Diyetle selülitten kurtulun

Aslında bir dolaşım bozukluğu hastalığı olan, buna karşın kadınları daha çok estetik kaygılardan dolayı rahatsız eden selülitle savaşın farklı yöntemleri var.

Üstelik kozmetik veya cerrahi yöntemler dışında, uygulanacak özel diyetlerle de bu sorundan kurtulabilmek mümkün...

Biz kadınların en büyük sorunlarından biri olan selülitlerden diyet yaparak kurtulmanın mümkün olduğunu biliyor musunuz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç, özel bir diyetle bunun çok kolay olduğunu anlatıyor.

Selülitin yaşı yok

Beslenme alışkanlıklarımızı düzenleyerek selülit oluşumunu engellememiz, oluşmuş selülitleri azaltmamız, aslında hiç zor değil. Ancak Banu Kazanç, bunun için öncelikle dış görüntümüzü etkileyen bu portakalımsı görüntünün ne olduğunu bilmemiz gerektiğini belirtiyor; "Selülit cilt, cilt altı dokusu ve küçük damarları ilgilendiren bir dolaşım bozukluğu hastalığı. Çeşitli nedenlerle küçük damarların duvarlarında bazı değişiklikler meydana geliyor. Özellikle hareketsiz kişilerde küçük damar dolaşımı yavaşlıyor, damar dışında yağ hücrelerinin arasına sıvı sızıyor ve burada birikiyor. Daha sonra organizma bir savunma sistemi geliştiriyor. Bu sıvının etrafı kapsüllerle ve bağ dokusu ile çevreleniyor, nodüller oluşuyor. Sonuçta, cildin düzgün görünümü kayboluyor. Hatta zaman içinde selülitin yoğun olduğu bölgelerde ağrılı noktalar da oluşuyor."

Banu Kazanç, bütün bu değişimlerin yıllar içinde birbirini izlediğini belirtiyor. Çünkü selülit oluşumu, görüntü bozukluğu ortaya çıkmadan yıllar önce başlıyor. Selülitin kadınların en çok yakındığı konulardan biri olduğu üzerinde duran Kazanç, "Selülit oluşumu yaşa bakmaz. Yoğun olarak kalça ve bacaklarda görülür. Selülitin artmasında en önemli faktör beslenme bozukluğu... Hareketsiz kişilerde de sıkça görülüyor" diyor.

Beslenme çok önemli

Kazanç, kendi merkezinde selülitleri azaltmaya ve oluşumlarını engellemeye yönelik bir diyet programı uyguladıklarını anlatıyor ve önerilerini sıralıyor; "İdeal kilonuzda iseniz formunuzu korumak ve selülit oluşumunu engellemek için sağlıklı beslenmelisiniz. Unutmayın ki, kilo artışı ile vücutta selülitleriniz artacak. Kilo verimi ile de selülitleriniz azalacaktır. Bu yüzden beslenmenize dikkat etmelisiniz."

Bunlardan uzak durun

Tuz

Hayvansal yağlar

Kızartma ve

kavurmalar

Sakatatlar

Aşırı alkol


Selülit düşmanı besinler

Günde en az 2,5-3 litre su için. Su vücutta yağ yakımını hızlandırır.

Selülit oluşumunu engellemesi ve varolanları azaltması için C vitamini kaynaklarını tüketmeye özen gösterin. C vitamininin selülitleri azaltıcı ve oluşumunu engelleyici etkisi var. Özellikle limon, kivi, portakal, şeftali, biber ve maydonoz...

Et, tavuk ve balık, kaliteli protein içermeleri açısından metabolizmanın hızlı çalışmasında ve zayıflarken kas kaybını önleyip yağ kaybını artırmada önemli. Ancak et grubunu dengeli ve bilinçli tüketmek gerek. Bunun için ızgara olarak haftada 2 defa kırmızı et, 2 defa tavuk, en az 3 defa balık tüketmek gerekiyor. Bu arada diğer gruplar azaltılıp, balık daha fazla tüketilebilir de... Balık zengin protein kaynağının yanında Omega-3, Omega-6 yağı içermesi nedeniyle, dolaşımı düzenleyerek zayıflamaya ve selülitlerin azalmasına yarar.

Örnek beslenme programı

(160-170 cm. boyunda, 5-10 kg. fazlası olan sağlıklı bir birey için)

Günde 2-2,5 litre su için. Yazın bu su miktarı 2,5-3 litreye çıkabilir.

Günde 500-1000 mg C vitamini alın.

Sabah

100 gr peynir (tuzsuz)

2 dilim kepek ekmeği

Domates, salatalık, yeşil biber (tuzsuz)

Öğlen (12:00-14:00)

1 tabak sebze

200 gr. yoğurt

2 dilim kepek ekmeği

Salata (Bol limon ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı eklenir. Tuz konulmamalı.)

Ara (16:00-17:00)

200 gr. meyve (Kivi, portakal, yazın şeftali, kiraz)

Akşam (19:00-20:00)

Haftanın 3 günü 400 gr. balık

1 dilim kepekli ekmek

Salata

Haftanın 2 günü 200 gr. et

1 dilim kepekli ekmek

Salata

Haftanın 2 günü 200 gr. tavuk

1 dilim kepekli ekmek

Salata

Ara (22:00)

200 gr. meyve ile akşam yemeği yer değiştirebilir. Balık sayısı artırılıp et veya tavuk sayısı azaltılabilir.
Yazarın Tüm Yazıları