Küçük yaşta klasik müzikle tanışan, klasik müzik dinleyen çocukların zeka seviyeleri daha yüksek oluyor. Klasik müziği daha eğlenceli ve zevkli kılarak çocuğunuza sevdirmeniz, klasik müziğe ilgisini artırabilmeniz mümkün.
Aslında bu yazının hakkı geçen haftaydı. Biraz bencillik yaptım, kitabım çıkınca önceliği ona tanıdım. Siz bu yazıyı okurken annem ve kızımla birlikte Bodrum’da olacağız. Nedense bu yıl tatili her zamankinden daha fazla hak ettiğime inanıyorum. Yoğun, yorucu ama bir o kadar da verimli bir dönem geçirdim. Yaptığım işlerde karşı tarafın memnuniyeti kadar benim kendimden memnun olmam da çok önemliydi. Galiba bizim işin en güzel tarafı elle tutulur, gözle görülür sonuçlar alabilmemiz. Suya yazı yazmıyoruz.
Suya yazı yazmayanlar sadece gazeteciler değil elbette. Örneğin, kendini müziğe adamış, küçük yaştan itibaren çocuklara müziği sevdirmek için yaratıcılıklarını ortaya koyan Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası da bu grubun içinde yer alıyor.
Onları ilk kez bir yıl önce D-Marin Turgutreis Klasik Müzik Festivali’nde dinlemiştim. İkinci kez geçen cumartesi dinleme fırsatı yakaladım. Nehir’i ve Ateş’i aldığım gibi Maslak TİM’e gittim. 1. kemancı olarak çalan romantik Hasan Gökçe büyümüştü. Eski utangaçlığı kalmamıştı.
Çocukluğumuzda bizim elimizden tutup klasik müzik konserine götüren kimse olmadığı için bu eksikliği yıllar içinde gidermeye çalıştım. Ama sonradan montaj edilen şeyler biraz eğreti duruyor. Bu nedenle Nehir’in klasik müziği sevmesini, dinlemek için çaba göstermesini istiyorum. Ateş ise klasik piyano dersi alıyor.
Sürprizlerle dolu bir konser
Maslak TİM’in büyük salonu hınca hınç doluydu. Çocuklar ağır bir konser programı beklerken büyük sürprizle karşılaştılar. Her yaştan çocuk oradaydı. Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası Şefi Rengim Gökmen yerini aldıktan sonra arkamıza yaslanıp kendimizi müziğe bırakmayı planlarken sahneye dalan Avrupa Yakası’nın çaycısı Sarp Apak, çocuklara büyük bir sürpriz yaptı. Her eser arasında sahne alan Sarp Apak, çocuklarla vals yaptı, mikrofonu onlara uzatarak fikirlerini aldı.
Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası klasik müziği daha eğlenceli ve zevkli kılarak çocuklara sevdirmek, bu yolla daha çok çocuğa ulaşarak klasik müziğe ilgiyi artırabilmek için farklı bir program hazırlamıştı. Çocukların birden çok duyusuna hitap edip, onların interaktif olarak da katılabileceği bir kurgu yaratılmıştı.
Repertuvar hiç klasik müzik dinlememiş bir kişiye bile hoş gelecek eserlerden seçilmişti. ’Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası Çocuk ve Aile’ konserleri konseptindeki ilk konserde çizgi animasyon Symfollies ile işbirliği yapılarak, ilk adım atılmış.
Çizgi film konserin bonusu
Symfollies, 52 bölümden oluşan ve her bölümü 5 dakika süren, 3 boyutlu, renkli, sözsüz, sanatsal bir çizgi film serisi... Film karakterleri bir senfoni orkestrasındaki müzik enstrümanlarından oluşuyor. Karakterler, duygu ve düşüncelerini konuşarak değil, klasik müzik aracılığıyla ifade ediyorlar. Symfollies’in ana karakterleri baba Bass (kontrabas), anne Celine (viyolonsel), oğulları Stradi (keman) ve kızları Viola (viyola). Başka bir deyişle: Yaylı Çalgılar Ailesi. Her bir bölümde, bu ailenin senfoni orkestrasının diğer üyeleriyle yaşadıkları heyecan verici, eğlenceli ve dokunaklı maceralar anlatılıyor. Söz olmadığı için çocuklar müziğe daha çok konsantre olabiliyor.
Yaşları 10-16 arasında değişen, ülkemizin çeşitli şehirlerinden seçilen bu yetenekli ’asfalt çiçeklerinin’ yeni konseptli konserlerini kaçırmamanızı öneririm. Konserden çıkarken hem kendiniz hem de çocuğunuz için iyi bir etkinlik seçimi yaptığınızı düşüneceksiniz. Lütfen beni anmayı, kulaklarımı çınlatmayı unutmayın.