Paylaş
Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Söke ilçesi Serçi Mahallesi Bafa Göleti yakınlarına götürülen Cino’yu doğaya bırakıp şöyle konuşmuş:
“Cino’nun 2007'den beri bakımını yapıyorduk. Bugün olması gereken yere bıraktık. Amacımız bölgede yaşayan pelikanların sayısını arttırmak ve doğal yaşamı desteklemek."
Veteriner İlker Uruk şu bilgiyi veriyor: "Pelikanımız Banaz çayının kenarında avcılar tarafından vurulmuş halde bulundu. 4 pelikanmış bunlar, 3'ü olay yerinde ölmüş. Cino'nun 9 yıldır bakımını yaptık. Kendisinin 18 yaşında olduğunu tahmin ediyoruz.
Başbakan indirenden daha güzel bir Pelikan haberi değil mi bu?
Deltaya manda salınım
festivalimiz bile var
Herkes manda sütü, kaymağı ve yoğurdunun faziletlerinden bahsediyor. Bulan manda sütü satın alıp yoğurt yapıyor. Sağda solda ‘Manda sütü satılır’ yazıları asılı. Mandaların itibarı iade edildi.
Hatta, Samsun’un Bafra ilçesi Kızılırmak Deltası'nda "2. Deltaya Manda Salınım Festivali" düzenlenmiş.
Bafra Kaymakamlığı, belediye ve Samsun Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen ve renkli görüntülerin oluştuğu festivalde deltaya 400'e yakın manda salınmış.
Etkinlikte konuşma yapan Samsun Valisi İbrahim Şahin, Kızılırmak Deltası'nın korunması gerektiğini söylemiş ve eklemiş:
"Delta burada yaşayan insanlarımız tarafından verimli bir şekilde kullanılmalı.
Burası turizme kazandırıldığında ziyaretçi sayısı artacak. Belki 1 milyon kişi ziyaret edecek.
Bu içinde bulunduğumuz coğrafya belki de dünyada bir kaç yerde var.
Türkiye'de 100 bin civarında manda var. 17 bini Samsun'da. Samsun da Türkiye'de birinci sırada."
Birlik Başkanı İsmail Metin, amaçlarının kültürel varlıkları koruyarak manda ve manda ürünlerini tanıtmak ve böylece ekonomiyi canlandırmak olduğunu söylemiş.
Festivalde, "en güzel manda yoğurdu ve manda kaymağı" yapımında dereceye giren, en yüksek süt verimli mandanın sahibine ödül verilmiş.
Mandalarımıza ve çevremize sahip çıkalım.
Buyrun Yalova’daki Geofit
Bahçesi’ni ziyaret etmeye
Türkiye’den toplanmış 1081, dünyanın çeşitli yerlerinden 150 kadar yumrulu, soğanlı rizomlu bitkiyi getir Yaloya’ya ek, bahar ayları gelince hepsi açsın. Ortalık mis gibi koksun. Rengarenk olsun. Böyle bir yeri görmek istemez misiniz?
Bahçe, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesindeki kurulmuş.
Türkiye Geofit Merkezi’nin Başkanı Erdal Kaya bilgi veriyor:
"Geofit bitkilerimiz yumrulu, soğanlı, rizomlu bitkilerdir. Kır çiçekleri de diyebiliriz. Bu bitkiler aynı zamanda tıbbı bitkidir. İçerikleriyle ilgili projeler geliştiriyoruz. Yeni türler buluyoruz. 31 yeni tür Türkiye florasından keşfettik ve botanik dünyasına kazandırdık.
Türkiye florasının değişik bölgelerinden çiçekleri toplamak için 350 bin kilometre yol yapılmış. Bahçe, yaklaşık bin 200 türle ılıman iklim kuşağındaki en fazla türe sahip, dünyanın en çeşitli geofit bahçesi.
Her düzeyden, 7'den 70'e, herkesin geldiği, tur düzenlenen bir yer oldu.
Yurt dışından da ziyaretçiler geliyor. Hatta örnek alanlar var. Aynısını yapalım diye gelenler var.
Almanya, Çin, Japonya, Pakistan, Kore, Hollanda'dan ve daha birçok ülkeden buraya ziyaretçilerimiz geldi ve çok beğeniyle gittiler.”
Bir şey yaptıysan iddialı olacaksın.
Ne yaparsan yap en iyisini yapacaksın.
Sayın Erdal Kaya’yı kutluyorum.
İlk fırsatta bahçeyi ziyaret edeceğim.
* * *
Herkesin, her zaman iyi haberler alması dileğiyle…
Paylaş