Paylaş
DÖRT OPERASYON
Ama “müttefik” gibi görünen ABD, Almanya başta, NATO ülkeleri gerçekte terör örgütleri ile ittifak halindeler.
Türkiye, 2016’dan bu yana 900 kilometreyi aşan Suriye sınırı boyunca uzanan, 30 kilometre derinliğinde bir güvenli bölge oluşturmaya çalışıyor. 24 Ağustos 2016’da Fırat Kalkanı, 20 Ocak 2018’de Zeytin Dalı, 9 Ekim 2019’da Barış Pınarı, 27 Şubat 2020’de de Bahar Kalkanı Harekâtı yapıldı.
MUTABAKATLAR ÇÖP OLDU
Türkiye’nin güvenliğe aldığı bölgeler dışında kalan sınır hattındaki 30 kilometre derinliğindeki alanlarda PKK/YPG’nin temizleneceğine dair Amerika Birleşik Devletleri ile 17 Ekim 2019’da, Rusya ile 22 Ekim 2019’da mutabakat imzalandı.
ABD-RUSYA-PKK
Amerikan tarafı PKK/YPG’nin sınırdan 32 kilometre güneye çekileceği sözünü vermişti. Ancak, Amerika ile Rusya bir gecede anlaştı; ABD, çıktığı yerlere Rus güçlerinin girmesini sağladı. Rusya, Ekim 2019’da Türkiye ile vardığı mutabakatla, terör örgütünü Tel Rıfat’tan ve Münbiç’ten çıkarmayı taahhüt etmişti. Ayrıca, M4 yolu üzerinde ve Barış Pınarı Harekât sahası dışında kalan alanda teröristlerin sınırdan 30 kilometre dışarı çıkartılacağı teminatını vermişti.
Ne Amerika ne Rusya taahhütlerini yerine getirdi. ABD desteğiyle Suriye topraklarının yaklaşık üçte birini işgal eden PKK/YPG, ülkenin kuzeyindeki, Azez, Mare, Bab, Cerablus, Afrin, Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinden Türkiye’ye silahlı saldırılarda bulunuyor.
Bunu da ABD başta olmak üzere NATO ülkelerinin silahlarıyla gerçekleştiriyor. Ukrayna Savaşı sonrası Rusya’nın Suriye’deki sekiz bölgeden asker çekme kararı ile doğan boşluk yalnızca PKK değil, DEAŞ tarafından da dolduruyor.
Dolayısıyla bu gelişmeler, Türkiye için hem güvenlik riski doğuruyor hem de “Suriyeli sığınmacı” sorununu büyütecek gelişmelere sebep oluyor.
6 MİLYON SURİYELİ SIĞINMACININ GELMESİ ÖNLENDİ
GÜVENLİ bölge oluşturmak, 2011’den bu yana sayıları hızla artan ve bugün Türkiye’de ekonomiden sonra en büyük sorun olarak görülen “sığınmacılar” meselesinin çözümü için de önemli bir adım oldu. Suriye’nin üçte biri PKK/YPG işgali altında olsa da karşımızdaki asıl güç ABD ve Rusya. Her iki ülke 25’ten fazla askeri üs sahibi. Asıl savaşımızı piyon örgüt PKK ile yapsak da, PKK arkasındaki terör destekçisi iki ülkeye güveniyor. Türkiye, Suriye’ye operasyon yaparsa ABD ve Rus güçleriyle karşı karşıya gelir mi? Rusların Ukrayna’dan dolayı gündemi dolu ama Amerika ile karşı karşıya gelmemiz olasılık dahilinde.
HATAY’DAN İRAN’A SINIR GÜVENLİĞİ
Eğer Türkiye Suriye’ye dört operasyonu yapmasaydı ne olurdu?
2012’de 14 bin 237 olan Suriyeli sığınmacı sayısı, Fırat Kalkanı Operasyonu‘na kadar 3.4 milyon kişiye hızla tırmandı. Zeytin Dalı Harekâtı ile rakam 3.6 milyona çıktıktan sonra 9 Ekim 2019’daki Barış Pınarı Harekâtı sonrasında 3.6 milyonda sabitlendi. İdlib’e yönelik Bahar Kalkanı Harekâtı sonrasında da rakam aynı kaldı. Eğer bu operasyonlar yapılmasa 6 milyon Suriyeli daha Türkiye’ye gelecekti. Rakam 9 milyonu geçecekti.
Tüm bunlar, Türkiye’nin 30 kilometre derinliğindeki güvenli bölge oluşturmasının ne kadar haklı olduğunu gösteriyor. Buna bir de Irak’ın kuzeyinde Pençe-Kilit operasyon bölgesindeki alan eklediğinde Türkiye, Hatay’dan İran’a kadar olan sınır hattından terör örgütünü temizlemiş olacak.
Paylaş