Faydalı girişim

İlk başta bir atölye çalışması için çanta yapar. İhracatçı bir arkadaşının çantayı beğenmesiyle de işin seyri değişir. Uzun yıllar kurumsal hayata çalışan, STK’larda görev alan Leyla Koç Somer, ‘ben şimdi çanta mı satacağım’ dese de ihracatçı arkadaşı için o çantayı yapar. Bu ilk adıma, ‘fayda sağlama’ hedefiyle kadınları da dahil eder. 5 kadınla başlayan serüven, bugün L’s Choice markası altında 60 kadınla devam ediyor. Çantanın yanına şapka, ev dekorasyon ürünleri, takı ve marina tekstili grubunu da ekleyen Leyla Koç Somer’in hedefinde ise hem daha fazla kadına dokunmak hem de global bir marka olmak var.

Haberin Devamı

 

LEYLA Koç Somer... 25 yıllık kurumsal hayat ile sivil toplum örgütü deneyimini kendi işine aktaran ve bununla da hem hemcinslerine gelir yaratan hem de öğrencilere burs sağlayan bir iş insanı. Paylaşmayı seven bir girişimci. L’s Choice markasının kurucusu Leyla Koç Somer ile kariyer yolculuğundan girişimciliğe ve yarınlara dair amaçların kadar birçok konuyu konuştuk. 1969 İzmir doğumlu Leyla Koç Somer, Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’ni bitirdikten sonra profesyonel iş hayatına ilk adımını atığını paylaşarak, hikayesinin devamını şöyle anlattı:

Faydalı girişim

Haberin Devamı

25 YILLIK KURUMSAL HAYAT
“Endüstri mühendisi olarak; üretimden planlamaya, kalite güvenceden finansa, lojistikten de satışa her bölümde yaklaşık 25 yıllık bir kurumsal hayatım oldu. İletişim ve çözüm odaklı, pratik, inisiyatif kullanabileceğim, özgür alanım olan işleri tercih ederek kariyer yolculuğuma yön verdim. 25 yıllık çalışma hayatımın da 18 yılını geçirdiğim şirkette en son ‘saha satış destek müdürü’ iken 2015’te emekli oldum. Son çalıştığım şirkette derneklerle yakın bir iletişimim olmuştu. Emeklilik sonrasında da fayda sağlama hedefiyle derneklerde görev alma arayışına girdim. Ve yolum İstanbul merkezli Yeniden Biz Derneği ile kesişti. İş hayatına ara vermenin bir hak olduğu kadar, yeniden işe başlamanın da her kadının hakkı olduğuna ve desteklenmesi gerektiğine inanan bu derneğin İzmir temsilciliğinin kuruluşunda görev aldım. Emeklilik sonrası sadece 1 ay boş kaldım.”

Faydalı girişim

YOL HARİTALARINI ÇİZDİ
Yeniden Biz Derneği’nin İzmir’deki temsilciliğinin kurulmasında aktif rol alan Leyla Koç Somer, süreç içinde derneğin İzmir’deki temsilcisi de olur. Dernek kanalıyla birçok sivil toplum örgütüyle işbirliği yapan Leyla Koç Somer, bir süre sonra da eğitim danışmanlığı hedefiyle kendi şirketini kurar. Leyla Koç Somer, “İki arkadaşımın desteğiyle; bütünsel gelişim arayan bireylerin ve kurumların sürdürülebilir stratejik yol haritasını çizmek amacıyla Bright Visions Academy doğdu. Bu yapıyla aslında dernekteki çalışmalarla bu yapı birbirini tamamlamış oldu” diyerek, girişimcilikte ilk adımı atığını aktardı.

Haberin Devamı

ŞİMDİ ÇANTA MI SATACAĞIM
Leyla Koç Somer, pandemi öncesi Yeniden Biz Derneği olarak ‘Hobileriyle Güçlü Kadınlar’ başlığıyla atölye çalışmaları yaptıklarını söyleyerek, bu atölyelerin biri için de küçük çantalar yaptığını paylaştı, şöyle devam etti:
“İsrail’e ihracat yapan bir arkadaşım bu çantaları görünce, ‘bunları ihraç edelim’ dedi. Sonuçta amatörce yaptığım bir şeydi. Ama bir anda bu amatörce iş büyüdü. Çevremdekiler, ‘neden Instagram’a da koymuyorsun’ demeye başladı ama ben de o kadar kurumsal deneyim, STK görevlerini baz alarak, ‘şimdi çanta mı satacağım’ diye bir düşünceye kapıldım. Ama bu iş başkalarına da fayda yaratabilir söylemleri yükselince, ‘olur’ dedim. Paylaşmayı seven biriyim. Paradan ziyade fayda yaratma beni motive ettiği için bu yola girdim. Eğitim danışmanlığı şirketiyle başlayan girişimcilik hikayeme yeni bir halka ekledim ama o alandan vazgeçip odağımı buraya kaydırdım. Kadın istihdamına yönelik bir model geliştirdim. Burada da dezavantajlı grupların yanı sıra, ek gelire ihtiyacı olan ya da emekli olup evinde bir şeyler yapmak isteyen kadınları da hedefimize aldık. 5 Temmuz 2020’de ilk fotoğrafımızı sosyal medya hesabıma yükledim ve 5 kadınla çanta üretmek için yola çıktık. Süreç içinde şahıs şirketimi kurdum ve L’s Choice markası doğdu. Çantanın yanına bugün; şapka, marin ürünleri, takılar ve ev dekorasyon ürünlerini de ekledik. Kadın sayımız da 60’a çıktı.”

Haberin Devamı

Faydalı girişim


KADINLARIN
EL EMEĞİ
L’s Choice’un ‘Leyla Somer’in Seçimleri’ anlamına geldiğini anlatan Leyla Koç Somer, “Beğendiğim, kendi tarzıma uygun bulduğum ya da sahip olmak istediğim veya isteyeceğim ürünleri ürettirerek bunları alacak kişilere ulaşmaya çalışıyorum. Hepsinde bizden bir imza var. Bu yönüyle de L’s Choice beni çok heyecanlandırıyor. En temel özelliğimiz, tasarım ürünlerimizin kadınlarımızın el emeğinin izlerini taşıyor olması. Şimdi bu el emeğinin değdiği ürün sayısını artırmak istiyorum. Bu kapsamda da gündeme plaj çantalarını tamamlamak adına kimono gelecek. Ayrıca gömlek de gelecek” diyor.

SERGİYLE DE YENİ
BİR BAKIŞ AÇISI
TÜKETİCİYLE e-ticaret ve sosyal medya aracılığıyla buluştuğunu anlatan Leyla Koç Somer, “Bu kanallara bir de sergi ekledik. İlkini de mayıs ayında Urla’da Pintura Sanat Galerisi’nde açtık. Belki de bir ilki yaptık, çanta sergisi açarak. Şimdi bu serginin ikincisini, 5-7 Temmuz’da Çeşme’de Z Hotel’de açacağız. Bu sergilerin devamı gelecek. Kurumsaldan gelen disiplinle hareket ediyorum. Kermesler beni mutlu etmiyor. Sergilerin yanı sıra çeşitli mekanlarda da köşelerimiz olacak” diyor.

KISA KISA

Haberin Devamı

* Leyla Koç Somer, aslında sosyal bir girişimci. Yarattığı iş modeliyle sadece kadınlara fayda sağlamıyor. Somer, “Elde ettiğimiz kazancın bir kısmını Darüşşafaka’ya aktarıyorum. İyilik çoğalmalı felsefesiyle hareket ediyorum” diyor.

* İlk ürettiği çantaların dolaylı yoldan ihraç edildiğini söyleyen Leyla Koç Somer, “Şimdi de doğrudan ihracat için çalışmalarımız var. Hollanda ile bunu başlattık. Ayrıca Katar’la da anlaşmak üzereyiz. Benim hedefim İzmir’den çıkmış global bir marka olmak. Böylece daha fazla kadına iş imkanı yaracağız ve daha çok çocuğa da burs imkanı sağlamış olacağım” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları