Restoranı ev ve teknelere taşıdı

HER şeyi koklayan, iyi yemek isteyen ve kolay beğenmeyen biri olarak mutfağa ilgisi çok küçük yaşlarda başlar.

Haberin Devamı

Kalbindeki meslekle profesyonel olarak tanışması ise biraz geç olur. Güvenli alanından çıkan Birnur Çölok, aşçılık okur. Önce İstanbul, ardından da Amerika’da önemli şeflerin yanında deneyim kazanan Birnur Çölok, daha sonra rotasını Bodrum’a çevirir. Burada Bernie’s Kitchen’ı açar. Pandemi sürecinde ise ‘eve servis yapmıyor musunuz’ sorusuyla mekanını kapatan Birnur Çölok, Bernie’s Private Chef Services markasıyla yeni bir oluşumu hayata geçirir. Şef kiralama sistemiyle bugün ev ve teknelere mutfağını taşıyan Birnur Çölok’un hedefinde ise hem özel şeflik konseptini Türkiye’ye yaymak hem de bir restoran projesi var.

Restoranı ev ve teknelere taşıdı

Haberin Devamı

BİRNUR Çölok... Korku ve tereddütlerini bir kenara bırakarak hayalindeki mesleğin peşinden giderek şef olan bir isim. Mekanlardan bağımsız geliştirdiği sistemle de farkındalıkları hayata geçiren bir girişimci. Bernie’s Private Chef Services’in kurucusu Birnur Çölok ile hem kariyer yolculuğunu hem de gelecekle ilgili planlarını konuştuk. 1989 İstanbul doğumlu Birnur Çölok, mutfağa ilgisinin çok küçük yaşlarda başladığını söyleyerek, şöyle devam etti:

Restoranı ev ve teknelere taşıdı

SORULARINA YANIT ARADI
“Her şeyi koklayan, iyi yemek yemeği isteyen, kolay beğenmeyen bir çocuktum. ‘Önüme konan yemek nasıl yapılmış, içinde ne var’ sorularına yanıt arardım. Meraklıydım. Anne ve babam da yoğun çalıştığı için bunu fırsat bilip kendimi mutfağa atardım. En sevdiğim şeylerden biri kalabalık sofralardı. Konu komşuyu çağırıp, yaptığım yemekleri tatsınlar, denesinler isterdim. Buna bayılırdım.”

Restoranı ev ve teknelere taşıdı

KORKULAR BİR KENARA KONDU
Mutfağa meraklı olsa da Birnur Çölok, eğitimini farklı bir alanda yapar. Okul macerasının FMV Ayazağa Işık’la başladığını söyleyen Birnur Çölok, bir süre İTÜ Devlet Konservatuvarı’nda okur. Çölok, “Ardından da Beykent Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü’nden mezun oldum. Kalbimdeki meslek ile profesyonel anlamda tanışmam biraz geç oldu. Korkularım ve tereddütlerimi bir kenara bırakıp, güvenli alanımdan çıkıp yalnızca başarmak istedim” diyerek, içindeki sesi daha fazla susturamadığını ve MSA Profesyonel Aşçılık Programı ile kalbindeki asıl mesleğe gerçek anlamda ilk adımı attığını paylaştı.

Haberin Devamı

Restoranı ev ve teknelere taşıdı

ARTIK MUTFAKTA ŞEF VAR
İstanbul’da çeşitli restoranlarda bir süre çalıştıktan sonra Birnur Çölok, ‘Çok gezen bilir’ diyerek, mesleğini icra etmek üzere Amerika’ya taşınır. Çölok, o süreci şöyle aktardı:
“Mutfak sanatları dendiğinde ABD’nin kalbi sayılabilecek Şikago’da Michelin yıldızlı ve The Bib Gourmand ödüllü Alinea, Wood Chicago, Salero ve Momotaro gibi fine dining, modern Amerikan, Japon, Meksika, İspanyol ve Peru mutfaklarında uzun süre çalışma fırsatı buldum. Birlikte çalışma şerefine eriştiğim Grant Achatz ve Ashlee Aubin gibi önemli şeflerin yanında edindiğim tecrübe, kariyerimin şekillenmesine çok büyük katkıda bulundu. Daha sonra, çok uzun zamandır rüyalarımı süsleyen Bodrum’a taşındım. The Edition Hotel’in açılışında Jr. Sous Chef olarak şef Diego Munoz’un yanında görev aldım. Kısa bir süre sonra da hep hayalim olan kendi restoranım Bernie’s Kitchen’ı açtım. Çok başarılı bir yaz ve kış sezonunun ardından, pandemi sürecinde sektörün geçirdiği evrimi en faydalı ve sağlıklı şekilde değerlendirmek adına, restorana gelen misafirlerimizin ‘eve servis yapmıyor musunuz’ sorusuyla birlikte muazzam bir sistem ortaya çıkarttık. Bu dönemde, artık izinler alınıyor ve evlerin/teknelerin mutfağına ben konuk oluyordum. Bu karar ve gelişim süreciyle restoranın da faaliyetlerini durdurmuş olduk. Ve 2 yıl önce Bernie’s Private Chef Services markası ortaya çıktı.”

 

Haberin Devamı

BU BİR EKİP İŞİ
BERNIE’s Private Chef Services markası ve ‘Rent A Chef’ sloganıyla yaklaşık 2 yıldır yoğun bir şekilde özel şeflik yaptığını anlatan Birnur Çölok, “Türkiye’nin her yerinde nefis sofralar kurmak istiyorum” cümlesiyle başlayan bu özel şeflik işinin kendini sürekli geliştiren ve değiştiren bir konsept olduğunu dile getirdi. Çölok, konseptin işleyişini ise şöyle anlattı:
“Benim yetişemediğim bir çok iş oluyor. Çünkü bizim işimizde şef; alışverişinden menü planlamasına, yemek yapmaktan temizliğe kadar her şeyi bizzat organize eder. Bu sistem emin adımlarla bir ‘şef ajansı’ olma yolunda ilerliyor. Zaten bu fikir ve altyapı ile kurulmuştu. İş arayışı veya şef arayışı olan tarafları onlar için en uygun işlerle ve kişilerle buluşturarak projeye dahil ediyorum. Nitelikli ve kalifiye şefler bulmak gerçekten büyük önem arz ediyor. Bu nedenle iletilen özgeçmiş ve tabak resimleri titizlikle, atlamadan kontrol ediliyor, saklanıyor. Bizim üretimlerimiz kısa ve uzun dönem işlere göre değişiyor. Uzun dönemde her ürün ev/tekne sahibinin mutfağında işleniyor, gelişiyor. Kısa dönem işlerde, hazırlık aşamasını kendi mutfağımızda yapıp, pişirme işlemini ve son hazırlıkları ev sahibimizin mutfağında gerçekleştirip servis ediyoruz. Bu iş ekip işi. Çok şanslıyım ki omuz omuza çalıştığım ve çok güvendiğim bir ekibim var.”

Haberin Devamı

Restoranı ev ve teknelere taşıdı

HEDEFTE HEM RESTORAN
HEM DE TÜRKİYE VAR
GELECEK planlarının ekonomideki gelişmelere bağlı olduğun ifade eden Birnur Çölok, planlarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Aklımda uzun vadede hayata geçirmek istediğim, yeni ve çok keyifli bir restoran projesi var. Bunların dışında halihazırda devam eden, her biri farklı mekanlarda gerçekleşen eventlerimiz artarak devamlılık gösterecek. Atölye çalışmaları ve Chef’s Table organizasyonları daha da sıklaşacak. Son ve en önemlisi şu an tüm vaktimi alan Özel Şeflik konseptini tüm Türkiye’ye yaymayı arzu ediyorum.”

Yazarın Tüm Yazıları