Paylaş
Rusya’nın altyapıya yönelik saldırıları nedeniyle birçok hanede elektrik ve sular kesik.
Başkentliler bir yandan Rus füzelerine, öte yandan kara kışa karşı yaşam mücadelesi veriyor.
Tek teselli kaynağı ise cepheden gelen Rus işgaline karşı elde edilen ilerleme haberleri.
MORAL VEREN GELİŞME
UKRAYNA, Batı’dan aldığı askeri ve silah desteğiyle Rusya’ya karşı büyük direnç gösteriyor. Nitekim Rusya, Ukrayna’da ilhak ettiğini açıkladığı Herson’dan geçen hafta çekilme kararı aldı.
Rusya’nın kontrol ettiği Kırım’a komşu olan Herson’da tutunabilmek Moskova için kritik önem taşıyordu.
Ancak halkın direniş göstermesi, lojistik sıkıntılar Rusya’yı geri çekilmeye zorlarken Ukrayna için de büyük moral kaynağı oldu.
ABD’Lİ KOMUTANIN MESAJI
İŞTE Ukrayna’da Herson kutlamaları yapılırken ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley’den ilginç bir çıkış geldi.
Geçen hafta New York’ta konuşan Milley, “Müzakere için bir fırsat olduğunda, barış sağlanabildiğinde bunu değerlendirin” dedi. Amerikalı komutanın bu açıklaması hem Ukrayna hem de ABD yönetimi içinden tepki çekti.
Biden yönetimi bilindiği gibi en baştan beri masaya oturma kararını zamanı geldiğinde Ukrayna’nın alacağını, bu konuda baskı yapılamayacağını söylüyor.
ÇÖZÜM İÇİN FIRSAT MI
TARTIŞMA yaratan açıklamasının ardından Milley, önceki gün ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile basın toplantısında ‘müzakere’ önerisiyle ilgili laflarına açıklık getirdi. Herson zaferine işaret eden Milley, “Rusların siyaseten çekilme kararı aldığı yerde siyasi bir çözüm olabilir. Kendinizin güçlü, rakibinizin ise zayıf olduğu bir zamanda müzakere etmek istersiniz. Ve belki de siyasi bir çözüm bulunması mümkündür. Tek söylediğim bunun için bir olasılık olduğu” ifadesini kullandı.
Milley, Ukrayna’nın yakın zamanda Rusya’ya karşı mutlak bir askeri zafer elde şansının yüksek olmadığına da işaret etti.
ANKARA’DAKİ KRİTİK BULUŞMA
DÜNYANIN 20 büyük ekonomisini oluşturan ülke liderleri G20 zirvesi için Endonezya’nın Bali Adası’nda buluştuğunda da Ukrayna krizi neredeyse tüm küresel sorunların önüne geçti.
Burada da ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’in küresel ekonomik krizin aşılması için en iyi şeyin Ukrayna savaşının sona ermesi olduğunu söylemesi dikkat çekiciydi.
Ve G20 zirvesi sürerken baştan beri Ukrayna krizlerine çözüm üretmek için uğraşan Türkiye yine kritik bir görüşmeyle gündeme geldi. ABD Merkezi Haberalma Örgütü CIA’nin Başkanı William Burns’ün Rusya istihbarat başkanı Sergey Narişkin ile Ankara’da MİT’in koordinatörlüğünde görüştüğü bildirildi. Bu seviyede savaş başından beri ilk yüz yüze görüşmeydi.
ABD’li yetkililere göre Rusya’ya nükleer silah kullanılması halinde olası sonuçlarla ilgili uyarı yapıldı, müzakere konusu ise masada yoktu. Tabii bu işin açıklanan kısmıydı.
ANKARA’DAN KİEV’E GİTTİ
CIA Başkanı’nın Ankara’dan sonraki durağı ise çarşamba günü Kiev oldu.
Bu arada salı günü G-20 zirvesine videokonferans ile bağlanan Ukrayna lideri Volodimir Zelenski, Rusların işgal altındaki topraklardan çekilmesi, esirlerin serbest bırakılması, tazminat ödenmesi dahil barış için 10 şart sıralamıştı.
Burns ile görüşmesini anlatan Zelenski, “Bir görüşmemiz oldu, Ukrayna için önemli tüm meseleleri konuştuk” dedi.
Burns’ün Rus füzeleri nedeniyle görüşme öncesi sığınakta beklemek zorunda kaldığını da belirtti. Bir gün önce Rusya, Ukrayna’ya yaklaşık 100 füze atmış, bu arada ‘serseri bir füze’ NATO üyesi Polonya’ya düşmüş ve ‘3’üncü Dünya Savaşı mı çıkıyor’ diye dünyanın yüreği ağzına gelmişti.
ZEMİN YOKLAMASI SÜRÜYOR
TÜRKİYE malûm, en başından bu yana Batı’nın eleştirilerine rağmen Rusya ile ilişkileri sürdürerek esir takası, tahıl koridoru gibi anlaşmaların yapılmasında önemli rol üstlendi. Her vesilede de bu anlaşmaların kalıcı barış için müzakereye dönüşmesi temennileri dile getirildi.
Rusya masaya oturmaya hazır olduğu sinyalleri verirken, belli ki ABD’de durum değerlendirmesi yapıyor.
Kiev ve Moskova’nın şartları birbirinden dağlar kadar uzak olsa da kara kış barış olmasa bile, ateşkes için bir zemin oluşturmasını gündeme getirebilir.
Paylaş