Soframızda organik gıdalara ne kadar yer verebiliyoruz? Haklısınız organik gıdaların ucu gelip paraya dayanıyor.
Hepimiz sağlık için organik gıdaların ne kadar önemli olduğunu biliyoruz ama 15 YTL’lik organik kirazı bir oturuşta yiyen orta direk bir ailenin haftada kaç kez organik kiraz yiyebileceğini varın siz hesaplayın.
Kendisine göstermediği bu cömertliği çocuklarına yapmak için çabalayan çok ebeveyn var. Hormonu basınca neredeyse küçük elma büyüklüğüne ulaşan çileği gönül rahatlığıyla çocuklarına yediren anne-baba herhalde yoktur. Yeni doğmuş bebeklerin gelecekte sağlıklı bir yetişkin olabilmeleri için bebeklik döneminde yedikleri gıdaların büyük önem taşıdığını hatırlatmıyorum bile.
Beslenmenin çocuk üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu kızım üzerinde test ettim, onayladım. Yoğurduna, çorbasına, yemeğine değil de en çok hazır meyve suyu içirmeyeyim diye katı meyve sıkacağıyla aramda geçen mücadeleye yanarım. O aleti temizlemek bana işkence gelirdi.
Milupa’nın yüzde 100 organik, aylara göre meyvelerin seçildiği yeni ürünüyle tanışınca Nehir’in erken doğduğuna, yeni bebeklerin ve annelerinin bizlerden çok daha şanslı olduğuna inanıyorum. Öyle demeyin 10 yıl yenilikler için aslında çok uzun bir süre.
Doğal meyve suyu içirin
Türkiye’de yapılan araştırmalara göre, 0-3 yaş arasındaki bebeklerin yüzde 40’ı günde 1 kez meyve yerken, yüzde 60’ı şekerli abur cubur tüketiyor. Çocukların gazlı içecekler ile tanışma yaşı ise 1! Oysa bebeklerin 4-6. aydan itibaren her gün en az 70 gr. meyve tüketmesi ve gazlı içecekler yerine yüzde yüz doğal meyve suyu içmeleri gerekiyor.
Sağlıklı nesiller yetiştirmek amacıyla "Gelecek İçin Beslenmek" vizyonunu benimseyen Milupa, bu gerçeklerden yola çıkarak yüzde 100 organik meyve suyunu üretti. Bu tür markalar genellikle yurtdışında geliştirilen ürünleri pazarlar. Fakat organik meyve suyu Türk usulü. Milupa’nın tarihinde ilk kez bir ürün Türkiye’de üretildi. Milupa bebek beslenmesi konusundaki uzmanlığına annelerin deneyimlerini katmak için ürün içeriklerini annelerle birlikte oluşturmuş.
Organik tarımın ne zor şartlar altında gerçekleştirildiğini biliyorsunuz. Bebekler söz konusu olunca bu titizlik iki katına çıkıyor.
Milupa’nın yüzde 100 organik meyve suları ürün tarladan bebeklere ulaşıncaya kadar olan yolculuğunun her aşamasında detaylı analizlerden geçirilmiş. Ayrıca tüm bu aşamalar yetkilendirilmiş bağımsız kuruluşlar tarafından incelenerek sertifikalandırılmış.
Ekstra şeker bulunmuyor
Yeni meyve sularının tanıtımı için geçen hafta Saklıköy’deydik. Saklıköy Organik Bostan’ın sahibi Hakan Kök, organik tarımın özelliklerinden bahsederek, meyveleri böceklerden korumak için doğal yöntemlere başvurduklarını anlattı. İspanyolların organik tarımda kullandığı mücadele yöntemlerinden biri böceklerin baş düşmanı olan kuşlar için yuvalar yapılması.
Tarladaki yabani otlar geleneksel yöntemler ile yani elle ayıklanıyor, sulama ise damlama yöntemiyle yapılıyor. Kelebek ve sümüklüböcekler için de bir pet şişesinin üstü kesilip ters olarak ağaca asılıyor. Asılmadan önce içine biraz elma suyu da şerbet konuluyor. Bu tuzak meyveleri koruyor.
Karıncaların ağaca tırmanmaması için meyve ağaçlarının gövdesine çift taraflı bant yapıştırılıyor. Karıncalar yapışkan tabakayı aşamadığı için ağaca zarar veremiyor.
Bir günlük Saklıköy gezisinde bu önemli ve uygulanabilir yöntemleri öğrendim. Milupa arada kaynadı zannetmeyin. Organik meyvelerin sıkılmasıyla elde edilen meyve sularının içinde ekstra şeker ve su bulunmuyor. Elma, kayısı, muz, ahududu ve üzümden oluşan beş farklı seçenek özellikle çalışan annelerin imdadına yetişecek gibi görünüyor.