PaylaÅŸ
YILLARCA kapalı ekonominin etkisiyle ağır sanayiye dayalı ve teknolojik bakımdan yetersiz bir miras devralan Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin en önemli gelir kaynaklarının başında turizm geliyor. Ülkeyi, her yıl ortalama 5 milyon kişinin ziyaret ettiği tahmin ediliyor. Kırım’da, yoksulluk yaygın olmakla birlikte Simferopol ve diğer büyük kentlerde yaşayan nüfusun küçük bir bölümü refah artışı sağlamış, yeni zengin bir kesim oluşmuş. Bunu yollardaki lüks araçlara bakarak anlamak mümkün...
Ülkede, kadın nüfusu erkeklere kıyasla fazla. Dolayısıyla, kadınlar ekonomik hayatta aktif rol üstleniyor. Kırım’da dolaşırken, kadınları sokakları süpürürken ya da troleybüs kullanırken görebilirsiniz... Para biriminin Grivna olduğu ülkede, 1 dolar yaklaşık 8, 1 TL ise 5 Grivna ediyor. Ülkede her köşede bir döviz bürosu bulabilirsiniz. Alışverişlerde dolar ya da Euro’yla da alışveriş yapabilirsiniz, ama hesabınınız sağlıklı olması adına Grivna’yı kullanmanızda yarar var.
Ä°smi deÄŸiÅŸmeyen kent
Gezideki ikinci günkü ilk durağımız, turistlerin hareketliliÄŸini saymazsak sakin bir ÅŸehir olan Bahçesaray. Ä°smi Ruslar tarafından deÄŸiÅŸtirilmeyen ender yerlerden biri... Bunda da ünlü Rus ÅŸair PuÅŸkin’in büyük katkısı var. PuÅŸkin’in, Giray Han’ın çok sevdiÄŸi eÅŸini genç yaÅŸta kaybetmesi anısına yaptırdığı ‘Gözyaşı ÇeÅŸmesi’ üzerine yazdığı ‘Bahçesaray ÇeÅŸmesi’ ÅŸiiri etkili olmuÅŸ. Kraliçe II. Yekaterina, ÅŸiiri beÄŸenince kentin ismi deÄŸiÅŸmeden kalmış. Kente uÄŸradığımız mekanlardan biri de 16 ve 18. yüzyıllarda Kırım Hanlığı’nın merkezi olmuÅŸ Han Saray oluyor. Ä°ÅŸte ‘Gözyaşı ÇeÅŸmesi’de burada yer alıyor. Bahçesaray’da ziyaret ettiÄŸimiz bir diÄŸer yer ise Zincirli Medresesi... Orta Avrupa’nın en eski üniversitesi olarak kabul edilen medrese, adını giriÅŸ kapısında yer alan zincirden alıyor. Bu da ilim karşısında herkesin eÄŸilmesi gerektiÄŸini sembolize ediyormuÅŸ.Â
Büyüleyici atmosfer
Gezideki son durağımız, ‘Sivastopol önünde yatar gemiler, Atar nizam topunu yer gök iniler, Yardımcıdır bize kırklar yediler, Aman kaptan paşa izin ver bize, Sılada nişanlımız duacı size’ dizilerine konu olan Sivastopol... Burası, doğrudan Ukrayna’ya bağlı, Kırım’la bağı yok. Eşsiz coğrafi konumu sayesinde, stratejik bir liman kenti. Bugün, Ukrayna ve Rus donanması burada duruyor. Rusya da bunun için her yıl ücret ödüyor. Kent çok hareketli. Sivastopol, turistlerin önemli bir uğrak yeri. Burada Panorama’nın büyük bir etkisi olmalı... Panorama, 1854-1855 Kırım Savaşı’nın Sivastopol savunmasını resmeden muhteşem bir müze... Resmin alt uzantısında gerçek malzemeler kullanmış ve bu yolla resme gerçeklik kazandırılmaya çalışmış. Panorama’yı gezerken, birçok destanın yazıldığı ülkemde neden bu tip bir çalışma yok diye de hayıflanıyorum. Sivastopol’daki bir başka durağımız, Kırım Savaşı’nda şehit düşen askerlerimiz anısına 2006’da yapılan Türk Şehitliği oluyor. Şehitlik, bir anıt ve sembolik mezar taşlarından oluşuyor.
Turistik vize alın
Kırım’a gidenler, bugün ‘turistik vize’ alıyor. Turistik vize almak için Ukrayna İstanbul Başkonsolosluğu’na, pasaport, vize formu, 1 adet vesikalık fotoğraf, Kırım’da bir otelde kalınacağına dair rezervasyon belgesi ve ödeme teyidi veya tura katılacağına dair turistik voucherle başvurmak yeterli.
Ne alınır?
İşte bu sorunun yanıtını bulmakta biraz zorlandım. Matruşka ve magnet dışında ‘Majivellik’ denen kokulu bir ağaçtan yapılan tespih, çaydanlık altlığı ve üzüm figürlerinden yapılmış süs eşyası iyi bir seçenek. Ayrıca, alçıdan yapılmış Kırım’ın kentlerini simgeleyen maketler alabilirsinz. Şarap ve çeviz de farklı bir seçenek.
Kırım mutfağı
Kırım’ın yemek kültürünü çok farklı etnik yapıdan insanların yaşaması, iklim, sürgün ve çevre ülkelerle iletişim gibi birçok unsur etkilemiş. Kırım Tatar mutfağında en önemli üç unsur hamur, et ve soğan. Slav yemeklerinde de et yoğun şekilde tüketiliyor. Benim favorim ise çiğbörekle Sivastopol’da kalkan balığı.
Åžarapta marka
Kırım’da her yer alabildiğine üzüm bağlarıyla dolu. Çoğu da şaraplık üzüm. Ülke, şarapçılık konusunda dünyaya adını duyurmuş durumda. Önemli bir ekonomik getiri. Her kentte en az bir şarap fabrikası bulunuyor.
PaylaÅŸ