Turizmde birlik olup çözüm üretme zamanı

TURİZME zaman zaman değinirim. Çünkü bu sektörde, başta terör olmak üzere, olumsuzlukların neden olduğu gerileme, ülkeye çok pahalıya patlıyor.

Haberin Devamı

Geçen yıl Muğla 1,2 milyon, İzmir 530 bin turist kaybetmiş. Zarar büyük... Peki ne yapılmalı? Gazetelerde yer aldı, ama yinelemekte yarar var. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, sektörün kalıcı destek ve teşvik beklediğini vurgulayıp ekliyor:

“Yurt dışı pazarlar açısından umutlu değiliz. 2017’de ümidimiz yurt içi pazarda. Umarız ülkemizde toplumsal barış sağlanır, huzur ve güven ortamı en kısa sürede oluşur.”
ZARAR 25 MİLYAR DOLAR
Dalaman Ortaca, Köyceğiz Turistik Otelciler ve Turizm İşletmeciler Birliği (DOKTOB) Başkanı Yücel Okutur’un görüşleri de önemli:
“Yıllardır terör, kutuplaşma, ayrıştırma, dini mezhepçilik dış güçler tarafından teşvik ve tahrik edilmektedir. Bu durum Türkiye’nin ekonomik kalkınmasını yavaşlatmaktadır. Çünkü, ileri ülkelerin amacı dünyada gelişmekte olan ülke ekonomilerine müdahale ederek pay almaktır. Örneğin Türkiye son yıllarda turizm sanayisinde dünya altıncılığına yükselerek 50 milyar dolar net girdi sağlamış, cari açığın üçte birini karşılamış ve 3 milyon vasıfsız istihdam yaratarak ekonomiye büyük katkı sağlamıştır. 2016 yılında terör yalnızca turizm sektöründe 25 milyar dolar kayıp verdirmiştir. Turizmdeki bu kayıp diğer Avrupa ülkelerine gitmiştir.”
HERKESİN VATANDAŞLIK GÖREVİ
Okutur, zaman kaybetmeden harekete geçilmesi gerektiğini de vurguluyor:
“Terörün neler vaat ederek insanları kendi bataklığına çektiğini gençlerimize, çevremize ve topluma tüm gerçeği ile anlatmamız ve bilinçlendirmemiz gerekiyor. Türkiye’de terör ve anarşinin kimler tarafından, nasıl, ne amaçla yapıldığını tüm dünyaya bilgili, bilinçli, kurum, kuruluş, STK’lar, holdingler ve şirketler, turizm acente firmaları işbirliği yaparak görsel ve yazılı basında anlatmak için hemen harekete geçilmelidir. Terör istikrarsızlığı sever, terörden korkmamalıyız, toplum olarak kırılganlık değil kararlılık sergilemeliyiz. Ulus olarak terörün iğrenç yüzünü, önce kendi ailemize, sonra çevremize anlatmak, bilinçlendirmek ve pozitif düşünceyle moral vermek her ferdin vatandaşlık görevidir.”
Ne diyeyim, mutlaka gözden kaçırılmamalı, harekete geçilmeli... Sonuç olarak kollar sıvanmalı, çözümler üretilmeli... Kolay gelsin...

Haberin Devamı


Güzel bir örnek
İNGİLTERE’deki The Independent Gazetesi yazarlarından Simon Calder, İstanbul’daki Reina saldırısından sonra, “Türkiye’de tatil rezervasyonları yaparak teröristlere karşı çıkabiliriz” başlıklı yazı yazarak herkesi Türkiye’de tatile çağırdı. Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Londra’da Calder’le buluştu, yazısının iş dünyasına moral verdiğini belirterek, İzmir’e davet etti. Dünyaca önemli seyahat yazarı Calder de İzmir’e mutlaka gelme sözü verdi. Bu gibi örnekler çoğalırsa, ülke tanıtımı ve turizm adına da önemli adımlar atılır sanki. Ne dersiniz?

-----

Haberin Devamı

SÖZ
SİZİN

HERKESİ GÖREVE ÇAĞIRALIM
Denizdeki o kirliliği
yıllardır görüyorum

7 Ocak tarihli gazetenizde Hava Eğitim Komutanlığı’nın önündeki deniz kirliliğini bir okuyucu dile getirmiş. Ben yaklaşık 10 yıldır bu sahilde yürüyüş yaparım. Buradan yaz-kış her gün lağım suları ve insan pisliklerinin denize aktığını biliyorum. Yılda bir kaç kere bunu telefonla belediyeye bildiririm, ama nafile, hiç bir tedbir alınmadı. Bu nasıl kontrol edilmez, deniz temizleniyor diye senelerce nutuk atanlar bunu nasıl görmez ve kayıtsız kalırlar? Bu konuda lütfen toplumu daha duyarlı olmaya davet ediyor, ilgilileri ve sorumluları göreve çağırmalarını rica ediyorum.
Bora ALPUĞA

-----

BİR ALINTI

Haberin Devamı

Engin Yavuz’dan
Bütün yıldızlar sönse ve her şey kararsa. İnsanın ruhunda tek yıldız parlamaya devam eder, bu umut yıldızıdır. (Eflatun)

-----

BİR DUYURU

SOKAKTA KİMSE KALMASIN
İzmir’de dışarıda kalanlar için Büyükşehir Belediyesi Güçsüzler Evi’nin şu telefon numaraları aranabilir:
361 71 51 (mesai saatlerinde) – 361 00 82 (mesai saatleri dışında)

Yazarın Tüm Yazıları