Paylaş
ÜRÜN TARLADA KALMASIN
“Çok nitelikli ürün ve işgücü var, ama her yer kapalı. Video çekip instagrama yükledik. Dedik ki, ‘Ey bizi görenler, duyanlar! Tarlada enginarımız ve çalışmak isteyen kadınlarımız var. Ürünümüz tarlada kalmasın. Eğer siz de taze ve sağlıklı gıda yemek istiyorsanız lütfen bize başvurun.’ Öyle talep geldi ki, işleri yetiştirememeye başladık. Belediye şirketi URİT, Ziraat ve Ticaret odalarının desteğiyle, online olarak Urla’nın bütün enginarını sattık. Krizi fırsata çevirdik açıkçası.
SALGINDA DEĞERİ ANLAŞILDI
URİT’le 3 ay 80 kadın istihdam edildi. Herkes evine ekmek götürdü. Enginarla yeni tanışan çok insan oldu sayemizde. İnsanlar vazo çiçeği zannederken bunun aslında ne kadar değerli besin kaynağı olduğunu öğrendi. Pandemide sağlık ve beslenmenin birbiriyle ne kadar ilgili olduğu anlaşılınca enginar daha çok öne çıktı. Pek çok üreticimiz vakum makinesi alıp kendi başına satışa başladı. Sayıları artıyor. Bu çok kıymetli bir şey. Biz örnek olduk. Yeni bir ufuk açıldı. Bizim derdimizse, ürünümüze daha fazla katma değer katabilmekti. Böylece ortaklarımıza daha fazla gelir sağlayabileceğimizi anlamıştık.
REÇELDEN HAZIR YEMEĞE
Enginarın reçelini, konservesini yapmaya başladık. Enginar sirkesi yapıyoruz. Suyunu çıkarıyoruz. Çay için yapraklarını kurutuyoruz. Enginarlı ekmek yapıyoruz. Vegan eriştemiz var. Şimdi hazır yemek olarak yapacağız. Kapağını açıp yiyeceksiniz. Hazır ve sağlıklı gıda... Katkı maddesiz. Enginarın ununu bile üretmeye başladık. Her hafta bir zihni sinir çalışmamız vardır mutlaka. Her şeyi deniyoruz. Global düşünüp yerel hareket etmemiz gerekiyor.
Yerli tohumumuzu, sakız enginarımızı korumak, gelecek kuşaklara aktarmak bizim asli görevlerimizden… Çok üreteyim diye hibrite dönenler oldu. Ama biz geçen sene hiç hibrit almayınca bu yıl ekimler azaldı.”
VERGİ AYRICALIĞI GEREK
Bir şirket gibi tüm vergileri ödemekle yükümlü olduklarını, bu konuda ayrıcalık istediklerini vurgulayan Uyar, enginar dışında üretim ve yeni projeler konusunu da anlatıyor: “Geçen yaz domates, biber, patlıcan diktik. Ürün çeşitliliğimizi zenginleştireceğiz. Arazileri kiralıyoruz ya da hibe veriyorlar. İyi tarım uygulamalarını kullanıyoruz.
İSPANYA MERKEZLİ ÇALIŞMA
Yeni çok önemli bir proje var. İspanya merkezli... İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile, 8 ülkenin katıldığı güzel bir projede uygulamacı olarak yer alıyoruz. Nohut unu, mercimek unu, yani buğday dışındaki unlar ve fındık unuyla beraber yeni fastfood reçeteler çalışıyoruz. Akdeniz mutfağına uygun, öz kültürümüzde yer alan reçeteler hazırlıyoruz. Anneannelerden öğrendiğimizi günümüze uyarlıyoruz da diyebiliriz. Bitki bazlı proteinleri unlarla birleştirip daha fonksiyonel ürün üretiyoruz. Sağlığa yararlı, hastalık risklerini azaltıcı. Bu projede üniversiteler var, şirketler var. Tek kadın kooperatifi biziz. Yeni bir ürün çıkartacağız ortaya. Temel hedef, doğru ve sağlıklı gıda.”
Son söz: “Urlalı kadınların hayatlarına dokunduk. Mutluyuz burada. Daha ne olsun?”
---------------------------
SÖZ SİZİN
Köpeklerimin
izini sürüyorum
MENEMEN’de yalnız yaşayan 76 yaşındaki Sefade Uslu, sokaktan edindiği dört köpekten birinin iğneyle bayıltılarak götürüldüğünü, Menemen ve İzmir Büyükşehir belediye birimlerinden sonuç alamadığını öne sürüyor. Uslu, Menemen Belediyesi Veterinerliği’ne kısırlaştırılması için başvurduğu diğer üç köpeğinin de götürüldüğünü, bir daha haber alamadığını iddia ediyor, “Evlat gibi baktığım, aşı karneleri olan köpeklerim elimden alındı. Kimse nerede olduklarını bilmiyor. Menemen Cumhuriyet Savcılığı’na başvurdum” diyor.
Paylaş