Paylaş
“Çeşitli kişi, kuruluş ve kitlelere yardım için etkinlikler düzenlenir... Kermes, defile, konser, turnuva, tiyatro oyunu... Saymakla bitmez. Hepsine övgü yağar. Doğal olarak, alkışlamayan yoktur. Hep kafama takılır, peki sonuçta ne oluyor? Nasıl bir yardım, katkı gerçekleşiyor? Etkinlikte sağlanan yarar somut olarak açıklansa, ‘Şu kadar para geldi, şu işe harcanacak’ denilse olmaz mı? Bence iyi olur, bu tür çabalara güven artar.”
AÇIK KÖŞEYE İLK PAYLAŞIM
Ve de eklemiştim: “Yardım gönüllüleri, iyi niyetli girişimciler, düzenledikleri etkinliklerden sağlanan katkıyı, aralarında ve kendileri dışında, bizimle de paylaşmak isterse, bu köşe açıktır.”
Çabalarıyla her zaman öncü ve örnek olan Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı (KİT-VAK) yine aynı tavrını sürdürdü. KİT-VAK Yönetim Kurulu adına sevgili Maksude Kılınç’ın mektubunu sunuyorum:
BELKİ DİĞER STK’LAR DA
“Geçtiğimiz günlerde, Sayın Adnan Kaya’nın ‘STK’lar ne iş yapar?’ başlıklı yazısına katkı koyarak ‘Yardım etkinliklerinin katkısı açıklanmalı’ başlığıyla bir yazı yayınlamıştınız. Öncelikle bu denli hassas bir konuya nokta koyduğunuz için çok teşekkür ederim. KİT-VAK’ı çok yakından bildiğini, zaman zaman destekler verdiğini hepimiz biliyoruz. Ancak bir örnek teşkil etmesi açısından -ki zaten örnek bir vakıf olduğumuzun farkındayız- sana yazarak talebine cevap vermek istedim. Bir şekilde söz hakkı doğdu çünkü. Hem belki başka STK’lar da bu yönde bilgi akıtır.
BİR BAŞKASI VAR MIDIR
Senin de bildiğin üzere, bu yıl 20. yılını sürdüren KİT-VAK, çok yakında üçüncü büyük eserini hizmete sunacak. Kişisel fikrim o yönde ki, büyük holdinglerin vakıfları dışında bu kadar büyük hizmet veren başka bir STK yoktur. Ya da şöyle diyeyim, hayırseverden aldığı her bir kuruşu tek tek biriktirip, hizmete bu denli çeviren başka bir STK var mıdır, bilmiyorum. Keşke olsa. Emin ol ki, sadece gurur duyar, alkışlarım.
UNUTULMAZ ÇALIŞMALAR
EÜ Tülay Aktaş Onkoloji Hastanemizi 2004 yılında hizmete açtık ve bugünkü değeriyle 20 milyon harcandı. Daha sonra yine Ege Üniversitesi’ne devretmek üzere, hastanemize yakın bir noktada ilk konukevimiz hizmete girdi. 2011 yılıydı ve 2,5 milyon civarında para harcadık. Bugün Dokuz Eylül Hastanesi için bir konukevi yapıyoruz, tahminen onun için de 4 milyon civarında para harcayacağız.
EMEK EMEK YAPILDI
Onca para nereden mi geldi? Sizlerden, İzmirli ve Egeli hayırsever kurum ve kuruluşlardan tabii ki... Tümü ruhu güzel insanlardan yani... Bir kuruşunu bile gereksiz harcamadan, makam falan düşünmeden, her karşılaştığımıza defalarca KİT-VAK’ı anlatıp destek isteyerek, emek emek yapıldı o eserler.
TEŞEKKÜR VE MİNNET
Her bir etkinlik sonunda elde edilen para, ne kadar olursa olsun önemli bir işe yaradı. Bazı bağışçılarımızın inançları o kadar çok ki, bize defalarca destek oldular, kurumlarının yıllık toplumsal sorumluluk bütçelerini bize ulaştırdılar, ulaştırmaya da devam ediyorlar. Ne kadar teşekkür etsek azdır. Ne kadar gurur duysak, minnet duysak azdır...
33 BİN 540 TL BAĞIŞ
Örneğin bu hafta Karşıyaka Belediyesi desteğiyle bir konser oldu; toplam 33.540 TL bağış aldık. Yani tam 1118 kişi, 30 TL bağış yaparak bize bu parayı kazandırdı. Selamlar olsun onca kişiye. Biliyoruz ki, bir dahaki etkinlikte yine yanımızda olacaklar. 7 Aralık’ta Tenis Kulüp’te kermesimiz, büyük olasılıkla Ocak’ta da büyük bir yemek davetimiz olacak. Hepsinden elde ettiğimiz gelirlerle ikinci konukevimiz bitecek, çok yakında hizmete girecek. Dilersen sana onların bağış tutarlarını da ayrıca aktarırım. Eh daha ne olsun?”
GÖNÜLLÜLERE HEP ALKIŞ
Gerçekten bana göre de “daha ne olsun...” Tam da anlatmaya çalıştığım gibi, “İşte budur...”
KİT-VAK’ın açılımında da açıkça belli olan çabasını, çalışmalarını bilmeyen, duymayan herhalde yoktur. Sevgili Maksude Kılınç da özetlemiş zaten. Ben son etkinlikten sağlanan katkının açıklanmasının çok önemli buluyorum. Öncü açıklamanın tüm bu tür girişimleri, etkinlikleri düzenleyenlere örnek olmasını diliyorum. KİT-VAK’ın kendi işlerinden, güçlerinden zaman ayırarak yürekten çabalayan gönüllü yöneticilerine teşekkür ediyor, alkışlıyorum...
(Diğer STK’lara belki örnek olur diye, etkinliklerin katkı tutarını açıklamayı sürdürmekte yarar var sanıyorum.)
-----
ÖZLÜ BİR SÖZ
Yaşam bir kerelik bir şans. Bu şansı en iyi kullanmak gerek.
Paylaş