Paylaş
Mesela, Soğuk Savaş döneminde caydırıcı olsun diye Türkiye’ye nükleer bombalar konuşlandırıldığı sır değildir, ama kaç adet olduğunu sadece taraflar bilir.
Yine aynı şekilde İsrail’in nükleer silah başlıkları olduğu söylenir de Tel Aviv Yönetimi bu meseleyi ne doğrular, ne de yalanlar. Politikasıdır bu.
***
İSRAİL. Dün sürpriz gelişmelere sahne oldu. Tam erken genel seçim kararı açıklanması beklenirken Başbakan Binyamin Netanyahu ve Kadima’nın yeni lideri Şaul Mofaz, ortak cephe hükümeti kurma kararı aldı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, malûm milliyetçi kanattan gelen bir isim. İran’ın nükleer gücünün askeri yeteneğe ulaşmadan etkisizleştirmeden yana olan bir lider. Mofaz, bu konuda daha çekimser.
Fakat İsrail’deki son gelişmeleri Farsi yönetime yönelik bir operasyonun habercisi olarak yorumlayanlar yok değil. Nitekim İran’a saldırmak ya da saldırmamak? İsrail kamuoyunun popüler konularından biri.
***
BAĞDAT. İsrail böylesine bir süreçten geçerken Irak başkenti 23 Mayıs’ta İran ile yeniden başlayan nükleer pazarlıkların ikinci turuna ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Tahran, ısrarla nükleer programının barışçıl amaçlı olduğunu, nükleer silah yapma niyetinde olmadığı savunuyor.
Yine İsrail’de emekli olmuş bazı askeri ve istihbarat yetkilileri de İran’ın henüz nükleer bomba yapmaya karar vermediğini, İsrail’in bir müdahalesinin böyle bir
kararın alınmasını hızlandırabileceği uyarısını yapıyor.
***
SIR. İsrail’in nükleer gücü, hep uluslararası politikanın tabularından biri oldu. Obama Yönetimi, şimdiye kadar İsrail ile nükleer silahları konusunda yapılan uzlaşılara sadık kaldı.
Ancak haftasonu Haaretz Gazetesi’nde bu konuda enteresan bir yazı çıktı. Savunma muhabiri Amir Oren imzalı makaleye göre, 17 Şubat’ta Ehud Barak, İkinci Dünya Savaşı sırasında atom bombası atılan iki kentten biri olan Japonya’nın Hiroşima kentine gittiğinde kurbanların anısına yapılmış anıtı da
ziyaret etti.
Korumaları, Barak’a dünyadaki nükleer silahlarla ilgili haritayı gösterdi. Buna göre İsrail’in 80 nükleer bombası bulunuyordu. İsrailli bakan, herhangi bir yorumda bulunmadı.
***
SİLAHSIZLANMA. Şimdi İsrailli uzman Oren der ki, Obama kasım ayında yeniden seçilirse Rusya ile sürdürdüğü nükleer silahsızlanma pazarlıkları çerçevesinde İsrail’i de nükleer stoğunu azaltmaya zorlayabilir. Kalıcı barış, uluslararası siyaset eşit ve adil şartlar üzerinde şekillenmeli.
İran’ın nükleer uzlaşmaya zorlandığı bir dönemde, İsrail’in nükleer programı da niye konuşulmaya başlanmasın?
Paylaş