Yaşam eleğinden süzülmüş öyküler: GECE TUŞLARI

KİTABIN özgeçmiş kısmından: “6’sında resim yapmayı, 7’sinde okumayı, yazmayı, nakışı öğrendi.” Ekliyorum; “Bunları birbiriyle besleyerek üretti, sergiledi, paylaştı.” Yıllardır eleklerini, kasnaklarını, kadınlara özel gösterilerini izlediğimiz Benan Bilek, yaşam eleğinden süzdüğü öyküleriyle karşımızda. Gece Tuşları’nı okurken; satır aralarına gizlenmiş renkler, dokular, ahenkle akan sözcüklerle buluşup, her birinin aslında Benan olduğunu farkediyorsunuz.Kimdir Benan? Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü’nde okumaya gelip İzmir’de kalan İstanbul kızı. Çeşitli dergilerde röportajlar, markalara satış projeleri, halkla ilişkiler yöneticiliği... 19 yıl halkla ilişkilerden sonra reklamcılık. Ajansını kurdu, Türkiye’nin ilk ve tek masal dergisini yayımladı. 2004’te müşteri temsilcilerini anlattığı, “% 30’u Peşin” kitabından sonra, yine yazmak istedi.

Haberin Devamı


YAZMA İŞİ YAZMA SEVGİSİ
“İzmir’i tanıtım filminin metnini de yazdım, vanayı da anlattım. Akla gelebilecek her konuyu metne döktüm” der. “Bilmediğim konuları öğrenmenin şahane yolu” diye tanımlar metin yazarlığını. Ya öykü? Orada zorlanmış. Edebi dil çok farklı. Destek almaya karar vermiş. Hayranlıkla okuduğu Aslı Perker ve Hakan Akdoğan’ın öğrencisi olmuş. 25 yıldır değişen yazı dilini Perker, Akdoğan ve Özden İnal’la yalınlaştırmış.
Yıllar önce böyle duyurmuştum. Un eleklerine iplik işleyerek resim yapan ilk kişidir Benan. Neredeyse 20 yıllık emeği eleklerinde bazen denizde sakin bir yelkenli bulur, bazen rengarenk evlerin arasında kaybolursunuz. Her biri resimdir. “Hüzünlerden renk süzer” der elekleri için... Her şeyi kendi yaşam eleğinden eleyip neşeli hale getirir. Ardından kasnaklar gelir…
KİTLELERE ÖĞRETMEK
Armağan Portakal’la Torlak Çiftliği’nde düzenledikleri atölyeler başka dönem başlattı. Benan’ın Elekleri, Yaşam Elekleri’ne dönüşürken üretme tutkunu kadınlarla tanıştı. Daha çok gönüllü projelerinde yer aldı. Elek çalışmalarını, ipliklerle resim yapma sevdasını daha geniş kitlelere öğretmeye yöneltti. Türkiye’nin izleyicisi sadece kadın olan ilk stand up projesi, “Biz Bize Kız Muhabbeti” sekizinci yılında. Erkek sineğin bile giremediği gösterilerini Türkiye’nin çok yerinde ve Dubai’de sundu. Ardından “Kız Tarafı Düğün Müğün” ve “Kadınsı Bi Şeyler” geldi. Salgın döneminde yazdığı, “Dip Dibe” ile 12 bin kadını gülümsetti. “Neden sadece kadınlara” yanıt;
KADINLARLA DÜNYA DEĞİŞİR
“Bir kadın bir kadının koluna girerse dünya değişir. Daha çok üretir, paylaşır, fayda sağlarlar. Gülme eylemini birlikte başarabildiğiniz kişilerle her yola çıkabilirsiniz. Salondan ayrılan her kadın kendi gülüşünü yakalayabilirse, gereksiz enerji kaybını bırakır. Ve bir kadının koluna girebilirse değişim başlamıştır.”
Son bir yıldır çini sevdası var. “Biraz sakinleşmek, yeni bir şey öğrenmek, yapmak istedim. Arkadaşım Mine Gürel Bornova’da bir atölye önerdi. Bir şeyi birinden öğrenebilmem için, aktardığı bilgiye hâkim olması lazım. Bahar Tosun tam da böyle. Çiniyi ondan öğrenmek büyük şans, ayrıcalık.”
İKİ AŞKI BİR ARADA
Benan Bilek’in, dokuz yaşamı anlattığı Gece Tuşları “Dilek Apt.No:14” ile çini tabak koleksiyonu eş zamanlı çıkmış. Öykülerindeki geçişler çinilerdekine benziyor. İplikler örülmüş hayatın renkleri sözcük sözcük kucağınızda. Şöyle demiş Perker: “Sözcükler de, hayatlar da, insanlar da olgunlaşmış, tam lezzetinde. Onun kahramanları evinize girer, dolanır, iki çift de laf edebilir.”
BULUŞALIM: “Gece Tuşları Söyleşili İmza Günü” ve de “Çini Tabak Sergisi.” 16 KASIM ÇARŞAMBA SAAT 15.00, ALSANCAK ALYANS KÜÇÜK KULÜP

Yazarın Tüm Yazıları