Beslenme uzmanlarına göre gebelikte 9-12 kilo alınması, sağlıklı bir hamilelik ve bebek için yeterli.
Annenin gebelik döneminde aldığı kilo, bebeğin doğum kilosunu bir ölçüde etkiliyor. Bu dönemde yediklerinize dikkat etmezseniz, "anne karnında bebeğinizi rejime sokmak" zorunda kalırsınız!
amile arkadaşım "Bebeğimi rejime soktuk" deyince "Yok artık!" diye tepki gösterdim. Anne adaylarının rejimini duydum da anne karnındaki bebeğin rejim yapmasını ilk defa duyuyordum. Ayrıntıları merak ettiğim için hamileliğinin 23. haftasında olan gazeteci arkadaşım Şükran Pakkan’ı soru yağmuruna tuttum. Şükran, ayrıntılı ultrasona girdiğinde doktorunun bebeğin bulunduğu haftanın ilerisinde ve iri olduğunu söylediğini aktardı. Doktoru Şükran’ın kilo alım hızını ve bebeğin beslenmesini "hızlı" bulmuş. İlginç olan Şükran 8. haftadan itibaren diyetisyen kontrolünde yiyip içiyor.
Prof. Dr. Murat Yayla, Şükran’a "Artık özellikle bebek için diye yiyip içme. Senin yediklerin yeterli! Hatta yediklerine bundan sonra çok dikkat et, yoksa bebeğin irileşmeye devam edecek" uyarısını yapmış.
Hamileliğinin 4. ayına kadar sadece 4 kilo alan Şükran, 23. haftaya 7-8 kilo fazlayla girdi. Arkadaşım normal beslendiğini söylüyor. "Ama ortada henüz dünyaya gelmeden rejime sokulan 23 haftalık bir bebek var!" diyerek Beslenme ve Diyet uzmanı Dilara Koçak’ı aradım. Dilara Koçak, gazetecilik içgüdüsüyle konuya verdiğimiz başlığa önce çok güldü sonra aslında rejime sokulanın bebek değil annenin olduğunu, annenin kilo kontrolüyle bebeğin de kilosunun kontrol altına alınmış olacağını söyledi.
Beslenme uzmanlarına göre gebelikte 9-12 kg alınması sağlıklı bir hamilelik ve bebek için yeterli. Annenin gebelik döneminde aldığı kilo, bebeğin doğum kilosunu bir ölçüde etkiliyor. Hamilelik döneminde 14 kilo almıştım. Nehir ise 2 kilo doğdu. Ben, kendisi için kilo alan, bebeğini çok besleyemeyen anneler grubuna giriyorum. Eğer Nehir 8 aylık doğmasaydı, son ayda 1 kiloya yakın kilo alabilirdi. Annelik serüvenimin başında 45 kiloydum. Gerisini varın siz hesap edin.
Hamilelikte az kilo almak da çok matah bir şey değil. Zayıf anne gebelik döneminde 9 kilodan az kilo alırsa, çocuğun düşük doğum ağırlıklı olma riski yüksek. Aşırı kilo alan annenin çocuğunun çok kilolu doğması da her zaman gözlenen bir durum değil. Dilara Koçak, annenin aşırı kilo almasının mutlaka 24-28 haftalar arasında diyabet riski açısından takip edilmesi gerektiğinin özellikle altını çiziyor. Koçak "Gebelik döneminde 9-12 kilo ağırlık kazanımı normaldir, ancak gebeliğe fazla kilo ile başladıysanız 7-8 kilo ile gebeliği tamamlamak da mümkün olabilir. Eğer ikiz bebek bekliyorsanız, ortalama 17-22 kilo ağırlık kazanımı normaldir. Yeterli ve dengeli beslenen hamile kadınlar, eğer bilinen risklerden de (sigara ve alkol tüketimi, ilaç kullanımı) kendilerini koruyorlarsa, gebelik süresince ve doğum sırasında çok daha az problemle karşılaşıp sağlıklı bebekler dünyaya getirirler. Bu nedenle hamilelikte beslenme çok büyük önem taşır" yorumunu yapıyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak’ın 9 aylık hamilelik sürecini yaşayan anne adaylarına önerileri var. Koçak hamilelik sürecini üç ayrı aya ayırarak her ayda uyulması gerekenleri özetledi.
Öncelikle hamilelik döneminde bebeğinizi daha "anne karnında iken rejime sokmak" ve doğumdan sonra kilo problemi yaşamak istemiyorsanız, bu önerilere kulak vermenizi öneririm.
Gebelik süresince bunlara dikkat
Alkol tüketmeyin.
Tatlandırıcı içeren ürünleri tüketmeyin.
Çiğ et, balık tüketmeyin.
Salata, sebze ve meyvelerin iyi yıkanmış olmasına dikkat edin.
Konserve tüketmeyin.
Taze sıkılmış meyve suları ve taze pişmiş sebze yemeye dikkat edin.
Haftada 1 kez kuru baklagiller, 2 kez balık, 3 kez kırmızı et, 1 kez de hindi ve tavuk tüketerek, beslenmenizde protein dengesi kurun.
İlk 3 ay
Gebeliğe fazla kilo ile başladıysanız, ilk 3 ay aldığınız kaloriyi çok fazla artırmaya gerek yok. İlk 3 ay kilo almamak sorun yaratmaz. Ancak ağırlık kaybına neden olabilecek davranışlarda bulunmak veya ağırlık kazanımını katı bir şekilde sınırlandırmak da gebelik dönemi için uygun bir davranış değil. Uygun ağırlık kazanımı bebeğin doğum ağırlığını etkiler. Eğer vücut ağırlığındaki artışı uygun olmayan şekilde sınırlandırırsanız, bebeğinizin düşük doğum ağırlığı ile doğmasına sebep olabilirsiniz. Bebeğin 2,8 kilodan düşük ağırlıkta doğması, daha fazla ağırlıkta doğan bebeklere göre, hastalıklar açısından zayıf olmasına yol açmaktadır.
İkinci üç ay
İkinci 3 ayda artan ihtiyacı karşılayabilmek için hamile kadınların günlük 300 kalorilik ek enerji alması gerekir. Özellikle gebeliğin 20. haftasından sonra vücudun gereksinimleri artar. Bebeğin hızlı büyümeye başladığı ve iştahın arttığı bir dönemdir. Endişe etmeyin, vücudunuz yağ depolamaya başlamıştır. Annede oluşmaya başlayan yağ birikimleri özellikle emzirme döneminde artan enerji ihtiyacını karşılamak ve anne sütü salınımı için gerekli enerjiyi depolamak açısından önemlidir ve metabolizmayı oluşan değişikliklere karşı korur.
Üçüncü üç ay
Kilonuz artmaya devam eder. Bu dönem, bebeğin en hızlı büyüdüğü dönemdir. Bu dönemde de iyi beslenmek önemlidir.