Paylaş
Halk arasında ‘muhtaçlık maaşı’ olarak da bilinen 65 yaş aylığından, herhangi bir geliri ve SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı gibi hiçbir sosyal güvencesi olmayan, 65 yaş üzerindeki kadın ve erkekler yararlanıyor. Yani, 65 yaş maaşından; emekli maaşı olanlar, nafaka alanlar, dul ve yetim aylığı alanlar, sosyal hizmetlerden harçlık ödeneği alanlar, muhtaçlık sınırının üzerinde geliri olanlar ya da başka bir geliri olanlar yararlanamıyor. Sadece 65 yaş üzeri olanlara değil; muhtaç, kimsesiz, 18 yaşından büyük engelli kişiler ve bakmakla yükümlü olduğu 18 yaşını tamamlamış engeli yakını olanlara da engelli aylığı adı altında muhtaçlık maaşı ödeniyor.
MAAŞLAR ARTIYOR
Bugünkü uygulamada 65 yaş aylığı mart, haziran, eylül ve aralık olmak üzere üç ayda bir ve senede 4 kere ödeniyor. Aylık almaya hak kazananlar 3 ayda bir toplu para alıyor. Mayıs ayında yapılan düzenleme ile 65 yaş aylığında yüzde 90’a yakın artış yapılmış ve aylık 500 liraya, üç ayda bir de 1500 liraya çıkarılmıştı. 65 yaşını dolduranlar bağlı oldukları kaymakamlıklardaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan alacakları muhtaçlık belgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurduklarında yaşlılık maaşı alabiliyorlar. 65 yaş aylığı alanlar aynı zamanda devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlanabiliyor.
Şimdi, 65 yaş aylığından yeni bir düzenleme daha yapıldı. Öncelikle şunu belirteyim, memur maaş katsayısındaki artış nedeniyle Temmuz sonrasında 65 yaş aylığı da artarak, aylık 543 lira oldu. Düzenleme ile bugüne kadar üçer aylık dönemlerde ödenen 65 yaş aylığı eylül ayından itibaren aylık olarak ödenecek. Daha açık bir anlatımla bu haktan yararlananlar eylül ayında hem maaşlarını zamlı hem de her ay -543 lira- alacaklar.
GELİR ŞARTI ESNETİLDİ
Önemli bir değişiklik de 65 yaş aylığına hak kazanımla ilgili. Bugün için aynı hanede yaşayan tüm kişilerin gelirine bakılıyor ve hane içindeki kişi başına gelirin net asgari ücretin 3’te 1’inden az olması şartı ile maaş bağlanıyordu. Yeni uygulamada ise artık hanede yaşayan tüm kişilerin gelirine bakılmayacak, sadece 65 yaş aylığı alacak olan kişi ve varsa o kişinin eşinin gelirine bakılacak; çocukların, torunların gelirleri hesaba katılmayacak.
Maaş almaya hak kazanacak kişinin ve eşinin ayrı ayrı gelirleri asgari ücretin üçte birinden az ise maaş bağlanabilecek. Daha açık bir anlatımla, kişinin geliri, 534 liranın altında ise o kişiye 65 yaş aylığı bağlanabilecek. Böylece yeni düzenleme ile 65 yaş aylığını almak da kolaylaşmış oluyor.
YAŞLILIK VE ENGELLİ AYLIĞINDA NELER DEĞİŞTİ?
- Aynı hanede ikamet edip etmediklerine bakılmaksızın yaşlılık aylığı bağlanacak kişinin ve eşinin her türlü gelirleri esas alınacak. Kişi başına düşen ortalama aylık gelir asgari ücretin aylık net tutarının üçte birinden az olması halinde 65 yaş aylığı alabilecek.
- Engelli aylıkları ve 18 yaş altı engelli aylığı alabilmek için hane içindeki kişi başına düşen ortalama aylık gelirin asgari ücretin aylık net tutarının üçte birinden az olması gerekiyor.
- 65 yaş aylığına ve engelli aylığına hak kazananlar 10 ay boyunca maaşlarını almazlarsa hakları kaybolacak ve maaş ödemeleri durdurulacak.
- Yaşlılık aylığı bağlananlar arasında yüzde 70 ve üzeri engelli olanlar kişi başına düşen gelir şartını sağlaması halinde maaşları engelli aylığına dönüştürülecek.
- 65 yaşını doldurup da yüzde 70 ve üzeri engelli olanlar engelli aylığı için başvurabilecek.
- Yüzde 40 ile yüzde 70 arası oranda engeli olup da 65 yaşını doldurmuş olanlara sadece yaşlılık aylığı bağlanacak.
- 65 yaş öncesinde engelli aylığı bağlanmış olanlar aylıkları ödenmeye devam edecek.
Paylaş