Eksi sermayeyle kurdu şimdi ise...

Her şey bir bilgisayar kursuyla başlar.

Haberin Devamı

İşletme okusa da kariyerine bilgisayar sektöründe devam etme kararı alır. 6 yıllık özel sektör deneyiminin ardından Levent Atay, Körfez Savaşı’nın işleri duraklatmasıyla birlikte yurt dışının yolunu tutar. Dönüşte ise yaptığı iş başvurularının kendine hitap etmemesi üzerine Atay, 91’de eksi sermayeyle Egebimtes’i kurar. İlk başta satış odaklı çalışan Levent Atay, zamanla teknolojinin gelişimiyle birlikte işleri büyütür. Bugün bilgi teknolojileri ve iş çözümleri alanında sektörünün önemli bir aktörü olan Atay’ın odağında ise endüstri 4.0 ve robotlarla gelen yeni bir üretim konsepti olarak bütün sektörlerdeki dönüşümü temsil etmek var.

Eksi sermayeyle kurdu şimdi ise...

Haberin Devamı

LEVENT Atay... Ekonomik sıkıntıların olduğu bir dönemde bilgi birikimine güvenerek kendi işinin patronu olmaya karar veren ve bunu da farklı bir tarzla hayata geçiren başarılı bir girişimci. Alanında pek çok ilke imza atan ve bilgisayar sektörünün Türkiye’deki gelişim sürecini başından beri yaşayan Egebimtes Bilgi Teknolojileri A.Ş.’nin kurucusu Levent Atay ile hem girişimcilik serüvenini hem de gelecek planlarını konuştuk. 1964 Ankara doğumlu olan Atay, devlet memuru olan babasının görevi nedeniyle 6 yaşında İzmir’e geldiklerini belirterek, şöyle devam etti:

Eksi sermayeyle kurdu şimdi ise...


İŞLETME YERİNE BİLGİSAYAR
“İzmir’de sokağın tadını çıkararak büyüdüm. Daha sonra ise Ege Üniversitesi İşletme’yi kazandım. Benim üniversiteyi kazandığım yıl bilgisayar bölümü yoktu. İkinci sınıfta açıldı. Sınırlı şartlar altında bir bilgisayar dersimiz vardı. Prof. Dr. Oğuz Manas’ın anlatımı ilgimi çekti ve bilgisayara karşı bir sempati başladı. 3’üncü sınıfta ise bir holding bilgisayar kursu açtı. Ben de o kursa yazıldım. Ağırlıklı holding çalışanı ve yöneticilerinin katıldığı kursta bir yıllık süreç içerisinde bilgisayara dair birçok şeyi öğrendim. Üniversiteden mezun olunca da işletme yerine kariyerime bilgisayar sektöründe yön verme kararı aldım. Üniversiteyi 1985’te bitirir bitirmez de kısa süre sonra bir bilgisayar şirketinde çalışmaya başladım.”

Haberin Devamı

Eksi sermayeyle kurdu şimdi ise...


PATRONLUK AKLINDA YOKTU AMA...
İstanbul merkezli şirketin İzmir ofisinde satış temsilciği yaptığını söyleyen Atay, “O yıllarda bilgisayar fiyatı bir arabaya eşdeğerdi. Kapasiteleri sınırlı olmasına rağmen ürünler ihtiyaç ve ilgi olduğu için satılıyordu. Sekiz aylık deneyimin ardından da bu şirkete yapacağım şeylerin sınırlı olması nedeniyle başka bir firmaya geçtim. Bilgisayarın yanı sıra yazılım ve servis hizmeti veren bu şirkette de satışı yönetiyordum. Beş yıl burada çalıştım. Körfez Savaşı ile birlikte işler duraklayınca işten ayrılıp, kısa süreliğine yurt dışına gittim. Dönüşte de bazı kurumlara iş başvurusu yaptım, ama şartlar bana pek hitap etmiyordu. Aslında aklımda hiç yoktu ama bu süreç kendi işimi kurma fikrini doğurdu” diyerek altı yıllık birikime de güvenerek 1991’de Egebimtes’i kurduğunu aktardı.

Haberin Devamı


TEKNOLOJİYİ ÇÖZÜME DÖNÜŞTÜRÜYOR
İlk etapta eksi sermayeyle şirket kurduğunu anlatan Levent Atay, “Altı kişilik bir ekiple yola çıktık. Ekonomik sıkıntılara rağmen daha seçme işler yaparak farkımızı ortaya koymaya çalıştık. İlk etapta bilgisayar satışıyla başladık. Yazılım satışı ve sonrası da destek veriyorduk. Satışla başlayan ilişkinin devamını sağlamak gerekiyordu. İşimizi iyi yapmaya çalıştık. Böyle olunca da hem işler hem de firma büyüdü. Bu süreçte İzmir’de alanımızda pek çok ilke de imza attık. Bugün bilgi teknolojilerinin etkin biçimde kullanılmasını sağlayan uçtan uca çözüm ve hizmetler sağlıyoruz. Maliyet ve rekabet avantajı sağlayan, değer yaratan, yenilikçi, yüksek teknoloji çözümlerini bir araya getiriyoruz. Sistem entegrasyonu, danışmanlık ve hizmetler başlığı altında da teknolojiyi çözüme dönüştürüyoruz” diyerek geldikleri noktayı paylaştı.

Haberin Devamı

Eksi sermayeyle kurdu şimdi ise...


ŞİRKETLERİN VERİMİNİ ARTTIRDI

FARKINDALIK yaratanın peşinde olduklarını ve yazılımla ilgili önemli yatırımlar gerçekleştirdiklerini anlatan Atay, şöyle devam etti:
“Bizi farklı kılan bir yanımız da üretimden veri toplama... Otomotiv sektörünün güçlü olduğu Bursa’da ofis açmamızda bu sisteme olan talep etkili oldu. Bu sistem özellikle, üretim yapan şirketler için çok önemli bir artı değer. Düşük kar marjı ve yüksek rekabet ortamındaki şirketler fiyat baskısı altında. Burada tek yöntem maliyetleri düşürerek yaşamak. Bu nedenle bu projeler çok önemli. Sistemin, yüzde 5 ile 20 arasında verimliliği arttırdığını görüyoruz. Otomotivle başladık, ama şu an birçok sektörde bu sistem kullanılıyor. Bugün çok konuşulan endüstri 4.0’ı biz 10 yıl önce uygulamaya koyduk.”

Haberin Devamı


YAZILIM İÇİN İDEAL KENT İZMİR

İZMİR’in yazılımda bir merkez olabileceğini vurgulayan Atay, “Sakin bir yaşantı var ve ekonomik koşullar daha mütevazi. İnsanların ulaşım ve barınması çok daha uygun bir kent. Dolayısıyla böyle bir ortam yazılım üretmek için çok ideal. İzmir, iyi bir yazılım endüstri merkezi olabilir. Şu anda kentte çok başarılı şirketler var. Buradan ülke geneline hizmet veriyorlar. Bugüne kadar akıllı beyinler iş imkanları nedeniyle İstanbul’a gidiyordu. Şimdi bu gençler, gerekli ortamın oluşmaya başlamasıyla İzmir’de kalmaya başladı. Ayrıca, İzmir’e dönmek isteyenler de çok. Teknoparklarda da ciddi hareketlilik var” dedi.


GELECEKTE NELER VAR

HEM sektörün hem de şirketin gündeminde güvenlik, endüstri 4.0 ve bulut sistemlerinin olduğuna dikkat çeken Levent Atay, “Güvenlik dün ve bugün olduğu gibi yarın da önemli bir konu. Yüzlerce atak oluyor. Biz de müşterilerimizin bilişim alanında güvenliğini sağlamak için yeni çözümler üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu an Türkiye’de pek kullanılmayan ama şirketlere büyük avantajlar sunan bulut sistemi var. Bu konuda da şirketlerin geçişi için çalışmalarımız bulunuyor. 10 yıl önce üretimden veri toplama sistemiyle başladığımız endüstri 4.0 konusunda da çalışmalarımız aralıksız devam ediyor” diyerek üç başlıkta çalıştıklarını, ama daha da geliştirmek istediklerini dile getirdi.

 

KISA KISA

* İzmir merkezli olan Egebimtes’in 10 yıl önce şubeleşmeye gittiğini söyleyen Levent Atay, bugün İstanbul ve Bursa’da ofislerinin bulunduğunu aktardı.
* Teknik servis kısmında 250, ticari yazılım ayağında ise 150 müşterilerinin bulunduğunu aktaran Levent Atay, 90 kişilik bir kadroyla çalıştıklarını ifade etti.

Yazarın Tüm Yazıları