Paylaş
Saya Grup Yönetim Kurulu üyesi Mesut Sancak, Volt Motor Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Sancak ve Genel Müdür İlkay Çimentepe fabrikayla ilgili tüm bilgileri verdi. Okumuşsunuzdur, bu yıl 20 milyon liralık ek yatırım, ihracat yapılan 40 ülkeye ABD ve Kanada’yı da eklemek hedefi...
HER YERDE KOCAMAN YAZILAR
Fabrikada dolaşırken çeşitli yerlerde koca koca “12 KAIZEN Felsefesi” yazılı levhalar dikkatimi çekti:
* Her şeyi olduğu gibi kabullenme fikrinden vazgeç.
* Bir şeyin imkansız olduğunu anlatmaktansa, nasıl başarılı olabileceğini düşün.
* İyi fikirleri zaman geçirmeden yürürlüğe koy.
* Hemen yüzde 60 geliştirme yapabileceksen, mükemmele ulaşmak için bekleme.
* Hataları, oluştuğunda hemen düzelt.
* Zorda kaldığın zaman, içinde bulunduğun durumdan çıkabilmek için fikirler üret.
* Problemin sebebini bul. 5 defa, “niçin oldu” sorusunu sor, sonra çözümü ara.
* Bir kişiden mükemmel bir fikir bekleyeceğine, 10 kişiye fikirlerini sor.
* Önce dene, iyi ise onayla.
* Kopyalamayı ve kopyayı geliştirmeyi öğren.
* Geliştirmelerin ölçümlerini yap.
* Geliştirme, iyileştirme sonsuzdur.
DAHA İYİ İÇİN DEĞİŞİM
Fabrikadaki bu yazıları merak ettim, “Kaizen nedir” diye sordum, işte ilgimi çeken yanıt:
“Kaizen’i, ‘Daha iyisini yapabilmek için sürekli çalışmak ve mükemmele ulaşma arzusudur’ diye tanımlayabiliriz. Kaizen, Japonca kökenli bir kelimedir. Kelimenin Japonca’da anlamı ‘daha iyisi için değişmek, gelişme’dir. Japonca’da ‘kai’, ‘değişim’, ‘zen’ ise ‘daha iyi’ anlamına gelmektedir. Kaizen çoğunlukla işte uygulanmaya çalışılsa da aslında yaşamın her alanında insanları başarıya ve dahası mutluluğa götürebilecek önemli bir felsefi yaklaşımdır.
YAŞAMIN HER ALANINDA
Kaizen ile aile, iş yaşantınızı ve daha pek çok sosyal ilişkilerinizi daha iyi duruma getirebilirsiniz. Özellikle Japonlar iş yaşamında kaizeni kullanarak Toplam Kalite Yönetimi (TKY) çalışmalarıyla önemli başarılara imza atmıştır. Kaizen, az ama sürekli adımlarla ilerlemek demektir. İsteklerimizin, hedeflerimizin gerçekleşmesinde çoğu zaman acele ederiz. Bir anda tepeye çıkacağımızı sanırız. Ama, başarının sırrı acele etmemekte, sabırla ve kesinlikle vazgeçmeden devam etmekte yatar. Kaizen Felsefesi’nde iş geliştirme, iyileştirme ve başarının hemen ve hızlı bir şekilde ortaya çıkması gerekmez. Yavaş yavaş emin adımlarla ortaya çıkarılan başarı daha önemlidir.”
Ayrıntılar doğal olarak uzayıp gidiyor. Ben fabrikada görüp dikkatimi çeken kavramın temelini iletmek istedim. Belki çoğunuz biliyorsunuz. Ama dedim ya doğrusu çok ilginç geldi bana.
İsrafın temizlenmesi
KAIZEN’in özellikleri: * Değere göre yönetim. * Tüm elemanların katılımı. * Fonksiyonel takımın yeteneği. * Tam odaklanma. * Kısa sürede tamamlama. * Atılgan hedefler. * Üretkenlik. * İsrafın temizlenmesi. * Hızlı karar verme. * Tam ölçekli uygulama. * Yeni süreçlerin eğitimi. * Sürdürülebilirlik. * İş gücünün geliştirilmesi.
‘Yapamayacağım’ı unut
VE, Kaizen emirleri: * Takım güne beraber başlar ve bitirir. * Vaktinde olmak önemlidir. * İletişim araçları etkisiz hale getirilmelidir. * Takım kendisine ayrılan özel odasında faaliyet gösterir. * Müdahale edilmemelidir. * Kişi suçlaması yapılamaz. * Takımın dışından kimsenin oy hakkı bulunamaz. * Sessiz biçimde de olsa protesto yasaktır. * Odada söylenen odada kalır. * Rütbenin önceliği yoktur. * Yapamayacağım kelimesi takım lügatından silinmelidir.
Öğrenciye staj olanağı
mezun olunca iş garantisi
BU fabrika turunda anlatılanlardan ilgimi bir başka konu daha çekti. Volt Elektrik Motorları, Çınarlı Endüstri Meslek Lisesi’nde bir proje başlatmış. 2014-2015 döneminde bobinaj dalı açılarak 8 öğrenciyle eğitime başlanmış. Bobinaj atölyesi, bilgisayar laboratuvarı ve dal girişine yapılan motor sergi alanıyla, yetişmiş eleman ihtiyacının giderilmesi hedeflenmiş. Bobinaj’dan 10, lisenin farklı bölümlerinden ise 5 öğrenciye burs verilmiş, staj olanağı sağlanmış. Bobinaj öğrencilerine mezun olduktan sonra iş garantisi de verilmiş.
-----
SÖZ
SİZİN
İNÖNÜ CADDESİ’NDEN BİR SES
Yeşil alan çok az
daha çok istiyoruz
İNÖNÜ Caddesi Carrefour mağazasından başlayarak Göztepe metro istasyonu arasında (Fahrettin Altay yönüne giderken sağ tarafta) caddenin tek yeşil alanı mevcut. Tahminim Büyükşehir Belediyesi ölçeğinde çalışma yapılacak alan, tabiri caizse devede kulak. Gelin görün ki, her kavşağa yılda 10 kez çiçek eken Büyükşehir bu alana tek bir ot bile ekmiyor.
GELİŞME OLMADI
Üstelik sanki çim varmış gibi arada oraları biçiyor. Ayrıca yaz-kış sürekli bir görevli de mevcut. Defalarca (Karabağlar Belediye sınırında kaldığı için) Karabağlar ve Büyükşehir vatandaş iletişim hattına bildirmeme rağmen yeşil alan ile ilgili hiç bir gelişme olmadı. Bu cadde, kanımca Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndan sonra İzmir’in en hareketli arterlerinden biri. Yaya trafiğinin de çok yoğun olduğu bir nokta.
Murat KURALI
İnönü Caddesi Carrefour ile Susuzdede üstgeçit arasındaki sözde yeşil alan. Sizce bu kente yakışıyor mu?
-----
BİR
DUYURU
Açık Stüdyo’da bugün
ERDEM GÜNDÜZ’LE KONTAK DOĞAÇLAMADA LİDERLİK VE TAKİP: 14.00-18.00
Karşılıklı güven duygusu geliştirerek sözlü iletişime girilir, dans bedenimizden kaynaklanır, aklımız yönetmez. Bu perspektif hayata bakış açımızı değiştirebilir. Bedensel ve zihinsel zindelik kazandıracak egzersizler; size bu alanı tanıma, anlama, etkileşimde bulunma ve deneyimleme fırsatını sunar, oyun oynama becerinizi geliştirir.
AYSUN TİMURCAN KONSERİ: 20.00-21.30
“Sanatçı kendi dünyasındaki gerçekliği aynasından düşe dönüştüren kişidir” diyen Timurcan, söz ve besteleri kendisinin olan şarkıları gitar ve flüt eşliğinde seslendirecek.
www.acikstudyo.com
info@acikstudyo.com
0.535 366 03 41
Etiler Mahallesi 1265 Sokak No: 8/201, 35240 Konak-İzmir (Basmane-Mürselpaşa Bulvarı)
-----
BİR
ALINTI
Emine Kantarcı’dan
Hayattan kaçmak için değil, hayatı kaçırmamak için seyahat et.
Paylaş