Paylaş
Haftanın finalinde ise Rusya’daki devlet başkanlığı seçimleri var. Bugün uluslararası gündemde çokça konuşulan üç başlığı ele almaya çalışacağım.
1- ABD, GAZZE POLİTİKASINDA ÇELİŞKİYE DÜŞMÜYOR MU
BU soru hafta boyunca uluslararası medyanın tartıştığı sorulardan biriydi. ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail’in 1.5 milyona yakın Gazzelinin savaştan kaçıp sığındığı Refah kentine saldırmasını ‘kırmızı çizgi’ olarak açıklaması tartışmayı daha da körükledi.
Washington Post gazetesine göre ABD, Hamas’ın 7 Ekim saldırılarından beri İsrail’e 100’den fazla gizli silah satışına onay verdi. Biden yönetimi daha önce de Kongre’yi baypas edip İsrail’e 106 milyon dolar değerinde tank mühimmatı ve 147.5 milyon dolarlık top mermisi bileşenleri temin etmişti. Gazze’de can kaybı 31 bini geçerken ABD’nin silah desteği elbette Amerikan kamuoyunda da tartışma yaratıyor.
TARTIŞMALI YÖNTEMLER
Malûm ABD, kasım ayındaki başkanlık seçimlerine hazırlanıyor. Center for Economics and Policy araştırma merkezi ve YouGov’un anketi, Biden’a oy veren seçmenin yüzde 60’ının İsrail’e silah desteğini kesmesini istediğini gösteriyor. Özellikle Gazze’den gelen yokluk görüntüleri yine Biden’a oy veren Müslüman seçmenler üzerinde olumsuz etki ediyor.
Biden yönetimi bir yandan da seçmen baskısıyla Gazze’ye insani yardım ulaştırmanın yolunu arıyor. ABD şimdilerde havadan paraşütle yardıma devam ederken, bir yandan da Pentagon, Gazze açıklarına yüzer platform inşa etmek üzere bin asker sevkediyor. Havadan yardım da geçici liman inşası da tartışmalı konular.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, önceki gün basın toplantısında bir soru üzerine bir yandan İsrail’e silah verirken öte yanda Gazze’ye insani yardım sağlama konusunda bir çelişki olmadığını savundu. Ancak konu bu kadar tartışıldığına göre, belli ki bir tutarsızlık var, seçmen de bunun farkında...
2- RUSYA’DAKİ SEÇİMİN ŞİFRELERİ NELER
RUSYA’da bugün üç gün sürecek devlet başkanlığı seçimleri başlıyor. 2008 yılından bu yana fiilen iktidarda olan Vladimir Putin’in yeniden seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. 2020 yılındaki anayasa değişikliğine göre 71 yaşındaki Putin, bu seçimleri ve 2030 seçimlerini kazanıp 2036’ya kadar iktidarda kalabilir.
Rusya’nın en büyük muhalif ismi Aleksey Navalni’nin hapishanede öldüğü bir ortamda seçimlere Kremlin yanlısı üç adayın daha katılmasına onay verilirken iki savaş karşıtı adaya ise izin çıkmadı.
Rusya’nın Ukrayna’da işgal ettiği bölgelerde de ilk kez sandıklar kurulurken seçimler Putin iktidarının meşruiyeti ve Ukrayna savaşının bir referandumu olarak görülüyor.
Ayrıca 143 milyon nüfuslu ülkede seçime katılım oranı ve Putin’in ne kadar destek bulacağı da önemli bir gösterge sayılacak. Rus medyasına göre hedef katılımı yüzde 70’in üzerine çıkarıp Putin’in de en az yüzde 80 oy alması.
Böylece Rusya lideri 2018’deki yüzde 76.7’lik galibiyetin üzerine çıkarak büyük halk desteğinin sürdüğünü dünyaya ilan etmiş olacak.
3- GALLER PRENSESİ CATHERİNE NEREDE
İNGİLTERE Veliaht Prensi William’ın eşi Galler Prensesi Catherine’nin (Kate Middleton) nerede olduğu sadece İngiltere’yi değil, tüm dünyayı meşgul ediyor. Arkadaş sohbetlerinde bile Kate’e ne olmuş olabileceği konuşuluyor.
Çünkü Prenses, Kraliçe 2’nci Elizabeth’in ölümü sonrasında Kraliyet ailesinin en değerli ismi haline geldi. En son aralık ayındaki Noel ayininde görülen sonrasında batın ameliyatı geçirdiği açıklanan Kate Middleton’ın sağlığı konusunda İngiliz Sarayı tam bir halkla ilişkiler fiyaskosu yaşıyor.
Kensington Sarayı’nın hafta içi Prenses’in iyi olduğunu göstermek için üç çocuğuyla birlikte fotoğrafını yayınlaması ve bunun fotoşoplu olduğunun ortaya çıkması malûm ayrı bir skandal yarattı. Medyada ‘madem öyle fotoğrafın orijinal halini yayınlayın’ diye baskı artarken fotoşoplu kare sosyal medyadaki Kate komplolarını daha da arttırdı.
Hasta mahremiyeti elbette önemli, ancak dünyayı meşgul eden bir konuda Saray’ın biraz daha şeffaf olması Prenses’e de onu merak edenlere de iyi gelebilir.
Paylaş