Paylaş
Burada birçok projede birlikte çalışırlar. Üniversitenin ardından da farklı şirketlerde kariyerlerine devam ederler. Yasemin Elmas Sağır ile Hasan Onur Sağır, özellikle unlu mamuller sektöründeki ustaya bağlı sıkıntıları ortadan kaldırmak adına makine geliştirmeye karar verir. Sağır çifti, bir süre evlerinin bir odasında AR-GE çalışmaları yapar. 2017’de ise profesyonel iş yaşamına nokta koyarak Oktamak Makina’yı kuran Yasemin Elmas Sağır ve Hasan Onur Sağır, tortilla lavaş makinesi üretimine başlar. Lavaşın yanına otomatik şeker hamuru inceltme makinesini de ekleyen Sağır çifti, bir yandan da özel makineler tasarlayarak bugün yola devam ediyor. Kısa sürede ihracata da başlayan ikilinin gündeminde ise sıra dışı ürünler yer alıyor.
YASEMİN Elmas Sağır ve Hasan Onur Sağır... Profesyonel iş hayatında gördükleri eksik ve hataları eleştiren, ama eleştirmekle de kalmayıp yapıyı değiştirmek adına kendi makinelerini üretme yoluna giden iki genç girişimci. Hayat arkadaşlığının yanına iş ortaklığını da ekleyen Oktamak Makina’nın kurucuları Yasemin Elmas Sağır ve Hasan Onur Sağır ile hem girişimcilik hikayelerini hem de gelecekle ilgili hedeflerini konuştuk. 1988 Eskişehir doğumlu olan Yasemin Elmas Sağır, astsubay olan babasının görevi nedeniyle birçok şehri dolaştığını söyleyerek, şöyle devam etti:
ÜŞENGEÇLİK MUCİT YAPTI
“Son durak ise memleketimiz İzmir oldu. Aslında ortaokul ve lise yıllarında gelecekte ne yapacağım şekillendi. Babamın da etkisiyle meraklı bir yapım vardı. Bir şeyler tasarladım ve icat ettim bu süreçte. Bunlardan biri de lise 1’de yaptığımı yatak toplama düzeneğiydi. Bu da aslında annemin sürekli yatağını topla baskısıyla ortaya çıkmıştı. Bu tür meraklar üniversite tercihimde de etkili oldu ve Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği’ni kazandım. Üniversite sonrası da hemen çalışmaya başladım. Gıda makineleri üzerine merdivenaltı denebilecek tarzda küçük bir yerde işe girdim. Burada çok şey öğrendim. Tasarımdan üretime her aşamada yer aldım. Daha sonra kurumsal şirketlerde de deneyim kazandım. En son ise gıda makineleri üzerine üretim yapan bir şirkette çalışmaya başladım.”
LEGO SETİYLE BAŞLADI
İlaç mümessili olan babasının 2002’de İzmir’e tayin olmasıyla yeni bir başlangıç yapan 1988 Samsun doğumlu Hasan Onur Sağır ise babasının aldığı lego setiyle hayatının şekillendiğini anlattı. Hasan Onur Sağır, “Saatlerce o legolarla bir şeyler yapıyordum. Bu bende üretme dürtülerimi tetikledi. Meslek seçimimde etkili oldu. Ve Dokuz Eylül Makine Mühendisliği’ni kazandım. Burada da Yasemin ile tanıştık. Tez ve projelerimizi birlikte yaptık. Yüksek lisans planları yaparken Yasemin, ‘Ben çalışmaya karar verdim’ demesiyle yapı değişti. Ben yüksek lisans ile işi aynı anda götürmeye başladım. Çeşitli firmalarda çalıştım. En son vinç üreten bir şirkette iken eşimin çalıştığı gıda makinesi üreten firmadan teklif geldi. Oraya geçtim” diyerek hikayesini paylaştı.
ELEŞTİRMEYİ BIRAKTILAR
İş çıkışı saatlerce eşiyle sistemi, sektörü ve patronu eleştirdiklerini söyleyen Hasan Onur Sağır, o süreci şöyle paylaştı: “Bu eleştiriler bir süre sonra bizde yeni bir ufuk açtı ve ‘biz ne yapabiliriz’ sorusunu sormaya başladık. Endüstriyel tipte büyük hacimli gıda makineleri üretiliyordu. Ama bu tabloda doğal ürünlere karşı da bir arayışı olan kitlenin varlığını gördük. Bunun yanı sıra özellikle unlu mamuller sektöründe ustaya bağlı sıkıntılar nedeniyle kapanan işletmeleri gördük. Bu iki başlılık bize yeni bir yol çizdi. Küçük gıda makineleri üretimine yönelme kararı aldık. Önce evimizin bir odasında AR-GE çalışmaları yaptık. Belli bir olgunluğa ulaşınca da 2017’da profesyonel iş hayatını bırakıp, kendi hikayemizi yazmaya karar verdik. Torbalı’da küçük ebatlı gıda makineleri üretmek için Oktamak Makina’yı kurduk.”
İÇLİ KÖFTEYE DE MAKİNE
YASEMİN Elmas Sağır, Oktamak Makina olarak kısa sürede iki ürünün seri üretimini yapmayı başardıklarını söyleyerek şöyle devam etti: “Biz aslında Türkiye’de üretilmeyen makinelere odaklandık. Bu yapının ilk ürünü de tortilla lavaş makinesi oldu. Bunu, biraz benim de merakım olan kurabiyeler, şeker hamurları takip etti. İkinci ürünümüz otomatik şeker hamuru inceltme makinesi oldu. Makine, şeker hamurunu istenilen kalınlıkta incelterek pasta kaplamalarında kullanılabilir hale getiriyor. Merdanelenmiş şeker hamuru, opsiyonel kesim aksesuarlarıyla da farklı şekillerde kesilebiliyor. Bu özellikle butik pastacıların ilgisini çekti. Tabii, bunun yanı sıra özel proje ve tasarımlar da yapıyoruz. Gelen bir talep üzerine Mardin işi içli köfte makinesi geliştirdik” diyerek Oktamak’ın çalışmaları hakkında bilgi verdi.
OTOMATİK OCAKBAŞI
GELECEK planlarında yeni ürünlerin olduğu bilgisini veren Hasan Onur Sağır, dünyada yavaş yemek (slow food) alışkanlığının yaygınlaşmaya başladığını belirterek, “Bu alışkanlıkla birlikte aşçıların uzun süre ocak başında kalmasını istemiyorlar. Ocakbaşlarının otomatikleştirilmesini talep ediyorlar. Biz de bu mantıkla çalışmalara başladık. Buna uygun bir pişirme makinesi üzerinde çalışıyoruz. Vasıfsız bir elemanın gıdayı pişirme ünitesine yerleştirip, düğmeye basması yeterli olacak. Bizim hedefimiz Türkiye’de üretilmeyen makineleri üretmek. Bunun için şimdi kapasitemizi artırmak istiyoruz. Yıl sonunda bunun için yatırım hamlesi başlatacağız. Tüm bunları yaparken de özellikle rahatına düşkün ve zamana bağımlı çalışmak istemeyen genç mühendislerle projeler geliştirmek istiyoruz” diyerek gelecek planlarını paylaştı.
KISA.. KISA..
* Yasemin Elmas Sağır, kısa sürede ihracat kapısını da araladıklarını söyleyerek, “Sosyal medya aracılığıyla Sudi Arabistan, Fas ve Cezayir’den talep aldık. Ve Fas’a ilk ihracatımızı yaptık” diyerek bunun devamının geleceğini paylaştı.
Paylaş