Kötü yönetici patron yaptı

Ortaokuldan itibaren ailesinden harçlık almayı bırakır.

Haberin Devamı

Bilgisayar ve elektroniğe olan merakıyla da tüm boş zamanlarını bilgisayarcıda çalışarak geçirir. Elektrik elektronik mühendisliği okuduğu üniversitede harçlığını verdiği özel derslerden çıkarır. Ve Emre Özmüş, üniversitenin ardından da profesyonel iş hayatına girer. Birçok önemli projeyi hayata geçiren Emre Özmüş, yöneticisinin uyguladığı mobbing ile kariyerine yeni bir boyut verir. 2012’de Alp Mühendislik’i kurar. Emre Özmüş, bugün birçok büyük firma için özel makine imalatı, hat kurulumu, izlenebilirlik çözümleri ve robotik istasyonlarla rekabet gücünü artıran projeler üretiyor. Özmüş’ün gündeminde ise drone, giyilebilir teknoloji ve akü üretimi var.

Kötü yönetici  patron yaptı

Haberin Devamı

EMRE Özmüş... Genç yaşta koyduğu hedeflerini başarıyla hayata geçirmiş bir iş insanı... Geliştirdiği projelerle de şirketlere maliyet ve zaman avantajı kazandıran girişimci. Alp Mühendislik’in kurucusu Emre Özmüş ile hem girişimcilik serüvenini, hem de gelecek planlarını konuştuk. Malatyalı eczacı bir anne ve babanın üç çocuğundan biri olan Emre Özmüş, aslında ekonomik olarak sıkıntılı bir ortamda büyümemiş. Ama daha 5-6 yaşlarında hem kendisinin, hem ablasının hem de küçük kız kardeşinin oyuncaklarını evlerinin önünde satarak bir yerde ticarete adım atmış. Emre Özmüş, hikayenin devamını şöyle aktardı:

Kötü yönetici  patron yaptı


BİR İNATLAŞMAYLA BAŞLADI
“Oyuncaklardan kazandığım parayla da oyuncak tabancalar alıyordum. Onları da mahalledeki arkadaşlarıma vererek tüm kurallarını benim belirlediğim oyunlar düzenliyordum. Elektronik ve bilgisayar merakım vardı. Elektronik ekipmanları açıp inceliyordum. Tabii, bir daha toplayamıyordum. Ortaokulda ise bir bilgisayarcının yanında işe girdim. Ve o tarihten sonra ailemden harçlık almadım. ‘Kendi ayaklarımın üzerinde durabilirim’ inatlaşmasıyla bir yerde bu oldu. Liseyi bitirene kadar bilgisayarcıdaki iş hayatım hep sürdü. Tamiratından alım satımına kadar birçok şey yaptım o süreçte. Teknolojiye olan merakım, üniversite tercihinde de etkili oldu. Kıbrıs’taki Doğu Akdeniz Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği’ni burslu kazandım.”

Haberin Devamı

Kötü yönetici  patron yaptı


O MOBBİNG YENİ KAPI AÇTI
Emre Özmüş, üniversitede de boş durmaz. Okul harçlığını çıkarmak için matematik, fizik, elektronik alanında özel dersler verir. “Çok zeki bir öğrenci değildim, ama bir şey anlatmak ve öğretmekten zevk alıyordum” diyen Özmüş, şöyle devam etti:
“Tabii, bunun karşılığında para kazanmak da ayrı bir güzellik. Üniversitenin ardından da 2 yıl araştırma görevlisi olarak çalıştım. Akademik anlamda da önemli işlere imza attım. Evlenince de Türkiye’ye dönme kararı aldık. Askerlik sonrası profesyonel iş hayatına adım attım. Otomasyon programları yazmaya başladım. Yurtdışında önemli işler yaptık. Çeşitli iş deneyimlerinin ardından da İzmir merkezli kurumsal bir şirkette elektrik bakım şefi olarak işe girdim. Üretim müdürlüğüne kadar yükselişim oldu. Yaptığım projelerden biri kurum içinde 2009’un en iyi ödülünü kazandı. Tesis için ciddi iyileştirmeler yaptım. 1.2 milyon euroluk tasarruf sağladım. Ama bir süre sonra fabrika müdürüyle anlaşamadık. Müdürün uyguladığı mobbing (iş hayatındaki baskı, şiddet ve yıldırma hareketleri) kariyerimde yeni bir boyutun kapılarını açtı. ‘Kötü komşu insanı ev sahibi yapar’ misali, ben de o süreçte yeni arayışlara yöneldim. Ve 2012’de Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde 100 metrekarelik bir yerde 3 kişilik ekiple Alp Mühendislik’i kurdum.”

Haberin Devamı


TERZİ USULÜ TEKNOLOJİ
EMRE Özmüş, profesyonel iş hayatından geldiği için sanayicinin ihtiyaç ve beklentilerini iyi bilen birisi. Dolayısıyla Emre Özmüş, bu avantajla kurduğu Alp Mühendislik ile insanların karşısına çıkmış. Bugün alanında önemli işlere imza atan 30’a yakın firmayla çalışıyor. Emre Özmüş, “İlk kurulduğumuz yıl sadece otomasyon sistemleri üzerine çalışıyorduk. Makinecilere program yazıyorduk. Müşterilerimiz çok büyüktü ama bizim ismimiz küçüktü. Ama her yıl yüzde 200 büyüdük. Ve bugün önemli bir aktör olduk. Yazılım bu işin ruhu. Biz makine üretimini de portföyümüze ekleyerek bu işi ete kemiğe büründürdük. Bugün anahtar teslim tek kaynaktan proje, prosese özel hat çözümleri sunuyoruz. Beklenen kalitede üretim yapıldığının teyidini, bizim geliştirdiğimiz ve müşterimize terzi usulü kurduğumuz, sistem ve makinelerle sağlıyoruz” diyerek geldikleri noktayı paylaştı.

Haberin Devamı

Kötü yönetici  patron yaptı


REKABETÇİLİĞE ARTI DEĞER
ALP Mühendislik, şu an ağırlıklı olarak Ege Bölgesi’ndeki kurumlara hizmet veriyor. Emre Özmüş, özellikle verimlilik ve maliyet anlamında önemli avantajlar sunan çalışmaları hayata geçirdiklerini dile getirerek, “Ünlü bir marka için saniyede 1 fiş-priz makinesi ürettik. Geçmişte bu dakikada 40 fiş-prizdi. Şimdi bizim geliştirdiğimiz makineyle dakikada 60 fiş-priz üretiyoruz. Rekabetçiliğe artı değer yaratan işler yapıyoruz. Ege dışında da çalışmalarımız var. Yurtdışında da işlerimiz var. Şu an İran için proje geliştiriyoruz. Akü üreten makineler de Türkiye’de ilk, dünyada ise sayılı” diyor.


DRONE İLE HAVALANACAK
BEŞ kişilik bir AR-GE ekibi kurma çalışmaları yürüttüklerini ifade eden Emre Özmüş, Manisa Celal Bayar Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan teknokentte yer alacaklarını söyleyerek, “Burada teknoloji üreteceğiz. Standart makinelerin dışında endüstri 4.0’a uygun projelerimiz var. Giyilebilir teknolojilerle ilgili araştırmalarımız bulunuyor. Drone üretimi gündemimizde. Bugün drone pazarının büyüklüğü 5.1 milyar dolar. 2021’de bunun 26.1 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Bizde böyle büyük bir pazarda yerimizi almak istiyoruz. İlk yerli drone üretmek gibi hedefimiz var. İki yıl içinde bunu hayata geçirmeyi planlıyoruz. Üreten makinelerimizin yanı sıra bir sanayi ürünü de planlarımızda var. Biz şuan İranlı müşterimize akü üretim hattı yapıyoruz. Hedefimiz akü üretmek. Ticari bir ürünümüz olsun istiyoruz” diyerek gelecek planlarını aktardı.

Haberin Devamı


KENDİSİNE YAPILANI YAPMAMAK İÇİN…
ALP Mühendislik, genç bir şirket. Çalışanları da genç. Yaş ortalaması 30. Emre Özmüş, geçmişte kendisine yapılan hataları yapmamaya özen gösteriyor. “Çalışanların hayal gücünü öldürmemeye çalışıyorum” diyen Özmüş, “Heveslerini hayallerini kırmıyorum. Onlardan öğreneceğimiz çok şey var. AR-GE ekibimiz çok genç ve tecrübesiz. Ama çok iyi fikirler var. Onlara sahip çıkmak lazım. Ayrıca, benim geçmişte yaşadığım sorun olmasın diye yatay bir kadrolaşma var. Patron şirketi ve hiyerarşi yok” diyerek şirketin yapısını anlattı.

KISA KISA

* Emre Özmüş, 3 kişiyle başladıkları serüvenlerini bugün 32 kişiye çıkardıklarını ve bin metrekarelik alanda faaliyet gösterdiklerini söylüyor.
* Endüstriyel tesisler için çözüm sunan Emre Özmüş, geçmişte edindiği deneyimle de limanlar ve konteyner terminalleri için ‘Alp Port Solutions’un kurmuş. Özmüş, “İtalyan CVS Ferrari’nin Türkiye distribütörlüğünü aldık. Firmanın Türkiye’deki tüm satış ve sonrası yedek parça ile servis hizmetlerini biz üstelendik” diyor.
* Emre Özmüş, otomotiv yan sanayi, beyaz eşya, kimya, elektrik-elektronik, gıda ve hızlı tüketim malları gibi farklı sektörlerde başarılı projeler yürüttüklerini dile getirdi.

Yazarın Tüm Yazıları