Paylaş
EUTELSAT, önümüzdeki yıldan itibaren evlerdeki çanak antenleri birer kişisel yer istasyonuna dönüştürecek teknolojiyi devreye sokacak. Böylelikle evlerden uyduya yayın da gönderilebilecek. Sistemin özellikle internet iletişiminde kullanılması amaçlanıyor.
BUGÜNE kadar evlerdeki çanak antenlerle sadece yayın alınabilirken, Eutelsat önümüzdeki yıldan itibaren yeni bir teknolojiyi devreye sokarak, her evi kişisel bir yer istasyonu haline getirecek. Çanak antenlerle uyduya yayın gönderebilme imkanı veren bu teknoloji sayesinde, Telekomünikasyon Üst Kurulu'ndan lisans alan herkes, kendi tv yayınını dünyaya iletebilecek. Sistem ilk olarak, internet iletişimi için kullanılacak.
Geçtiğimiz günlerde Norveçli Nera ile bu konuda bir anlaşma imzalayan Eutelsat'ın Türkiye, Orta Doğu ve Orta Asya'dan sorumlu Satış ve Pazarlama Müdürü Ali Korur, halen 18 aktif uydusu bulunan Eutelsat'ın bu hizmetinin Avrupa ve Türkiye'yi de kapsayacağını belirtti.
Personel Earth Station (Kişisel yer istasyonu) sistemi için, AB'nin ve Türkiye'nin bazı yasal düzenlemeler yapması gerektiğine işaret eden Korur, buradaki en büyük problemin Telekomünikasyon Üst Kurulu'ndan bireysel kullanıcılar için toplu lisans alınması olduğunu belirtti.
143 KAT HIZLI
DVB-RCS adı verilen (Uydu üzerinden geri dönüşlü dijital video yayını) sistem, evlerde 60-70 cm'lik çanak antenler ve dijital uydu alıcı/vericisi ile çalışıyor. Teknik olarak uyduya saniyede 8 Mbit (klasik modemlerden 143 kat daha hızlı) veri gönderme imkanı veren bu sistem, yaygın olarak 2 Mbit'lik (modemden 36 kat fazla) bir hız kullanacak. Bu veri aktarma hızı sayesinde, istenirse video görüntüleri son derece kaliteli olarak uyduya ulaştırılabilecek. Bu teknoloji ile, evinizde videonuza takdığınız bir kasedi teknik olarak kullandığınız uyduyu gören herkese yayınlama imkanınız olacak.
Şimdilik DVB-RCS teknolojisi internet bağlantısı için planlanıyor. Bugün çanak antenlerle yapılan internet bağlantıları veriyi uydudan alıyor. Veri gönderirken ise, yine telefon hatlarını kullanıyor. Bu teknolojiye ‘half-duplex’ adı veriliyor. Yeni sistem, hem veri alımını hem de veri gönderimini uydu üzerinden yapacağı için (full-duplex) internette yeni bir çağı da başlatmış olacak.
Türkiye gecikirse uydu arazilerini kaybedebilir
HER ülkenin, uzayda kendine ait uydu arazileri bulunduğunu belirten Ali Korur, Türkiye'nin de çok değerli 13 arazisi olduğunu söyledi. Uydu arazilerinin uluslararası bir kuruluş olan ITU tarafından koordine edildiğini belirten Korur, ‘‘Bu araziler, sonsuza kadar o ülkelerin kullanımında değil. 1999 yılında yapılan bir düzenleme ile belli sürelerde kullanılmayan araziler ITU tarafından başka ülkelerin kullanımına açılabiliyor.’’ dedi. Türkiye'nin de belli bir süre içinde uydu arazilerini kullanması gerektieğini belirten Ali Korur, aksi taktirde bu arazilerin kullanımını kaybedebileceğimiz uyarısında bulunuyor. Brezilya'nın 10'un üzerinde uydusu olduğunu ve bunların pek çoğunun Brezilya'ya ait olmadığını belirten Korur, ‘‘Türkiye'de bu pozisyonların kullanımını kaybetmektense, bu pozisyonlar için özel sektör ve uluslararası kuruluşlara lisans vermeli. Türkiye'nin 13 uydu arazisini doldurabilmesi için 7.8 milyar dolar harcaması lazım. Eutelsat olarak biz, bu pozisyonları kullanmaya talibiz’’ diye konuştu.
111 milyon kişiye ulaşan Eutelsat’ın en popüler uydusu Hotbird. Ali Korur, önümüzdeki yıllarda uydu kapasite kullanımı içinde internet bağlantısının katlanarak büyüyeceğini düşünüyor.
Korur, ‘Birkaç uydu ile karlı çalışma imkanınız yok. 2000 yılı için bizim uydularımızın fiyatları Turksat’tan yüzde 25 daha ucuz.Turksat, çok önemli bir işleve sahip. Türkiye’nin iletişim altyapısında önemli bir görevi var. Ancak, ticari olarak bizim gibi şirketlerle fiyatta rekabet edebilme şansı yok’ dedi.
Paylaş