sigortalandığını ve ihtiyacını karşılayamadığını belirterek, şirketlerin bölgede acentelik vermediğini de söylüyor. Büyükçelebi, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bölgedeki bir kısım acenteler buralardan ayrılıp, Gaziantep, Mersin, Ankara, İstanbul’da acentelik açmaya çalışıyor. Ancak açsalar bile memleketleri olan Şırnak’ta, Van’da bulundukları ilin plakalarına sigorta poliçesi yapamıyorlar. Oysa bu illerdeki banka şubeleri sorunsuz olarak sigorta işi yapabiliyorlar. Kısacası Doğu’da acentelik yapmak ip üstünde cambazlık yapmaktan daha zor. Ticari olarak çok zor günler geçirilen bölgede, bu şartlarda en son sigorta acentesi olmak istersiniz.”
TALEP KONUT VE İŞYERİ SİGORTASINA
ALLIANZ Sigorta Genel Müdürü Arif Aytekin, Doğu ve Güneydoğu illerinden sigorta talebi aldıklarını ve sigorta satışına devam ettiklerini belirterek, şunları söylüyor: “Örneğin, yakın bir tarihte, Şırnak’ın İdil ilçesinde müşteri talepleri doğrultusunda terör teminatını da kapsayan eşya sigortası poliçesi düzenlendi. Son dönemde konut ve işyeri sigortaları için bölgeden oldukça fazla yeni sigorta talebi geliyor.”
Paylaş