Mimarlardan tüm adaylara

Ege Bölgesi’nde 29 Mart seçimleri için siyasal partilerin aday listeleri açıklandı ve toz dumana karıştı. İddialar, istifalar, tehditler, protestolar, parti merkezi basmalar sürdü gitti. Gerçekten de ilginç listeler yapılmıştı. İzmir’de AKP’li İl Genel Meclisi Başkanı, CHP’de Büyükşehir Belediye Başkan Vekili liste dışı, ayrıca Konak’ta Kemal Karataş şoku yaşandı. Örnekler çoğaltılabilir. Ve ortalık duruldu gibi, daha doğrusu hesaplaşmalar seçim sonrasına bırakıldı. Alınacak sonuçlara göre kılıçlar yeniden çekilir. Kolay gelsin.

*

Ben, konuyu değiştiriyor, adaylara, Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin bir çalışmasından söz etmek istiyorum. "2009 Yerel Seçimlerine Doğru İzmir Kentine Dair Öneriler-Talepler-Beklentiler" başlıklı çalışma geçenlerde açıklandı. Belki gözden kaçmıştır, bazı alıntılar yaptım:

- Kent yöneticilerinin ve yönetime talip olan adayların, plana ve planlamaya saygılı olması, planlı kentleşme ilkesini benimsemeleri beklenmektedir.

- Kent içi toplu ulaşım projeleri için gerekli finansal kaynaklar, Körfez Tüneli-Köprüsü gibi gerekliliği ve önceliği olmayan konulara harcanmamalıdır.

- Metronun Üçyol-Üçkuyular ve Bornova ile Aliağa-Menderes hızlı banliyö hatları süratle tamamlanmalı. Yeraltı ve yerüstü otoparklar çoğaltılmalı. Raylı sistem ana istasyonları otoparklarla desteklenmeli.

- Avrupa Kentsel Şartı’nda "Kentlerimizle, kasabalarımızla ve onların kültürü ile olduğu kadar mimarileri ile de gurur duymak arzusundayız" denilmektedir. Bunun yerel yönetimlerce benimsenmesi, Mimarlar Odası ile ortak programlar gerçekleştirilerek İzmir’de bütün kentlilerin gurur duyacağı bir mimari düzeye ulaşmak amaçlanmalıdır.

- Kentsel yenileme, sağlıklaştırma, altyapısı yetersiz bölgelerde çok titiz yaşama geçirilmelidir. Yenilenecek bölgelerde yaşayanları yerinden etmeyecek ve o bölgelere daha yüksek yapı ve nüfus yoğunlukları öngörmeyecek yaklaşımlar benimsenmelidir.

- İzmir kentinin sahip olduğu doğal, kültürel ve mimarlık mirası değerlerinin korunarak yaşatılması, yeniden kente kazandırılması yerel yönetimlerin öncelikli programlarından olmalıdır.

- Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde ve dışında, TOKİ’nin mimari proje elde etme yöntemlerinin ve mimari tasarım niteliklerinin sorgulanması gerekmektedir.

- Efemçukuru’nda altın madeni işletilmesinden bir an önce vazgeçilmeli, bölgenin su, orman, tarım gibi yaşam destek sistemlerine zarar verilmemelidir. İzmir kenti sağlığı her değerin üstündedir, yörel yönetimler bu olumsuz gelişmelere karşı tutumlarını kararlılıkla sürdürmelidir.

- Yayaların güvenliği ve hareket özgürlüğü sağlanmalıdır.

- Tekerlekli sandalyeler için uygun eğimde rampalar, korkulukla ve dönüş alanları tasarlanmalıdır.

- Yeterli otapark yapılmalı. Otoparkların bina girişleri ile bağlantılarının kolay ve güvenli olması sağlanmalıdır. Belirli alanlar bedensel engellilere ayrılmalıdır. Duraklarda otobüslerin yanaşması ve trafiği engellememesi için yeterli genişlikte cep ayrılmalıdır.

- Taksi durakları yayaları engellemeyecek şekilde düzenlenmelidir.

*

Bu çalışma 20 sayfa. Ayrıca 26 sayfalık, "2009 Yerel Seçimlerine Doğru Politikalar/Değerlendirmeler" raporu var. Adaylar, "Ortak akıl" ilkesiyle mutlaka mimarların örgütüyle temastadır, ama ben yine de anımsatayım. Odanın telefonu 0232 463 66 25. Elektronik posta adresleriyse: www.info.izmimod.org.tr

Mimarlar Odası’nın Balıkesir, Çanakkale, Denizli, Muğla’da da şubeleri var. Belki benzer çalışmaları yapmışlardır. Danışmakta yarar var.
Yazarın Tüm Yazıları