Paylaş
Bu kişilerden 65 bin 200’ü hakkında savcılıklarda soruşturma, 26 bin 510’u hakkında ise mahkemelerde yargılamalar devam ediyor.
Mahkemelerden bugüne kadar 255 bin 310 kişi hakkında karar çıktı. Toplam 123 bin 432 kişi hakkında mahkûmiyet, 98 bin 790 kişi hakkında beraat, 27 bin 565 kişi hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verildi.
Soruşturmalarda 348 bin 737 kişi hakkında ise kovuşturmaya yer olmadığı kararı çıktı.
Hükümlü ve tutuklu olmak üzere toplam 140 bine kadar çıkan cezaevindeki FETÖ’cü sayısı, bugün itibarıyla 14 bin 821’e kadar düştü. Cezaevlerindeki FETÖ’cülerin 11 bin 472’si hükümlü, 2 bin 349’u hüküm özlü, sadece 976’sı tutuklu.186 bin 375 kişi hakkında adli kontrol kararı verildi. 30 bin 821 kişi hakkında ise yakalama kararı bulunuyor.
Bu rakamları vermemin nedeni dün 77 ilde yapılan 611 FETÖ mensubuna yönelik “Kıskaç Operasyonu”...
GAZİ TURGUT ASLAN OPERASYONU
Son zamanlarda Türkiye’nin neresinde olursam olayım, “FETÖ ile mücadele bitti mi?” sorusuyla karşılaşıyorum. Özellikle medyanın ilgisizliği bu algının oluşmasında sebep oluyordur. Ancak halkın bu soruyu sormasının rakamlara da yansıyan bir gerçekliği var.
100 binden fazla FETÖ mensubu cezaevlerinden tahliye edildi ve önemli bir kısmı yeniden yapılanma için çalışıyor.
Dün, Ankara Cumhuriyet Savcılığı, KHK ile ihraç edilmiş 37 eski kamu çalışanı hakkında gözaltı kararı verdi. FETÖ’cüler, KHK ile ihraç edilmiş olmasına rağmen örgüt adına çalışmaktan vazgeçmiyor.
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı, 18 Ekim 2022 günü “Gazi Turgut Aslan” operasyonuyla, toparlanmaya çalışan FETÖ’nün güncel yapılanmasına ağır bir darbe vurmuştu.
“Mahrem yapılanmayı” yeniden diriltmeye çalışan 704 kişi hakkında gözaltı kararı verilmiş, 18’i aktif kamu çalışanı toplam 677 kişi gözaltına alınmıştı. 222 mahrem kurye tutuklanmış, 369 kişi adli kontrolle, 86 kişi de savcılık ve mahkeme kararıyla serbest bırakılmıştı.
Bir yıl önceki operasyonda, yurtdışına firar etmiş üst düzey mahrem sorumlular tarafından verilen talimatlar doğrultusunda; FETÖ’cülerin örgütten kopmaları engelleme, örgütü canlı tutma, mahrem birimlerin ve finansal faaliyetlerin yeniden yapılandırılma çalışmalarına giriştiği belirlenmişti.
Bu kapsamda örgüt faaliyetlerinin finansmanında kullanılacak parasal kaynak aktarımında gizliliğe büyük önem verdikleri,, örgüt mensuplarının kimliklerinin deşifresini engellemek için ATM’lerden kartsız işlem yaptıkları, paraları kargo içinde gönderdikleri, fiziki buluşma ile dağıttıkları belirlenmişti. 59 ilde 704 kişiye yönelik operasyon sonucunda, 45 kişi de itirafçı olarak yeni soruşturmaların yolunu açmıştı.
KISKAÇ OPERASYONU
Dün de devamı niteliğinde; EGM İstihbarat Başkanlığı, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı (KOM), Terörle Mücadele Daire Başkanlığı (TEM) koordinesinde ve MİT Başkanlığı desteği ile “Kıskaç Operasyonu” yapıldı. 77 ilde toplam 611 kişiye yönelik operasyonda; polis, bekçi, sağlık ve askeri personel, infaz koruma memuru, zabit katiplerinin de aralarında bulunduğu 70’i kamu görevlisi 574 kişi yakalandı.
YENİDEN DEVLETE SIZMAYA ÇALIŞIYORLAR
ÖRGÜTÜN il, eğitim ve finans yapılanması içinde olan, “gaybubet evlerinde” saklanan, bir kısmı yurtdışına kaçmaya çalışan veya bunlara yardım eden kişilerin aralarında bulunduğu örgüt üyelerinin FETÖ’nün yeniden yapılanmasında önemli görevlerde olduğu belirlendi.
Bir kısmı ByLock kullanıcısı veya adı içeriklerde geçen, bir kısmı FETÖ kapsamında alınan ifadelerde örgüt üyesi veya yöneticisi olarak yer alan bu kişiler ile ilgili tespitler şunlar:
- Yasadışı yollarla yurtdışına kaçmak için çalışıyorlar.
- Yurtdışına kaçmak için farklı ülkelere ait sahte kimlik ve pasaport kullanıyorlar.
- Örgüt içerisinde kopmaları engellemek adına izdivaç ve katalog evliliğini devam ettiriyorlar.
- Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlü örgüt üyelerinin etkin pişman olmalarını engellemek ve ailelerinin örgütten kopmalarını engellemek için örgüt paralarını ailelere aktarıyorlar
- Örgüte öğrenci kazandırmaya yönelik çalışmalar yapıyorlar.
- Bu çalışmalarda öğrenci ve ailelerini not ederek örgüt üst yönetimine raporluyorlar.
- Öğrenci evleri açarak ev abisi ve ev ablası ile bölge talebe mesulü (BTM) görevlendiriyorlar.
- İllere eğitim danışmanı (ED), ilçe, esnaf sorumluları ve muavenet mesulleri görevlendiriyorlar.
- Yeniden kamuya ve askeri okullara öğrenci yerleştirebilmek adına evler açıyorlar, ders çalıştırma faaliyetlerine devam ediyorlar.
Elbette devletin ilgili birimleri bunları takip ediyorlar, sadece zamanını bekleyip operasyonu gerçekleştiriyorlar.
Ancak şu çok açık ki; yurtdışına kaçmış olan firari FETÖ yöneticileri, Türkiye’de kalan örgüt üyelerini yönetiyor ve ihanet yapılanması için çalıştırıyorlar. Buna karşın bazı isimler üzerinden de kamuoyunda mağduriyet algısı yapmaya çalışıyorlar.
Ancak şu bir gerçek; Fetullahçı Terör Örgütü yönetimi ve üyeleri ihanetten vazgeçmiyor.
Paylaş