Ellerindeki çekçek bavullarıyla hastanelere gidip, 34 metrekarelik hemşire soyunma odasında kendilerini dört saatliğine "palyaço doktor" yapacak kostümleri giyen sekiz kişi, ceplerinde rengarenk balonları, ellerinde sabundan balon çıkaran oyuncaklarıyla hasta çocukları hayata bağlıyorlar.
Gülmenin en iyi ilaçlardan bile daha yararlı olduğuna inanan bir tıp öğrencisinin hikayesini anlatan "Patch Adams" filmi isim olarak birçok kişiye bir şey ifade etmese de, Robin Williams’ın kocaman kırmızı burnuyla hasta çocukları güldürmek için verdiği mücadeleyi çoğunuz hatırlarsınız. Robin Williams’dan daha şanslı olan, desteklenen, eğitilen, hatta 3 ayda bir terapi gören, gönüllü olarak hasta çocuklara yaşamın güzel taraflarını gösteren, onların hayattan kopmamaları için güldüren, "palyaço doktor" olarak tanınan "sevgi doktorları" var.
Sekiz hastaneye gidiyorlar
Çocukların gözlerindeki gülümsemeye tanık olunca, onların yaptıkları işin ne denli önemli olduğunu anladım. Tam sekiz kişi, işleri güçleri olmasına rağmen "palyaço doktor" olarak çocuk kliniklerinde tedavi gören hasta çocuklara moral oluyor, hayata gülümseyen gözlerle bakmalarını sağlıyorlar. Sloganları ise düşündürücü: "Çocukları önemsemeyen hayatı da önemsemez!"
Sekiz kişi, ellerindeki çekçek bavullarıyla hastanelere gidip, 34 metrekarelik hemşire soyunma odasında kendilerini dört saatliğine "palyaço doktor" yapacak kostümleri giyiyorlar. Kocaman kırmızı burunları takıp, makyajlarını tamamladıktan sonra ceplerinde rengarenk balonları, ellerinde sabundan balon çıkaran oyuncaklarıyla çocuk kliniğine dağılıyorlar.
10 yıllık yaşam serüveninin 5-6 yılını hastanede geçiren lösemi hastası çocuklar, sevgi doktorlarını dört gözle bekliyor.
Her salı İ.Ü Onkoloji Enstitüsü Çocuk Kliniği ile İ.Ü Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kliniği’ne, her çarşamba İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kliniği, Bakırköy Kadın ve Çocuk Hastalıkları Araştırma ve Eğitim Hastanesi Çocuk Kliniği, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Araştırma ve Eğitim Hastanesi Semiha Şakir Çocuk Kliniği ve SSK Okmeydanı Hastanesi Çocuk Kliniği ile her perşembe VKV Amerikan Hastanesi Çocuk Kliniği’ne giden sevgi doktorları, merkezi İsviçre’de bulunan Theodora Vakfı’nın Türkiye şubesinin üyeleri.
Vakfın kurulma hikayesi ilginç... Anneleri Theodara Poulie’nin 1992’de kanserden ölmesinin ardından oğulları Jan ve Andre Poulie, anneleri adına vakfı kuruyor. Ve 1993’te iki palyaço doktor ile çalışmaya başlıyorlar. Türkiye’deki Theodora Çocuk Hizmetleri Vakfı ise 1998’de kuruluyor. Sevgi doktorluğu yapmak isteyenler, İngiltere’de eğitim alıyor, sınavdan geçiyor ve k"palyaço doktor" olarak hasta çocuklara moral veriyorlar.
Hepsi profesyonel
Türkiye’nin ilk palyaço doktorlarından 36 yaşındaki Yasemin Osman, 8 yaşında bir kız çocuğu annesi. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu olan ve amatör olarak tiyatroyla ilgilenen Yasemin Osman, "Doktor Bebiş" olarak tanınıyor. Osman "Gülmenin ne kadar önemli olduğunu fark ettim. Görevliler, gülmenin verdiği mutlulukla, birçok hastanın kan seviyelerinin yükseldiğini söylüyor" diyor.
36 yaşındaki Metin Akşahin, Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde tiyatro öğretmenliği yapıyor. "Doktor Meto" olarak tanınan Akşahin, "Çocukların, hastane personelinin ve ailelerin kalplerinde yer edinerek ilerliyoruz" yorumunu yapıyor.
Akın Beğenmez, 10 yıldır her hafta Ankara’dan İstanbul’a gelip, "Doktor Maviş" olarak çalışıyor. Şule Gürbüz, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde İngilizce hocalığı yapıyor. Bir çocuğu olan Gürbüz’ün diğer adı "Doktor Pati" ve 11 yıldır sevgi doktorluğu yapıyor
"Palyaço doktorlar" için en acı olanı yıllar boyunca güldürdükleri çocukları kaybetmek. Bu acıyla ancak terapiye giderek başa çıkıyorlar.
Bu vakfa İsviçre’deki vakfın merkezi maddi kaynak yaratıyor, ama varlıklarını sürdürmeleri için kendi sponsorlarını bulmaları gerekiyor. Her şeye rağmen büyük bir enerjiyle çalışmalarını sürdürüyorlar. Çocukların gözlerindeki mutluluk onlara fazlasıyla yetiyor. Onlar kocaman kırmızı burunları, renkli giysileriyle içeri girdiklerinde, doktorundan hemşiresine, hastabakıcıdan hademeye kadar herkesin yüzünde pırıltıyı fark ediyorlar.
Gittikleri hastanelerde acılar var ama hayatın her yerinde acı var. Onlar bu acıyı azaltmanın peşindeler. İster "palyaço doktor" deyin, ister "sevgi doktorları", onlar hasta çocukları gülümsetebiliyor. Var mı bundan daha ötesi!
NOT: Vakfı desteklemek isteyenler daha fazla bilgiye www.theodora.org adresinden ya da (0212) 292 84 14 numaralı telefondan ulaşabilir.