Canlar yanmasın kimse üzülmesin

Haberin Devamı


Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Uz. Dr. Ülkümen Rodoplu, bayram tatillerinde acil servislere başvuruların yoğunlaştığına dikkat çekiyor, öneriler sıralıyor. (Bayramın ikinci günü olduğu için özetleyerek veriyorum)
* Tatilin ilk ve son günü trafik yoğunluğu artmaktadır, daha çok ölümlü kaza olmaktadır. Yola çıkacaksanız bir gün önce, ya da sonrayı tercih edin.
* Uzun yolculuklarda her saat başı mola verin. Dikkatimiz birinci saat sonunda azalmaktadır ve kaza riski artar.
* Molalarda ağır, yağlı, hamurlu, şekerli gıdalardan uzak durun. Ağır yemekten sonra direksiyon başında konsantrasyon azalır, ağırlık çöker. Uyuklayabilirsiniz. Tepki süreniz uzar.
* Direksiyon başında uyuklamaya başladığınızı hissettiğinizde uygun yerde durup dinlenin. Direksiyon başındayken dikkatinizi dağıtacak işlerden kaçının. Sigara içmeyin, cep telefonuna yanıt vermeyin. Kaset ve CD çalarla uğraşmayın.
* Türkiye’de ölümlü kazaların yüzde 97’si sürücü hatasından kaynaklanmaktadır. Hatalardan korunmanın en iyi yolu da sürat yapmamaktır. 100 kilometre uzaklıkta bir yere, saatte 120 kilometre hızla gittiğinizde 50 dakikada ulaşırsınız. Aynı uzaklığa, saatte 90 kilometkre hızla gittiğinizde 67 dakikada ulaşırsınız. Düşünün, sadece 17 dakika fark var. Risk almaya değer mi?

Haberin Devamı

Her ikramı yemeyin

* Emniyet kemerleri sadece önde oturanlar için değil, arkadakiler için de yaşam kurtarıcıdır. Arka koltukta oturan çocuklarınızı kemer bağlamaya alıştırın.
* Ramazan bayramlarında akut gastrit, ülser, mide kanaması gibi hastalıklar önemli oranda artar. En önemli nedeni de, her ziyarette ikram edilen yiyecekleri yememizdir. Mide-bağırsak sistemi hassas olan kişilerin acılı, baharatlı, yağlı, soslu yiyeceklerden, asitli içeceklerden uzak durması gerekmektedir.
* Tansiyon, kalp ve şeker hastaları daha dikkatli davranmalıdır. Kalp krizi, hipertansiyon ve buna bağlı acil sağlık sorunları, inme olguları artıyor. Kalp hastaları ilaçlarını düzenli kullansa bile, diyetlerini bozdukları takdirde yine acil bazı sorunlarla karşılaşabilmektedir.
* Benzer sorunlar, diabet hastalarında da geçerlidir. Kan şekeri kontrolünü sağlayan ilaç kullanan hastalarımızın ikram edilen şeker ve tatlıları kısıtlama olmadan tüketmesi halinde tedavi bozulmakta ve ciddi acil sorunlar çıkmaktadır.
* Bayramda yaşlıları bekleyen en önemli bir başka sorun da depresyondur.

Haberin Devamı

SEVDİĞİ İNSANLARIN, EVLATLARININ HASRETİYLE ONLARDAN HABER BEKLEYEN ANNE VE BABALAR BU ÖZEL GÜNLERDE MUTLAKA ARANMALI, ZİYARET EDİLMELİDİR.

Kimseyi yalnız bırakma

KİTVAK-Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı da bayram nedeniyle seslendi herkese:
“EĞER KENDİNİ YALNIZ HİSSETMEK İSTEMİYORSAN, KİMSEYİ YALNIZ BIRAKMA! MUTLU BAYRAMLAR”

Ve katkıda bulunmak isteyenler için
Halkbank İzmir Konak Şubesi.
Hesap No: 16000008
Iban: TR74 0001 2009 7340 0016 0000 08
Telefonlar: 0 232 463 37 63 (tel & faks)
0 533 603 46 06 (cep hattı)
Talatpaşa Bulvarı No: 34 / 4 Olgun Apt. Alsancak – İzmir
info@kitvak.org


Acil Servis’li kutlama kartı

Haberin Devamı


Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz’la yardımcıları Prof. Dr. Atilla Silkü, Prof. Dr. Semih Ötleş ve Prof. Dr. Yeşim Kirazlı’nın imzalarıyla bir bayram kutlama kartı aldım. Hoşuma gitti. Neden mi? Çünkü kartın önünde ‘Ege Üniversitesi Acil Servis’ yazısı, ikinci sayfada bilgiler var.

Canlar yanmasın kimse üzülmesin

Canlar yanmasın kimse üzülmesin

Servisin kapasitesi yeni binayla artırılmış. 2 acil tıp doçenti, 2 acil tıp uzmanı, 30 acil tıp asistanı, 45 acil servis hemşiresi, 40 destek ve temizlik personeliyle günde ortalama 400 hastaya hizmet veriliyormuş. Helikopter pisti de varmış. Kart da bana çok işlevsel geldi. Önemli bir servis tanıtılmış. Dilerim kimsenin bu serviste işi olmaz, hatta yanından geçmesi bile gerekmez. Ama işi düşenin de en iyi şekilde bakılması, kendisinin ya da yakınının bir an önce sağlığına kavuşması bir başka önemli dileğim.

Yazarın Tüm Yazıları