"Bilinçli olmak" güzelleştirir

Cildinizin neme mi yoksa yağa mı ihtiyacı var? Hangi sıklıkla yüzünüze maske yapmalısınız?

Bu ve buna benzer soruların yanıtlarını biliyor musunuz? Eğer yanıtınız "hayır"sa size tavsiyemiz, aşağıdaki yazıya göz atın ve bilinçli bir şekilde güzelleşin!

Cildimin hangi bakıma ihtiyacı olduğunu nasıl anlayabilirim?

Cilt kremlendikten yarım saat sonra geriliyorsa, uzun vadede cildin nem depolarını dolduracak zengin içerikli ürünler gerekiyor demektir. Cildin hafif bir kremden yeterli nemi alıp almadığını öğrenmenin yolu ise oldukça basittir:

Cilt temizliğinin ardından krem sürmeyin, bir saat bekledikten sonra bir kurutma kağıdı yardımıyla burun kanatları, alın, çene ve yanaklara bastırın. Test ettiğiniz kağıtta yağ izleri varsa, o zaman cildinizin fazla yağ ürettiğini söyleyebiliriz. Karma bir ciltte T bölgesi olarak adlandırılan alın, burun ve çene bölgesi yağlıdır. Matlaştıran bir bakım ürünü, nem depolanmasına ve parlamanın azalmasına yardımcı olur.

Krem ve sıvı formdaki ürünler arasında ne fark var?

Kremlerde, sıvı formlu ürünlerden daha fazla lipid (yağ) vardır. Losyonlar ise tahmin edeceğiniz gibi nemlendirici içerikleriyle öne çıkarlar. Oysa tüm ürünler farklı yağlar ve sudan oluşan bir karışımdan oluşan emülsiyonlardır.

Günümüz bakım ürünlerinde her cilt tipine uygun şekilde derecelendirilmiş, rafine emülsiyonlar vardır. Hindistan cevizi, pirinç ve palmiye sütü gibi etkin güzellik kokteylleri, aslında etki olarak birbirlerinin aynısıdır. Ancak her mevsim (yazdan kışa ya da kıştan yaza) taze, hafif varyasyonlar, zengin içerikli ürünlerin yerini alır.

Peeling her cilt tipine yapılabilir mi?

Eğer söz konusu yumuşak etkili bir peeling ise evet... Çünkü bu sırada cilt yüzeysel olarak yumuşak bir şekilde temizlenir. Kuru, kepekli ciltlerde, peeling ürünlerindeki minik granüller bakım yapar, yağ olumuşunu da önler. Normal ciltler ise ölü deri hücrelerini arındıran ananas ve papaya gibi meyve enzimleri içeren peeling ürünlerini tercih etmelidir.

Parmaklarınızla peeling ürününü yüzünüze sürün. Alın, burun, yanak ve çene bölgesine, dairesel hareketlerle (göz çevresine gelmeyecek şekilde) uygulayın.

Dudak kremlerini dudak bakım ürünlerinden ayıran nedir?

Özel dudak kremleri, mimik ve azalan kolajen üretimi nedeniyle zaman içinde ortaya çıkan ince kırışıklıkları önler. Aynı zamanda rujun dudaklarda kalıcılığını artırır ve dağılmasını engeller. Bu tür kremler, dudak kontürünün etrafına sürülür. Ardında da transparan ve hafif parlak bir bakım filmi bırakır.

İşte bu film tabakası dudakları olumsuz dış etkenlerden korurken aynı zamanda bakımını da yapar ve kurumuş dudak cildini yeniler. İçeriğindeki doğal balmumu ve yağlar, dudakları bir filtreyle zararlı UV ışınlarına karşı korur.

SERUMLAR HANGİ SORUNLARDA KULLANILMALI

Özellikle ten yorgun ve gergin bir hal almışsa, bir serumdan faydalanmanın zamanı gelmiş demektir. Normal cilt bakımına oranla onları birkaç haftalık ekspres bakım kürleri olarak algılamak da mümkündür.

Serumlar cilt temizlendikten sonra gece bakımı olarak ya da gündüz kreminin altına kullanılabilir. Yağ ya da jel tekstürleri, ampul formunda kullanıma hazırdır. Yüksek etkili dozlarıyla ciltlere fayda sağlarlar. Örneğin, A vitamini bakımından zengin serumlar hücre bölünmesini harekete geçirir ve cilde daha fazla tazelik sağlar.

MASKE NE SIKLIKLA KULLANILMALI

Aslında bu tamamen kullanılan maskeye bağlı... Temizleme maskeleri sık kullanımlarda yoğun bir şekilde kuruyabilir ve cildin hassaslaşmasına neden olabilir. Bu yüzden problemli ve yağlı ciltlere haftada üç kez maske uygulamak gerekir. Yumuşak krem maskelere ise her gün düzenli olarak esir olabilirsiniz!

Özellikle stresli dönemlerde cilt gerginllik ya da kaşıntıyla reaksiyon verdiğinde bu maskeler kusursuz birer yatıştırıcı görevi görür.

GÖZ KREMLERİ CİLT TİPİNE GÖRE Mİ SEÇİLMELİ

Göz çevresindeki cilt diğer bölgelere göre çok daha "hassas"tır. Çünkü bu bölgede çok az yağ bezi bulunur. Dolayısıyla normal yüz cildinden üç-dört kat daha incedir.

Mükemmel bir göz bakımında en önemli nokta, ürünü sadece göz çevresinde kullanmak ve kremin gözün içine kaçmasına engel olmaktır. Aksi halde konjonktif tabakaya zarar vermek olasılık dahilindedir. Eğer tazelik etkisinden hoşlanıyorsanız, o zaman size tavsiyemiz göz jeli kullanmanızdır. Bakım ve nemlendirme içinse krem-jel ürünler idealdir.

TEMİZLEME SONRASI CİLDİM KURUYOR, NEYİ YANLIŞ YAPIYORUM

Muhtemelen ya fazla sıcak su ya da yanlış temizleme ürünü kullanıyorsunuzdur!

Taze ve temiz bir his bıraktıkları için yıkama jelleri kadınlar tarafından daha çok tercih edilir. Normalden yağlıya yakın ciltler, gerçekten de bu ürünlerle kendini iyi hisseder. Ancak kuru ve gergin ciltlere jel değil, yağlanmayı önleyici cilt temizleme köpükleri tavsiye edilir.

Yoğun makyaj renklerini temizlemenin en kolay yolu ise klasik temizleme sütlerinden geçer. Yağ, su ve emülgatör karışımları, her türden yağ, kir ve pigmentleri çözer. Yeni cins polimer ve yüksek yağ konsantrasyonu ise makyaj kalıntıları geride yapışkan bir his bırakmayacak şekilde etkili bir temizlik sağlar. Hassas ciltler bile böylelikle sorunsuz bir şekilde temizlenir.

Topuklular kadar babetler de ayağa zararlı

Uzmanlar, moda olan ve rahat olduğu için sağlıklı olduğu düşünülen babet ayakkabıların da yüksek topuklular kadar zararlı olduğu konusunda uyarıyor. Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, yüksek topukluların ve babet ayakkabıların zararlarını anlattı.

Ayakkabı seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta nedir?

- En önemli noktalardan biri şüphesiz topuk yüksekliği... Topuk 3-4 cm’den yüksek olmamalı. Ayrıca yeterince geniş olmalı. Ayak deformitelerinin en önemli nedenleri, yüksek topuklu ayakkabı kullanımıdır. Bu yüzden ayakkabının ön tarafı ile topuk kısmının şok absorbe eden bir materyalden yapılmış olmasına dikkat edilmeli. Burun kısmının parmakların rahatça sığabildiği genişlikte olması da önem taşıyor.

Yüksek topuk ne gibi sonuçlara yol açıyor?

- Yüksek topuklu ayakkabılar, tüm yükü ayak topuğundan öne doğru kaydırıyor ve ayak ön bölümünün aşırı stres altında kalmasına neden oluyor. Bu tür ayakkabılar aynı zamanda diz, kalça ve bel bölgesinde vücut ağırlık merkezinin değişmesine yol açıyor. Dolayısıyla bu bölgelerdeki bağlarda aşırı gerilme, eklemlerde aşırı yüklenme ve kaslarda aşırı çalışmaya bağlı olarak diz, kalça ve bel kısmında ağrı oluşuyor. Tabii düşme riskini atırıp, özellikle ayak bileği çevresindeki bağlarda yaralanmalara da sebep olabiliyor.

Ayakkabının modeli ve malzemesi önemli mi?

- Günlük kullanımda ayak bileğini sıkıca kavrayan ayakkabılar, bileğe destek vermesi bakımından tercih edilmeli. Ancak sürekli bu tarz ayakkabıların kullanılması da ayak bileği kaslarında zayıflamaya yol açabiliyor. Ayrıca ayakkabı, ön ve arka tarafından tutulup çamaşır sıkar gibi çevrilmeye çalışıldığında kolayca deforme olmamalı. Topuk arka kısmı, ayağa arkadan destek verecek kadar yüksek ve sert materyalden yapılmış olmalı. Sentetik materyalden üretilenlerden uzak durulmalı, doğal deri ayakkabılar tercih edilmeli. Doğal deri materyaller daima hava sirkülasyonu sağlar çünkü...

Peki ya ayakkabının büyüklüğü...

- İnsanların ayak ölçüsü yaşla beraber artıyor. Ayrıca her iki ayak ölçüsünün bire bir aynı olmama ihtimali var. Günün sonunda da ayaklar şişiyor. Bu nedenle en uzun ayak parmağına -Yunan ayak modelinde ikinci parmak, birinci parmaktan uzundur- göre ayakkabı seçmek gerekiyor. Ayrıca ayakkabı alırken eni geniş, dar kalıp ayakkabı ya da yarım numara seçeneklerini sorun.
Yazarın Tüm Yazıları