Katılım payı kaldırılsın

Haberin Devamı

Bayraklı Osmangazi’den Naci İnci’nin yakınmasına yer vermiştim. Bornova Belediyesi’nin 31 Aralık 2007’deki yol ve kaldırım çalışmasının parasını Bayraklı Belediyesi’nin 27 Ağustos 2012’de istediğini, bu konuyla ilgili iki tarafa da mail attığını, ancak yanıt alamadığını bildirmişti. Bornova Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, İnci’ye hemen yanıt verildiğini bildirdi. Ve sevgili Mustafa Yılmaz, Başkan Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’ın bir açıklamasını anımsattı. Öncelikle katılım payının Belediye Gelirleri Yasası’na göre alındığını anımsatayım ve açıklamayı özetle yineleyeyim:

Taksit başvurusunu bakanlık geri çevirdi
Sosyal devlet ilkesi gereği halkımızın mahalli müşterek ihtiyaçlarının ücretsiz karşılanması gerektiğini düşünüyorum. Ancak 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu yol harcamalarına katılım paylarının alınmasını zorunlu tutmakta ve kanunun uygulanmasını sağlamakla görevli denetçiler de bu konuda uyarıda bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Katılım payı kaldırılsın

Bu hizmetler için para alınmasını ilkesel olarak doğru bulmuyorum. Ancak bu bedelleri tahsil etmeme gibi bir seçeneğimizin olmadığını da herkesin bilmesini istiyorum. Çünkü yasa, ‘yol yapım ya da genişletme çalışmalarından sonra gayrimenkul sahiplerinden yol harcamalarına katılım payı alınır’ diyor. Ayrıca, belediyeleri mali denetime tabi tutan denetçiler de bu payların mutlaka alınması konusunda uyarıda bulunuyorlar.

Bornova Belediyesi olarak bu paraların en azından 5 yılda 10 eşit taksitte alınması suretiyle vatandaşlarımızın daha rahat ödeyebilmeleri konusunda İçişleri Bakanlığı’mıza gerekli başvuruyu yaptık. Başvuru uygun görüldüğü takdirde bakanlar kurulumuza taşınarak taksit olanağı sağlanabilirdi. Fakat talebimizin zaruri nitelikte görülmemesi gerekçesiyle maalesef olumsuz yönde cevap aldık. Dolayısıyla en azından taksit yaparak vatandaşlarımızı bir nebze olsun rahatlatma imkanını da bulamadık. Bütün belediyelerimizi ilgilendiren bu sorunun tek çözümü kanun maddesinin kaldırılmasıdır.


Haberin Devamı

Hayvanları severim ama
4 Eylül tarihli köşenizdeki, “Yakınma” başlıklı yazıyı gönderen Nazlı Özaydın hanımefendiye aynen katılıyorum. Karabağlar Belediyesi’ne bağlı düzgün, ferah, yeşillik içinde bir site olan Mimkent’te oturmaktayım. Hayvansever biriyim, fakat ben ve çevremdekiler de başıboş köpeklerden şikayetçiyiz. Şikayetimizi iletmek üzere bağlı olduğumuz belediyeyi aradım, gerekli kişilere ulaştım. Onlar da bu konuyla ilgilenip bizzat dinlediler. Fakat sonuç yine de yetersiz. Yapılan açıklama, aşı ve kontrolleri yapıldıktan sonra tekrar aynı yere bıraktıkları yönünde. Parkta çocuklarımız oynuyor ve bizler dışarı çıkmaya korkar olduk. Lütfen halk sağlığı için bir şeyler yapalım. Şehrimize sahip çıkalım.
Betül TAPAN


Haberin Devamı

Bu sokağa dikkat gerek
Bornova 80 Sokak düzenlemesini yapanlara sesleniyorum. Bu sokağı düzenlerken eşinizi, annenizi, kız kardeşinizi, varsa engelli yakınınızı hiç mi düşünmediniz? Neden böyle diyorum? Çünkü, sokağa doğaltaş döşenmiş. Kaldırım düşünülmemiş. Sonradan akla geldiğinde de hem yayalar yürüsün, hem de araçlar işgal etmesin diye doküm dubalar monte edilmiş. Yayaların ve engellilerin bu kaldırımı kullanması zorunlu hale getirilmiş. . Ben erkek halimle bile zor yürüdüm. Engelli, yaşlı ve kadınlar nasıl yürüyecek? Hele ki, kadınların uzun topuklarla burada yürümesi, olimpiyat rekorunu kırmaktan zordur. Belediye fen işlerindeki görevlilerden rica ediyorum. Bu sokağa gelin, yürümeye çalışın. “Ne olacak ben yürüyorum” diyorsanız lütfen yanınıza kadın, engelli veya bir yaşlı alıp da gelin. Onlar yürüsün siz de görün. Yani yaşayın.... Haaa, sokağı tarif etmek gerekirse, Aziz Başkan’ın evine çıkıyor...
Murat GÖKERTİ

Haberin Devamı

Katılım payı kaldırılsın

 

Yazarın Tüm Yazıları