Yirmi sekiz yıldır yapılıyor. Yani, benim çocukluğumdan beri... Çocukken, arada televizyonda seyrettiğimi hatırlarım.
TRT’nin 23 Nisan gösterisinden bahsediyorum. Hani şu dünyanın dört bir tarafındaki ülkelerden çocukların gelip, gösterilerini sundukları çocuk şenliği.
Canlısını seyretmek çocuğumla beraber kısmetmiş. Geçen hafta TRT’nin düzenlediği, dokuz yıldır da Koç’un sponsorluğunu yaptığı TRT 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği bu sene Antalya’daki Aspendos’ta yapıldı.
O ne görkem, o ne ihtişam. O ne şenlik, o ne renklilik... Yine sulugöz anne pozisyonunda geçirdim iki saati. Ekranda izlemek güzelmiş de böyle şeyleri canlı görmek bambaşka...
Cumartesi sabahı Antalya’ya uçtuk. Oraya, kendimizle beraber yağmuru da getirdik. Oysa ben yanıma mayo bile almıştım. Bunu bilen oğlum, kapalı havaya ve yağmura rağmen 18.30’a kadar burnumdan getirdi havuz da havuz diye. Ben ise onu oyalamaya çalıştım, yok otel odası keyfi, yok oda servisi diye... Sonra aşağı inip biraz dergi alalım dedik. Asansörde babam yaşlarında, son derece düzgün bir bey ile karşılaştık. Sinan’a dönüp, "Havuza girdin mi" diye sorunca ben; "Eh, hava biraz kapalı. Yarın girsin diyorum" diye cevap verdim. Beyefendi de bana "Sizin gibi genç Türk kızları böyle yapmamalı" deyince çok ağırıma gitti.
Haklıydı. Neyin pimpiriklikti benimki? Odaya girdik. Sinan hálá mızmızlığa devam edince, "Koş giy mayonu, gidiyoruz havuza" dedim.
Yağmur çiseliyordu ve Sinan yarım saat havuzda kaldı. Sonra da sarıp sarmalanıp odaya, sıcak duşa... Ertesi sabah da rüyasında havuza girdiğini gören oğlum, sabahın köründe dikildi. Kahvaltı ve yine havuz!
Hava gerçekten çok sıcak değildi. Ben jean pantolon ve uzun kollu bluzla şezlonga uzandım. Sinan bu sefer bir saatten fazla kaldı suda. Arada yanımızdan geçen yabancı yaşlı çiftler beni takdir dolu bakışlarla selamladılar.
Ben de gurur duydum kendimle. İşte modern, Avrupai, cesur anne!
SENEYE KAÇIRMAYIN
Günü böyle geçirdikten sonra akşamüstü Aspendos’a doğru yola çıktık. Oraya vardığımızda alan tamamen doluydu. Gerçekten nefis bir ortamdı. Sırayla farklı ülke çocuklarının gösterilerini izledik. Her bir ülke özenle hazırlanmış, değişik gösteriler sundu. Sinan en fazla, sopayla dövüş gösterisi yapan Japonları beğendi. Ben ise hepsine bayıldım.
Seneye, 23 Nisan programınız için bu şenliği bir kenara yazmanızı öneririm.
Hele yine orada olacaksa, hiç kaçırmayın derim.
Uyku hakkında bilmeniz gerekenler
Anne babaların, çocuklarının düzeni ve alışkanlıkları ile ilgili en çok yakındıkları iki konu vardır. Birincisi uyku, ikincisi yemek. Uyku çok daha ağır bir sorun, çünkü uyumayan ya da düzensiz uyuyan bebek, ailesinin de uyku düzenini ve buna bağlı olarak gündüz verimini etkiler, gelişimi de olumsuz etkilenir. Gece uykusu gibi gündüz uykuları da bebeğinizin bedenine ve beynine dinlenme olanağı sunar, çocuğunuz bundan hoşlanmayabilir ama gündüz uykusundan ödün vermeyin.
GECE İÇİN UYKUTAKTİKLERİ
Çocuğunuzu yatağa götürmek için gözlerini ovalamasını veya esnemesini beklemeyin. Bunlar, onun fazlasıyla yorulmuş olduğuna dair işaretler. Çocuğunuzun akşam sekiz civarında daha durgun olmaya başladığını fark ediyorsanız, bunu yatma saati olarak belirleyin. Bu saate ne kadar sadık kalırsanız, yatma vakti geldiğinde o kadar az kavga gürültü yaşarsınız.
Yatmadan bir saat kadar önce, onunla daha sakin aktiviteler yapın; örneğin, banyo yaptırın veya kitap okuyun.
Bebeğinizi kollarınızda ya da ayağınızda sallamanız çok tatlı bir his verebilir; ama gece üçte uyandığı zaman ne olacak? O yüzden uyumadan onu yatağına koyun. Bebek ve çocuklar gece boyunca iki ila altı defa uyanırlar; bu yüzden, tekrar uykuya dalmayı kendi kendilerine öğrenmeleri gerekir.
Geceleri uyuduğu yer sessiz olsun. Bebeğiniz, evin içindeki olağan gürültülere duyarlı olabilir. O yüzden buzdolabının veya klimanın çalışma sesine dikkat edin.
Bebeğinizi her sabah yarım saat güneş ışığına çıkarın. Güneş ışığı, uyku hormonu melatoninin salgılanmasını artırır; bu da, bebeğinizin içsel saatini oluşturmasını kolaylaştırır ve gece daha kolay uykuya dalmasını sağlar.
Bebekler uyku döngülerinin bir evresinden diğer evresine geçerken çoğunlukla uyanırlar. Fakat bunların çoğunda yardımınız olmadan tekrar uykuya dalalar.
Gündüzleri düzenli uyuyan bir bebeğin gece uykusuna dalması da daha kolay olur.
GÜNDÜZ UYKUSUNU ÖNEMSEYİN
Bebeğinizin uykusunun geldiğini gösterecek işaretleri bekleyin. Küçük çocuklar daha çok uykuya ihtiyaç duyar. Yeni doğmuş bir bebeği, bir-iki saatlik uyanıklığın ardından uykuya yatırın.
Bazı bebekler gün içinde üç defa 45’er dakikalık uyku uyurken, bazıları 90’ar dakika sürecek iki uyku seansı yapabilir; bunların her ikisinde de sorun yok.
Çocuğunuzu her gün aynı saatlerde uyutun.
Bebek ve çocuklar bazen uykularını atlayabilirler. Bebeğiniz sabah uykusuna yatmamak için diretiyorsa, akşam uykusunu daha erkene alın.
Bebeğiniz büyüdükçe gündüz uykuları azalacak. Bazı çocuklar 2,5-3 yaşlarında gündüz uykularını kaldırabilirler. Gece yeterli uyuyorsa gündüz uyumayabilir. Uzun yaz günlerinde çocuğunuzu uyumasa bile dinlenmesi için yatırabilirsiniz.
En sık rastlanan uyku sorunları
Yatma saatinde çocuğunuz öfke nöbetleri geçiriyor: Çocuğunuz durum üzerinde denetim kurmaya çalışıyor. Hangi pijamaları giyeceği gibi bazı kararları onun vermesine izin verin. Başka bir öneri de; en sevdiği aktiviteyi yatmadan önceki zamana bırakmanız.
Eşinizle yatağa giriyorsunuz, uyandığınızda çocuğunuz aranızda: Çocuğunuzu yatağa geri göndermek konusunda tutarlı davranın. Onu kaldırın ve yatağına götürün. Aradığı şey arkadaşlığınız olduğu için, o esnada uyumasını söylemek için bile ağzınızı açmayın.
Çocuğunuz her sabah 5’te uyanıyor: Odasına çok fazla ışık giriyor olabilir ya da o saatte geçen çöp kamyonlarının gürültüsüne de uyanıyor olabilir. Bazı çocuklar ise erken kalkmaya meyillidir ve bu biyolojik saati değiştirmek için yapabileceğiniz çok fazla bir şey yok. Hem erken kalkıyor hem de uykusunu alamamış görünüyorsa, yatma saatlerini yavaş yavaş 20-30 dakika öne alın.
Bebeğiniz gece boyunca her saat başı uyanıyor: Bunun, diş çıkarma, kendini iyi hissetmeme veya ayrılık kaygısı gibi birçok sebebi olabilir. İlk birkaç gece bebeğinizi sakinleştirmek için elinizden geleni yapın; fakat bir hafta sonra yine aynı şekilde uyanmaya devam ediyorsa, ağladığı zamanlar yanına gidin fakat kucağınıza almayı, kendi yatağınıza götürmeyi veya ayağınızda sallamayı denemeyin. Yumuşak bir ses tonuyla konuşun; işe yarıyorsa hafifçe karnını kaşıyın ve sakinleşir sakinleşmez odayı terk edin. Uykuya dalana kadar beş-on dakikada bir onu kontrol edin.
Ailenin yanında yatmak
Bir araştırmaya göre, bir yetişkinle beraber uyuyan çocukların sayısı 1993’ten 2000’e gelene dek iki katına çıktı. Bunun risk barındıran bir seçenek olduğunu unutmayın. Aşağıdaki ipuçları bebeğinizin emniyeti açısından çok önemli:
Çarşafın, bebeğinizin başının olduğu tarafta iyice sıkıştırılmış olduğundan emin olun. Bebekler çarşafla karyola arasındaki tuzağa kolayca düşebilirler.
Yatağınızın üzerindeki süslü yastıklardan, kat kat yatak örtülerinden ve kalın battaniyelerden kurtulun. Bunlar bebeğiniz için boğulma tehlikesi yaratabilir.
İçki içtiyseniz veya uykunuzu ağırlaştıran bir ilaç kullanıyorsanız, bebeğinizi yanınızda yatırmayın. Yanlışlıkla uyanabilir ve onu ezebilirsiniz.
NE KADAR UYUMALI?
YAŞGÜNLÜK UYKU SÜRESİNE ZAMAN YATMALI
0-2 ay18 saate kadarİstediği zaman
2-12 ay14-15 saat
3-5 ay20.30 ile 21.30 arası
9-11 ay19.30-20.30 arası
12-18 ay13-14 saat(19.30-20.30 arası)
18 ay-3 yaş 12-14 saat(19.30-20.30 arası )
3-6 yaş11-13 saat (19.30-20.30 arası)
ANNEMİN KÖŞESİ
Kitaplarınız değerlensin
Epeydir köşesini salladık diye annem bozulabilir ama ne yapayım, önemli noktalar var sizlere iletmem gereken. Bu da onlardan biri...
Eğer elinizde fazla kitaplarınız varsa -ki mutlaka vardır- onları bağışlayın. TNT Ekspres’in çocuklarımızın eğitimine katkıda bulunmak, geleceğine ışık tutmak ve bilgi dünyasına küçük birer pencere açmak için Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile birlikte düzenlediği geleneksel kitap toplama kampanyası başladı, eylüle kadar devam edecek. Yapacağınız tek şey 444 0 868’den TNT Ekspres’i aramak. Kuryeler kitaplarınızı kapınızdan ücretsiz olarak teslim alıyor. Her yıl kendi bağış rekorunu kıran TNT Ekspres’in kitap toplama kampanyası ile altı yıl içinde 912 okula yaklaşık 1 milyon 350 bin kitap bağışlandı, bu kitaplar yüzbinlerce öğrenciye umut ışığı oldu. Siz de onlara destek olun.