Paylaş
Sonucu bilmek elbette mümkün değil, ancak bazı rakamlar üzerinden gidebiliriz.
*
YÜZDE 25 - SPD bir süredir anketlerde yüzde 25 bandını yakalamış gibi duruyor. ‘Türk Armin’ lakaplı Armin Laschet’i (60) başbakan adayı gösteren Hıristiyan Birlik partileri CDU/CSU yüzde 21-22, Annalena Baerbock’u (40) aday gösteren Yeşiller ise yüzde 16-17 aralığında gözüküyor.
*
900 BİN SEÇMEN - Almanya’da 60 milyon 400 bin seçmen bulunuyor. Seçmenin yüzde 12’si göçmen kökenli. Yaklaşık 900 bin Türkiye kökenli de bu seçmen grubunda yer alıyor. DW Türkçe’nin analizine göre seçilme şansı bulunan Türkiye kökenli adayı sayısı yaklaşık 40.
*
353.5 MİLYAR EURO - Koronavirüs salgınının neden olduğu kriz nedeniyle esnaf ve girişimcilere yönelik 353.3 milyar Euro ile Almanya tarihinin en büyük ekonomik yardım paketi açıklandı. Merkel hükümetinin vatandaşı mağdur etmeme çabası bir anlamda paranın başında oturan rakip partili Maliye Bakanı Olaf Scholz’un hanesine yazıldı.
*
181 CAN - Almanya’da son dönemde en çok konuşulan başlıklardan biri de yaz aylarında başta Laschet’in başbakanı olduğu Kuzey Ren Vestfalya eyaleti olmak üzere ülkenin önemli bir kısmını ezip geçen seller oldu. 181 kişinin hayatını kaybettiği sel nedeniyle Merkel hükümeti iklim krizini yeterince ciddiye almamakla eleştirildi.
*
2.8 MİLYON GENÇ - Seller, bir anlamda Almanya’ya da iklim değişikliği kaynaklı doğal afetlerden muaf olmadığını gösterdi. 2.8 milyon genç Almanya’da ilk kez oy kullanma hakkına sahip olacak. 30 yaş altı seçmenin oranı yüzde 15. Ve bu grupta eğilim daha çok küresel ısınmayla mücadeleyi önceleyen Yeşiller’den yana.
*
12 EURO - Seçimlerin kritik başlıklarından biri de asgari ücret. Merkel hükümeti, kısa süreli ‘mini işler’le düşük ücretli ordusu yaratmakla suçlanıyor. Saat başı asgari ücret 9 Euro 60 cent. Asgari ücreti 12.00 Euro’ya çıkarıp zenginden daha fazla vergi almayı vaat eden Scholz, televizyonda Laschet ve Baerbock ile katıldığı üç tartışma programını da kazandı.
*
YÜZDE 50 - Almanya’daki seçim sistemine göre hükümet kurabilmek için Bundestag’da (parlamento) sandalyelerin yüzde 50’sini garantilemek gerekiyor. Şu anki projeksiyonlara göre hiçbir parti tek başına böyle bir çoğunluğa ulaşacak durumda değil.
*
1’İNCİ SENARYO - Pazar akşamı oluşacak tabloya göre koalisyon pazarlıklarının başlaması bekleniyor. En çok ihtimal verilen senaryo SPD’nin Yeşiller ve liberal Hür Demokrat Partisi (FDP) ile hükümet kurması. Partilerin renkleri nedeniyle (SPD-kırmızı, Yeşiller ve FDP-sarı) ‘trafik lambası’ koalisyonu diye anılıyor.
*
2’NCİ SENARYO - SPD’nin birinci parti çıkması halinde diğer bir senaryo Yeşiller ve Sol Parti ile hükümet kurması ihtimali. Ancak Sol Parti’nin AB ve NATO karşıtı tutumu uzlaşma sağlanmasını zorlaştırabilir.
*
3’ÜNCÜ SENARYO - CDU/CSU’nun sandıktan birinci parti çıkması durumunda da Yeşiller ve FDP ile hükümet kurulması gündeme gelebilir. Hali hazırda Almanya, CDU/CSU ile SPD’nin büyük koalisyonu ile yönetiliyor. Senaryolar arasında alt sıralarda olsa da bu seçenek de yine listede yer buluyor.
*
5 BİN 870 GÜN - Koalisyon pazarlıklarının uzaması halinde 16 yıldır iktidarda olan Angela Merkel, bir rekor daha kırabilir. Helmut Kohl, 1998’e kadar 5 bin 870 gün başbakanlık yaparak ülkenin en uzun süre görevde kalan başbakanı olmuştu. Merkel, 17 Aralık 2021’e kadar kalabilirse bir rekor daha kırmış olacak.
Paylaş