Kavala notları

Geçen yazımın bir bölümüne “Lavanta ve Mandalina Kokusunda Huzur” adını vermiş ve sevgili Tunç Başkan’la Ege TV ekranlarında yaptığımız sohbetten bahsetmiştim.

Haberin Devamı

Tahmin edeceğiniz üzere bu programla ve sohbeti özetleyen yazıyla ilgili pek çok telefon, mesaj ve e-posta aldım.

İzmirlilerin, “ferahlık yanında, aydınlık siyasetçiler adına umut da veren” konuğum ve söyleşi hakkındaki yorumlarını başka bir yazıda paylaşacağım.
Ama “kendini doğrulayan kehanet” misali oluşan gündemin uzantılarını sizlere Kavala’dan duyurmak isterim.

Kavala notları

***

Volkswagen BUS’ların, Balkanlar’daki 6’ncı buluşması için Selanik’e gitmek üzere yollardayım.
Bizim emektar (1973 model Westfalia Camper) “Şirin Baba” ile önce Sakız’a, oradan da yine feribotla Kavala’ya ulaştık.
Tabii bu bir cümleyle geçiştirilen ilk 2 etabın bir karavancı ve kampçı olarak çağrıştırdıkları var.

Haberin Devamı

Kavala notları


Lafa gelince, “üç tarafı denizlerle çevrili” filan diye atıp tutarız ya, “çevrili de olmuş?” Türkiye sahillerini son nesil bir feribotla dolaşabiliyor musunuz? Hayır! Ama komşu, “nasıl oldu da kaptırdık burnumuzun dibindekileri” diye söylendiğiniz Ege adaları, Yunanistan ve Türkiye arasında mekik dokuyan bir “su yolu organizasyonu”na sahip; ne haber? “Bunu yeni mi öğrendin?” diye sormayın şimdi sakın. Elbette yeni öğrenmedim. Sadece şunu vurgulamak istiyorum: “Biz çorba kasesi kadar körfezi bile denizden kullanamıyoruz da onun yerine tramvay işleteceğiz ya, “mukayeseyi bunun garabeti ışığında yapıverin bir zahmet.”

Kavala notlarınih

***

Kavala’nın tarihi, dünü, bugünü hakkında değil bu yazı... Karavancının “gözlüğü”nden bakınca gözüme çarpanları, sevgili Soyer’le konuştuklarımıza bağlamak istiyorum. Kendisine, “birkaç sene sonra BUS buluşmasını mavi bayrak(lar) sahibi olan tek beldemizde, 49 kilometrelik Seferihisar sahilinin herhangi bir yerinde” yapamaz mıyız?” diye sordum. Her zamanki samimi, içten ve ufku geniş öngörüsüyle, “ne gerekiyorsa yaparız, ne destek gerekiyorsa veririz” diye yanıtladı. Bu cümle, (sicilinde -Karavanlar İnciraltı’nı çöplüğe çevirir ve gider -söylemiyle FICC rallisini/buluşmasını yıllar önce yine aynı sahillere kaptırmak gibi komik bir defo bulunan İzmir adına) özünde küçük çaplı bir mucizedir. Anlayana...

Haberin Devamı

Kavala notları

***

BATİS MULTIPLEX / TERRA CAMPİNG Kavala’nın 4 kilometre batısında, neredeyse şehrin içinde bir tesis. Adına, 1990’lardan beri kamping rehberlerinde rastlanıyor. (İzmir’in V-Kamp ve İnciraltı BP-Kamp günlerini hatırlayıp içim yandı.) 33 bin metrekarelik, etrafı tümüyle çevrili ve güvenli bu doğa parçasında karavanlar için istenen her şey var. Tunç Soyer’in, “Sakin Şehir” (Cittaslow Seferihisar) idealinin “doğanın dengesiyle uyum içinde yaşamak, ondan daha hızlı olmaya çalışmamak, onunla yarışmamak, onunla itişmemek” olduğunun altını çizmiş bulunmasına, kampçıların “özgürlük ve çevre tutkusu”nu da eklersek, heyecanlanmak için çok sebep var! (Gelecek yazı: Selanik’ten...)

Yazarın Tüm Yazıları