Salihli’nin marka olan odun köftesi

SALİHLİ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Talat Zurnacı’yı sık sık konuk ederim burada.

Haberin Devamı

(Haberi de olmaz, Salihli Vizyon’dan alıntı yaptığım yazı yayımlanınca görür genelde.) Bugün de Zurnacı’dan söz edeceğim. Talat Zurnacı, Salihli için çabalar durur. Ama onun öncülüğünde kentte çok önemli adımlar atıldı, girişimcilik örnekleri sergilenip duruyor, marka ön plana çıkıyor. Bugünün konusu da Salihli’nin marka olan ünlü odun köftesi. Türk Patent Entitüsü’nün de tescillediği marka köfte.* * *

Ünlü odun köfte tam 100 yaşında. Balkanlar’dan gelip Salihli’ye yerleşen Azak Ailesi, küçük bir dükkanda başlamış odun köfteli lezzet serüvenine. Odun köfte, bugün 30’u aşkın işyerinde yüzlerce kişiye ekmek kapısı olmuş. Merhum Necati Soyugür de tanıtımda önemli rol oynamış. Zurnacı, odun köftenin marka değerini korumak için harekete geçtiklerini belirterek, anlatıyor:“Salihli Lokantacılar Odası’nı da kendimize partner alarak Türk Patent Enstitüsü’ne başvurduk. Odun köfteye, ‘Mahreç işareti’ alarak, bunu yöresel bir lezzet olarak coğrafi işaret korumasına aldık. Bu ne demek? Her önüne gelenin, ‘Ben odun köfte yapıyorum’ diyerek ortaya çıkmaması ve gerçek odun köftenin temsilcileri olan Salihlili esnafı korumak demek. Markanın, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nın himayesine alınması demek. Gönül rahatlığıyla lezzetli, hijyenik ve sağlıklı köfte yemek isteyen tüketicinin de haklarını korumak demek.” Zurnacı, “İddia ediyoruz ki, Salihli’nin odun köftesinden daha lezzetlisi yok. Allahdiyen Yaylası’nda, Bozdağlar’da, Dibek Dağı’nda kekikle beslenerek yetişen kuzuların taze etinden yapılmış nefis odun köftemizi ısrarla tafsiye ediyoruz” diye de noktalıyor.* * *

Haberin Devamı

Türk Patent Enstitüsü, Resmi Gazete’de köfteyi, “Pişmiş köfte, yaklaşık 7 cm boyunda, 1.5 cm enindedir. Rengi kahverengimsi, köfte rengindedir. Yağlı görünümü yoktur. Lezzeti kendine özgü, karakteristiktir, güzel bir lezzettedir. Kolayca çiğnenebilen, ideal köfte dokusuna sahiptir. Ağızda hissedilen yoğun, iyi bir sululuğu vardır” diye tanımlıyor.Odun köfteden bu denli söz edince, canım çekti doğrusu. Ama amacım ağız sulandırmak değil.Bir kentin markalaşma çabalarını, ele ele vermesini, değerlerine sahip çıkmasının bir örneğini göstermek istedim. Darısı herkesin başına. 

Yazarın Tüm Yazıları