Paylaş
ÇOCUKLUK yıllarında kendini çalışma hayatının içinde bulur. Okulun bitiş zili, onun için aynı zamanda babasının Kemeraltı’ndaki mağazasında işbaşı yapma zilidir... Lisenin ardından da üniversite yerine babasının yanında çalışarak kariyerine yön verme kararı alır. 2005’te babasının yanından ayrılır. Elinde sermaye olmadan baskılı saat işine girer. Buradan kazandığı parayla da önce kafe, ardından da mimarlık ofisi açar. Yaklaşık 2 yıl sonra da tekstilde bir ortaklık gelir. 2011’de bu ortaklığı sonlandırır. Yeni şeyler üretme konusunda umutsuz olduğu dönemde eşinin hamile olduğunu öğrenmesi, tekrar girişimciliğin fitilini ateşler. Enis Şengül, ‘Arıların Sessizliği’ anlamına gelen ‘Silence of The Bees’i kurar. 2012’de sıra dışı, eğlenceli, sevimli ve özgün çizgilerle tasarlanmış ürünlerin yer aldığı ilk mağazasını İzmir Alaçatı’da açar. Bugün ayakkabıdan bikiniye, bluzdan eteğe her mevsime uygun eğlenceli ürünlerin yer aldığı ‘Silence of The Bees’ ile global bir marka olmayı hedefliyor. Şu anda 5 noktayla tüketiciyle buluşan Şengül, eylül ayında ilk yurt dışı mağazasını Karayipler’deki St. Lucia’da açmaya hazırlanıyor. 2016’ya kadar Türkiye’deki şube sayısını 20’ye çıkarmayı planlayan Enis Şengül’ün gündeminde kahvenin de satıldığı yeni konsept var.
MESAİ OKULUN BİTİŞ ZİLİYLE BAŞLADI
Aslında hayatı mücadele, yenilik, üretmek ve farkındalık yaratmak üzerine kurulu birisi Enis Şengül... Belirli kırılma noktalarının ardından bugün yarattığı ‘Silence Of The Bees’te tüm bunların bileşeni. ‘Ben değil biz’ ruhuyla yaşamına yön veren Enis Şengül’ün girişimcilik öyküsünü konuştuk. Enis Şengül, bir dönem Almanya’da işçi olarak çalışan bir babanın oğlu. 4 yaşında babası Ziya Şengül’ün, ‘ben çocuğumu bu ortamda büyütmem’ sözüyle İzmir’e döndüklerini anlatan Enis Şengül, şöyle devam etti:
“İzmir’e geldiğinde de Kemeraltı’nda erkek takım elbisesi üzerine bir yer açtı. Zamanla Ziya Şengül markasıyla mağaza sayısını artırdı. Ben de çocukluk yıllarımdan itibaren burada çalışmaya başladım. Okulun bitiş ziliyle benim mesaim başlardı. Onun için ne hafta sonu, ne de yaz tatilim oldu. Hep çalıştım. Liseyi bitirene kadar da bu böyle devam etti. Lise sonrasında da ‘bir an önce iş hayatına adım atmalıyım’ felsefesiyle üniversiteye bile gitmedim ve babamın yanında kariyerime yön vermeye karar verdim.”
DENİZ RAN’IN GELİŞİ FİTİLİ ATEŞLEDİ
Enis Şengül, 2005’te babasının yanından ayrılma kararı alır. ‘Sıfırdan bir hayat kuracağım’ diyerek, babasından en ufak bir maddi yardım almadan kendi işini kurmaya karar verir. ‘Time out’ markasıyla baskılı saat imalatına yönelen Şengül, o süreci şöyle anlattı:
“Cebimde otobüse binecek para bile yoktu. Baskılı saat fikrini hobi mağazalarına satmak için yapacağım iş görüşmelerine yürüyerek gidiyordum. Yani Bostanlı’dan Alsancak’a. Çantamda yedek bir tişört bulunduruyordum. Çünkü İzmir sıcağından sırılsıklam olduğum için üzerimi değiştirmem gerekiyordu. Sonuçta bu işten çok iyi para kazandım. Buradan kazandığımla da 2006’da kafe açtım. Daha sonra ise bir mimarlık ofisi kurdum. 2007 sonlarında ise tekstil alanında bir ortaklığım oldu. Bu da 2011’de sonlandı. O dönem benim sıfırlandığım dönemdi. Yeni şeyler yapmak istemediğim bu evrede eşimin hamile olduğunu öğrendim. Ve yeniden bir şeyler üretme, farkındalık yaratan işlere imza atmam gerektiğini düşündüm. ‘Ne yapmalıyım’ diye kafa yorarken de eğlenceli, sevimli ve özgün bikini ve mayo fikri belirdi. Tasarımcı arkadaşım Nermin Daş’la uzun bir çalışmanın ardından 36 parçalık bir koleksiyon çıkardık. Para da olmadığı için bunu borçla ürettirdik. Bu kez de satış kanalı ortaya çıktı. Bu aşamada da Alaçatı’da dolaşırken küçük bir dükkandaki ‘kiralık’ yazısıyla satış kanalı kafamda netleşmiş oldu. O dükkanı tuttuk. Ayrıca dükkanın hemen arkasında bulunan 5 odalı evi de kiralayınca 2012’de ‘Silence of The Bees’in yanında otelcilikte başladı. 5 odası olan Mum Otel’le bir bar açtık. Tüm bu aşamalarda hamile olan eşim Nevra Aysal Şengül ile yine hamile olan kız kardeşim Esin Hanoğlu ve onun eşi Tolga Hanoğlu’nun büyük katkıları oldu. İmece usulüyle hem mağaza, hem de otel ve barı ayağa kaldırdık. Tabii otel ve bar daha sonra tamamen mağazaya dahil oldu ve o maceramız orada sonladı.”
TOPLANTILAR OĞLUNUN ODASINDA
Enis Şengül, ilk yıllar mağazanın yanında çalışma ofisi olarak evinin alt katını kullanır. Hatta zamanla işler büyüyünce oğlu Deniz Ran’ın odası toplantı odasına döner. “Büyük bir azim, inanç ve öz veriyle 2012’de ilk mağazayla iyi para kazandık” diyen Enis Şengül, “Bizi cesaretlendiren bir sezon yaşadık. Sezonluk ürün yaptığımız için 2013’te yağmurluk, çizme gibi ürünleri de portföyümüze ekledik. Çeşitleri artırdık. 2013’te Çeşme Marina’da ikinci mağazayı açtık. Bu yıl ise Alaçatı Hacımemiş, Alsancak ve Bodrum’da mağaza açtık. Böylece mağazaları 5’ledik” diyerek geldikleri noktayı aktardı.
KARAYİPLER’E MAĞAZA
Silence of The Bees markasının ünü Türkiye sınırlarının dışına taşmış durumda. Daha önce uluslararası bir şirkette çalışan eşi Nevra Aysal Şengül’ün tecrübesi onlara yurt dışının kapısı açmış. 5 kıtada varlar. 28 ülkeye Silence of The Bees markası ihraç ediliyor. Enis Şengül, eylül ayında Karayipler’deki St. Lucia’da ilk yurt dışı mağazalarını açacaklarının da bilgisini paylaşıyor, “Burada bir partnerimiz var. Karayipler’de bulunan 13 adada mağazamız olacak. Hedefimizde Amerika var. Amacımız global bir marka olmak” diyor.
KAFE KONSEPTİ GELİYOR
Franchise vermeye hazırlandıklarını, burada da mevcut mağazalardan biraz farklı konseptle bunu hayata geçirmeyi planladıklarını anlatan Enis Şengül, şu bilgileri paylaştı:
“Yeni konsepte mevcut ürünlerimizin yanında bir de kafe olacak. Bunun ilkini Alsancak’ta hayata geçireceğiz. Oradaki mevcut mağazamızı bu sisteme dönüştüreceğiz. Bu yeni konseptle birlikte de 2016’da büyümeyi hedefliyoruz. Hedef 2016’de 20 mağazaya ulaşmak.”
ARI KOVANINDA İLGİNÇ TESADÜF
Tasarımların ortaya çıktığı çalışma ofisi de ürünler gibi oldukça eğlenceli, sevimli ve özgün. Arı kovanı olarak nitelendirilen bu ofisin de ilginç bir öyküsü var. Enis Şengül, onu şöyle anlattı:
“Ev artık bize küçük gelmeye başlayınca ofis arayışlarına girdik. Ve o dönem birçok yere baktık. En son Çınarlı’da köhne bir binadaki kiralık yazısını gördüm. İnceledim ve tutmaya karar verdim. Daha sonra burayı eşime gösterdim. Eşim kiralayacağımız yeri görünce ağlamaya başladı. Ben şoktayım. Babası 15 yıl önce vefat etmiş. Bizim tutacağımız bina ise onun babasının eskiden sabun fabrikasıymış. Öyle bir tesadüf yaşadık.”
KISA KISA
* Enis Şengül, hayvanlara karşı ekstra duyarlılığı olan biri. Bu duyarlılığın bir yansıması ise sattığı ürünlerin etiketinden yer alan ‘Bu ürünü alarak bir sokak hayvanının karnını doyurdunuz’ yazısı. Enis Şengül, sevimli dostlar için bir bütçelerinin bulunduğunu söylüyor.
* Marka yaratma konusunda oldukça başarılı olan Enis Şengül’ün bir de ‘birşey dükkanı’ isminde bir oluşumu var. www.birsey.com sitesi üzerinden online satış mantığıyla faaliyet gösteren yapıda, 20 lira ödeyerek sürpriz bir hediye adresinize geliyor. Enis Şengül, “Aşırı talep gördü. Bin adetlik ürün stoku bir günde bitince orayı biraz rölantiye aldık” diyor.
* Mağazalarda satışı yapılan tüm ürünlerin tasarımı Silence of The Bees ekibine ait. Üretim ise fason yaptırılıyor. Enis Şengül, tasarımda sınır tanımadıklarını, hedeflerinin arasında otomobil lastiği tasarımının da yer aldığını paylaşıyor.
Paylaş