Nedim Bubik

Türkiye’nin ilk ve tek bisiklet kooperatifi

22 Eylül 2018
 BUGÜN “Pedala kuvvet” diyeceğiz. İzmir’de geçen 17 Ağustos’ta kurulan Türkiye’deki ilk ve tek kooperatiften söz edeceğim önce.

Bilgileri bisiklet sevdalısı sevgili Erol Hülagü’den edindim. (Bisikoop) S.S. Bisikletliler Hizmet Ve Dayanışma Kooperatifi. 40 ortak “Birlikten kuvvet doğar” ilkesinden yola çıkmış. “Kentimizde bisikletli ulaşımın, uygarlığının gelişmesi için atılacak ilk adım, basılacak ilk pedal; ‘birlik olmak’ konusudur.
İŞTE YAPMAK İSTEDİKLERİ
Gelişmek için işbirliği, işbirliği içinse; birlik olmak, birlikte iş yapmak, dayanışmak gerekir” demişler. Ve de hedefleri şöyle:
* Bisikletlilerin tüketici olarak ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetleri toplu satın alma gücüyle daha ekonomik elde etmek. (Bisiklet, yedek parça, aksesuvarlar vs.)
* Dünyada hızla gelişen ama henüz ülkemizde satılmayan yenilikçi ürünleri ithal etmek, ülkemizde üretmek/ürettirmeye çalışmak.
GELİŞİM İÇİN PROJELER
* Başta kooperatif ortakları, bisikletlilere yönelik sosyal mekanlar açmak, işletmek. (BisiCafe, BisiPark, vs.)

Yazının Devamını Oku

Bedelli askerlere ilkyardım öğretilebilir

18 Eylül 2018
İLKYARDIMIN insan yaşamı için ne denli önemli olduğu tartışılmaz...

( Nitekim televizyonlarda kamu duyurusu olarak da ilkyardımın ve eğitiminin önemi vurgulanıyor. Bazı özel ve kamu kuruluşlarında çalışanlara ilkyardım eğitimi veriliyor. Mutlaka eğitim verilmeyen yerler de vardır.
ZORUNLU EĞİTİM
Geçenlerde bedelli askerlikle ilgili haberlere bakıyordum. Bedelli askerlere 21 günlük eğitim süresince silah söküp takma, atış, yat-kalk, selam ve yangın söndürme gibi dersler verilecekmiş. Aklıma geldi. Bu derslere ilkyardım da eklenemez mi? Düşünsenize, yaklaşık 400 bin kişiye zorunlu ilkyardım öğretiliyor... 100 binlerce kişinin ilkyardım eğitimi görüp belge alması azımsanabilir mi? Fena mı olur? Dedim ya, aklıma geldi öneriyorum...

-----

SÖZ
SİZİN

BİR ÇEVRE UYARISI

Yazının Devamını Oku

Vekillerin çok daha önemli işleri mi vardı

11 Eylül 2018
ÖNCE 87’nci İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açılışına değineceğim. Efendim, Fuar 7 Eylül’de törenle açıldı. Dilerim ekonomik açıdan İzmir’e katkısı olur, ziyaretçiler de zengin programın keyfini çıkarır. Ancak açılış haberlerinde bir nokta dikkatimi çekti. Törene katılanlar arasındaki milletvekilleri. İzmir’in tam tamına 28 milletvekili var.

 


YILDIRIM İHMAL ETMEDİ
Haberlere göre, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, “İzmir’in düğünü” diye nitelediği Fuar’ın açılışına AK Parti’den iki, CHP’den de dört vekilimiz katılmış. Haaa CHP’den bir de genel başkan yardımcısı varmış. “Demek ki, kalan 22 milletvekilinin çok daha önemli işleri varmış. Yoksa vekil seçildikleri kentte 87’nci kez düzenlenen uluslararası fuara mutlaka katılırlardı herhalde” diye düşündüm. Ve de TBMM Başkanı Binali Yıldırım. Fuar açılışına katılarak, seçildiği kenti önemsediğini gösterdi. Çok da iyi etti.

9 EYLÜL KUTLAMALARI

İzmir’in doğum günü CHP
için fırsat olamaz mıydı

İZMİR’in kurtuluşunun 96’ncı yıldönümü örnek alınması gereken coşkuyla kutlandı. Törenlerin ayrıntılarına girmeyeceğim. Sabah Basmane’den başlayıp Cumhuriyet Meydanı’nda sona eren bayraklı yürüyüş bile, “Böylesi olursa ancak İzmir’de olur” dedirtti.

Yazının Devamını Oku

Memleket meselesinde çok önemli bir adım

8 Eylül 2018
İZMİR Ticaret Odası Meclisi Başkanı Selami Özpoyraz, bilgili ara eleman bulamamaktan yakınıp meslek liselerinin önemini vurgulamıştı bir süre önce.


Ben de Koç Grubu’nun, “Meslek lisesi, memleket meselesi” projesini anımsayıp, “Yine bir meslek eğitimi seferberliği başlatılabileceğini düşündüm. İTO ve Özpoyraz bu konuda önderlik yapabilir, diğer odalarla el ele verilebilir. Gençlere meslek eğitimin önemi anlatılır, burs verilebilir, bilgili ara eleman da sağlanmış olur” demiştim.

ESİAD KÖPRÜ OLACAK
Meslek liselerinin, özellikle öğrencilere uygulama olanağı da sağlanırsa, çok önemli olduğunu düşünenlerdenim. Son olarak bu konuda beni heyecanlandıran bir gelişme yaşandı. Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD), 2006-2013 yıllarında Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi’nde yer alan, 2012’de Özel Sektör Gönüllüleri Derneği’nin (ÖSGD) sürdürdüğü “Meslek Lisesi Koçları Programı” Ege Bölgesi yürütücülüğünü üstlenmiş. ÖSGD Yönetim Kurulu Başkanı Semra Akman’la protokol imzalayan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, şirketlerin gönüllü çalışanlarının 10 ve 11’inci sınıf meslek lisesi öğrencilerine grup koçluğu yapacağını bildirmiş. Sivri, böylelikle özel sektör ve meslek liseleri arasında kalıcı işbirlikleri yaratma fırsatı doğacağını da vurgulamış.

ÇALIŞAN YOL GÖSTERECEK

Yazının Devamını Oku

İzmir şehir koalisyonu ve Başkan’ın titizliği

4 Eylül 2018
87’nci İzmir Enternasyonal Fuarı’nın basın toplantısını izledim geçen cuma günü. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ana sponsor Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak’la inovasyon sponsoru Vestel Genel Müdürü Ergün Güler açıkladı Fuar’la ilgili görüşlerini.


KRİZLERİN AŞILMASI
Kocaoğlu, ülkede ve dünyada yaşanan sıkıntılarda İEF’nin, fuarcılığın ve İzmir’in dünya barışına, kardeşliğine çok büyük katkı yapacağına inandığını vurguladı, “Ülkemizin, bölgemizin, dünyanın yaşadığı kriz ortamını aşabilmek için fuarların, özellikle de İEF’nin ilaç olacağını düşünüyorum” dedi. Nitekim ertesi gün Kocaoğlu’nun, “İlaç olacak” sözleri yansımıştı genelde manşetlere. Güler de sponsorluktan gurur duyduklarını, her zaman katılımcı olacaklarını bildirdi. Sancak ise üçüncü kez Fuar’ın ana sponsorluğunu üstlendiklerini belirtti, İzmir’in Türkiye’deki en önemli kentlerin başında geldiğini vurguladı, “Daha çok yücelmesini, şehrimizin dünya çapında hak ettiği noktaya ulaşmasını istiyoruz” dedi.
İŞ ALEMİNE YİNE ÇAĞRI
Bana gelince, önce Kocaoğlu’nun sponsorlukla ilgili sözlerini ileteyim. Fuar’a yine Folkart, Vestel ve Migros’un sponsor olduğunu bildirdi, “Sponsor olmak isteyen firmalara açığız. İzmir iş aleminden beklemekteyiz, umarım gerçekleşir” dedi.
DUYGU ORTAKLIĞI
Ve Sancak’ın haberlere pek yansımayan bazı sözleri: “Yerel yönetim ve merkezi hükümetin, ayrı ayrı yatırımlarını çoğalttığı, şehrin daha çok kalkınması adına, zengin işbirliklerinin sergilendiği, dayanışmanın öne çıktığı, ‘İzmir şehir koalisyonu’ tablosunun güçlenmesi de, hepimiz için sevindirici. ...İzmirli kurumların, biz işadamlarının, kamunun, hemşehrilerimizin geleceğin İzmir’ine, işte bu ve benzeri düşüncelerle yaklaşmasının çok değerli bir ‘duygu ortaklığı’ yarattığını düşünüyorum.”

Yazının Devamını Oku

Heykeli merkez yapmak yerine ‘nasıl kurtuluruz’ diye düşünülmeli

2 Eylül 2018
ÖNCE Karabağlar Belediyesi’nden, “Karabağlar’a Nasreddin Hoca Bilim-Kültür Merkezi” başlıklı bir açıklama: “Bilimi, kültürü ve sanatı öne alan projelerle son dönemde adından söz ettiren Karabağlar Belediyesi, şimdi de Uzundere Rekreasyon Alanı içerisinde bulunan Nasreddin Hoca binasını bilimin ve kültürün merkezi yapacak.


ÖNEMLİ VE PRESTİJLİYMİŞ
İçerisinde çocuk atölyeleri, bilim atölyeleri ve zeka oyun alanları, okuma salonları, atölyeler, kütüphaneler ve oyun salonları gibi çocukların gelişimi için gereksinim duyulacak tüm ihtiyaçları karşılayacak olan merkez, İzmir’de bu anlamda tek olacak. Proje aşamasında olan Nasreddin Hoca Bilim-Kültür Merkezi için İZKA’ya müracaatta bulunuldu. Tesis tamamlandığında Karabağlar Belediyesi’nin önemli ve prestijli bir sosyal projesi olarak hizmet verecek.”
O ŞEYE KAFAM TAKIK
Karabağlar ve Nasreddin Hoca denilince tabii ki İzmir’in girişinde, kentle ilgisiz ve hiç de yakışmayan o heykel geliyor aklıma. Okuyanlar bilir o malum şeye kafam takık. Ve eski bir yazım: 17 Ekim 2016: “MERAK EDİYORUM: NEDEN KONULDU-İzmir’e yakışıyor mu? Geçenlerde Uzundere tarafına gittim ve yine gördüm onu. Uzundere Rekreasyon Alanı’ndaki, kimse kusura bakmasın, bana göre gereksiz, acayip, şaşılacak şeyi. Nasreddin Hoca’nın heykelini.
SANATA SAYGI SONSUZ AMA
Yeşil alana asla itirazım yok. Gerçekleştirenlerin ellerine sağlık. Ama o tuhaf heykele sonuna kadar itirazım var. Kente Uzundere tarafından gelenleri adeta korkutarak karşılıyor. Sanata, sanatçıya saygım sonsuz. Ancak kim ne derse desin, o heykel İzmir’e yakışmıyor. Zaten İzmir’le ilgisi de yok. Ne akla hizmet İzmir girişine Hoca’nın heykeli konulmuş, bunu da anlamak zor.”

Yazının Devamını Oku

İş dünyasının fuar ilgisi hep sürsün

28 Ağustos 2018
İZMİR Enternasyonal Fuarı (İEF) 7 Eylül’de 87’nci kez Kültürpark’ta açılıyor. Fuar öncesi 5-7 Eylül’de de İzmir İş Günleri düzenlenecek. Her yıl İEF ile ilgili bir sponsor tartışması yaşanır. Birkaç yıldır Folkart’ın ana sponsorluğuna karşı çıkanlar olur nedense.


Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, daha çok firmanın sponsorluk için başvurmasını diler. Ben de, “Fuar’a sponsor olmak için çok başvuru olmuş da, Büyükşehir geri mi çevirmiş” diye sorarım. Anlaşılan bu yıl da beklentiler boşa çıktı, çünkü ana sponsor yine Folkart. Dilerim yine ve aynı boş tartışmalar yaşanmaz, herkes Fuar’ın tadını çıkarmaya bakar.

ÇOK GÜZEL GELİŞMELER
Öte yandan bu yıl Fuar öncesi güzel ve önemli gelişmeler var. İş dünyası, 87’nci Fuar’dan çok umutlu. Anımsadığım kadarıyla, iş dünyasının son yıllarda benzerine rastlamadığımız ilgisi var Fuar’a. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “İnovasyon-Teknoloji” ana temalı Fuar’ın bir çok ünlü markaları buluşturacağını savundu, İzmir İş Günleri’nde 1 milyar dolarlık bağlantı kurulmasını beklediğini vurguladı.

KATKI DA ÖNEREBİLİRLER
İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu da 87’inci Fuar’ın getirisinden çok umutlu olduklarını vurguladı.

SONUÇTA İZMİR KAZANIR

Yazının Devamını Oku

Çiğdem çitleyene çare var ama önemli olan duyarlılık

21 Ağustos 2018
HANİ İzmir’de pek severiz ya “Çiğdem çitlemeyi...” Belki bilmeyenler vardır diye anımsatayım, çiğdem=ay çekirdeği.


Özellikle akşamları Güzelyalı, Göztepe, Karataş, Konak, Pasaport, Birinci Kordon, Bayraklı, Karşıyaka, Bostanlı sahiline çıkılır ve çiğdem çitlenir. Haaa, kabak çekirdeği tercihi olanlar da vardır. Ancak çekirdekçilerin genelde ortak yanı, kabukları yere, çimlere, özetle bulundukları gelişigüzel atmalarıdır.


ATMAYAN ‘ENAYİ’ SAYILIR
Çok azınlık, çekirdek kabuklarını yere atmamaya özen gösterir, genelde de bu duyarlı kişilere bıyık altından gülünerek, “enayiler” gözüyle bakılır. Sonuç, bu çiğdem-çekirdek çitleyenler sayesinde özellikle sahiller, parklar kabuklardan kar yağmış gibi olur. Büyükşehir Belediyesi Kordon’da çekirdek kabukları için poşetler koydu ama kim bakar. İş, ceza gözdağına kadar vardı.


Yazının Devamını Oku