Paylaş
Geç saatlere kalan kadınları korumak, güvenliklerini sağlamayı amaçlayan bu karar için meclisi kutlamak gerek. Başkan Aziz Kocaoğlu da, “Yararlı bir iş” olarak değerlendirmiş kararı.
UYGULAMA İYİ ANLATILMALI
Gerçekten de yararlı bir iş... Tabii ki, karar amaçlandığı gibi uygulanabilirse. Amaca uygunluk için iş şoförlere düşüyor. ESHOT, şoförlere kadınların söz konusu saatler arasında, diledikleri yerde inme isteklerine, “Yol, yolcu, çevre ve trafik güvenliğini tehdit etmeyecek” en uygun noktalarda durarak yerine getirilmesi gerektiğini bildirmiş. Bana göre, bunun yanında şoförler kadına şiddet konusunda bilinçlendirilmeli, bu kararın ne kadar gerekli olduğu onlara anlatılmalı, hatta hepsi tembihlenmeli.
OLUMSUZLUK YAŞANMASIN
Örneğin, olacağına inanmıyorum ama, 22.00’den sonra durak dışında bir yerde inmek isteyen kadınlarla şoförler arasında, “Daha duraktan yeni ayrıldık”, “Sık dişini durağa geliyoruz”, “Biraz önce inen kadınla neden inmedin”, “Bu saatten sonra sizinle işimiz var”, “Bu araba zırt pırt duramaz”, “Taksi mi bu yahu”, “Meclis karar verdi, istediğim yerde duracaksın” gibi tartışmalar yaşanmamalı. Kadınlara bu hakkın tanındığı iyice vurgulanırsa şoförler gereğini yapacaktır.
Olumsuzluk yaşanmamasını, yaşansa da hemen düzeltilmesini diliyor, Büyükşehir Belediye Meclisi’ni alkışlıyorum. Şoför arkadaşların da bu uygulamada Türkiye’ye örnek olacağına inanıyorum, “Yolunuz açık olsun, kolay gelsin” diyorum.
NOT: Uygulamada yaşanabilecek sıkıntıları buradan aktarmaya hazırım.
-----
GÖZLEM VE KIYASLAMA
Bizim meydan da daha
güzel, dönüşüm de
GEÇENLERDE İstanbul’daydım. İki konudaki gözlemlerimi aktarmak isterim...
BİR - Taksim Meydanı’nda bu kez boydan boya yürüme fırsatım oldu. Bir beton düzlük sanki. Gerçekten üzüldüm, şaşırdım, “Yazık olmuş” dedim. Bizim Konak Meydanı, Taksim’in bu haliyle kıyaslandığında İzmir’in yüz akı bence... Hele Büyükşehir Belediyesi, yandaki Merkez Bankası, SGK binaları gelecekte yıkılıp açılan yerler yeşillendirilirse, Konak Meydanı, Taksim’le kıyaslanmaz bile... (Söz konusu kurumların hepsine İzmir’de uygun yer bulunabilir.) İyi ki, böyle bir meydanımız var, kıymetini bilelim...
Oradaki rantsal gibi
buradaki örnek olur
İKİ – İstanbul’da özellikle Kadıköy ve Erenköy’de, kentsel dönüşüm kapsamında yoğun inşaatlar var. Ama görünen o ki, eski 4-5 kat binalar yıkılıyor, yerlerine en az 8-10 katlılar dikiliyor. Hem de aynı arsaya. Sonuç olarak dönüşüm, kat artışı olarak gerçekleşiyor. (20 katlara ulaşan inşaatlar da var.) Aklıma İzmir’de Uzundere’de bugün temeli atılacak proje geldi. 107 bağımsız bölüm boşaltıldı. Tapularını Büyükşehir’e devreden vatandaşlardan dileyen Uzundere’de konutlara yerleştirildi. Dileyene kira yardımı yapılıyor. Ve kentsel dönüşüm kapsamında burada 9 blokta 280 konut ve 33 işyeri yapılacak. Bölgenin spor ve kültürel tesislerle çekim merkezi yapılması hedeflendi. İki kenti kıyasladığımda İstanbul’daki daha, “rantsal dönüşüm” gibi geldi bana. Bir aksilik çıkmazsa Uzundere’nin de kentsel dönüşüme örnek olacağına inanıyorum.
-----
SÖZ SİZİN
Bostanlı Pazarı
için bir öneri
BOSTANLI Pazaryeri (BosPa) çarşamba ve cuma günleri dışında atıl vaziyette duruyor. Halbuki diğer günler, “İkinci El ve Eski Kitap Pazarı”, “Bit Pazarı”, “Kadın Elişleri Pazarı” ve sadece üretici ve kooperatiflerin katılacağı halk pazarları olarak değerlendirilebilir.
NOT: İkinci el, eski kitap ve kadın el işleri pazarları aynı zamanda sosyal iletişimi de artırabilir. Tramvay devreye girdikten sonra ulaşım da çok rahatlayacak...
Tufan ATAKİŞİ
-----
BİR ALINTI
Sosyal medyadan:
Bana yeni bir kafa lazım, bu çok düşünüyor...
Paylaş