Paylaş
HAYAT hep bir mücadele... İnişler, çıkışlar ve fırsatlar... Hepsi de insanlar için... Ümit Kahraman da yaşamı boyunca hep mücadele etmiş bir isim. Üniversite yıllarında depocu olarak adım attığı turizm sektöründe insan kaynakları alanında önemli bir başarıya imza atmış. Bir yandan profesyonel olarak kariyerine yön verirken, öte tarafta ise, “İnsanın bir B planı olmalı” diyerek yeni arayışlara girmiş. Bu süreçte de butik otel işletmeciliğinin ardından bir kebapçıya ortak olmuş. Bugün iki şubesi olan ‘Ateş Ocakbaşı’ ile girişimcilik yolculuğuna devam eden Kahraman, bu yıl buna bir halka daha eklemiş. 5 ortaklı bir yapıyla Çeşme’de ‘Qum Beach’i hayata geçirmiş. Bugün aynı zamanda Swissôtel Resort & SPA Çeşme’nin de insan kaynakları yöneticisi olan Ümit Kahraman’la kariyer ve girişimcilik yolculuğunu konuştuk.
* Ateş Ocakbaşı’nı yurtdışına açmak gibi bir planları olduğunu paylaşan Ümit Kahraman, “Hedef pazar İngiltere. Burada da sindirerek büyümeyi planlıyoruz” ifadelerini kullanıyor.
ÇALIŞMAYA ÖĞRENCİYKEN BAŞLADI
Memur bir ailenin 4 çocuğunun en büyüğü olarak 1982 Ağrı’da doğan Kahraman, babasının görevi nedeniyle Türkiye’nin birçok kentinde bulunmuş. Emeklilikle birlikte son durakları İzmir olmuş. Memur bir babanın çocuğu olarak mesleki seçim ya da eğitimde şartlandırmalarla karşı karşıya kalmanın yoğun olduğunu anlatan Ümit Kahraman, “Bu şartlandırmalar ya doktor olacaksınız ya da avukat şeklindeydi. Ben de Ankara’ya hukuk okumak için gittim. Tabii o süreçte babamın sağlık sorunları da olunca çalışmaktan başka seçeneğim kalmadı. Bir matbaada işe girdim” diyerek, çalışma hayatına ilk adım nasıl attığını anlatıyor.
DEPOCULUKTAN İNSAN KAYNAKLARINA
Kahraman, Ankara’dan sonra rotasını Bodrum’a çevirmiş. Bodrum’da yeni açılacak bir otelin depocu aradığını öğrenen Ümit Kahraman için yeni bir macera başlamış. Depocu olarak gittiği otelin aslında deposu olmadığını öğrenen Kahraman, hikayenin devamını şöyle aktarıyor: “Depo yoktu ama beni yine de işe aldılar. Bu kez, ‘Ben ne iş yapacağım?’ demeye başladım. O süreçte insan kaynakları müdürüne yardımcı olmaya başladım. Ama bir anda insan kaynakları müdürü işi bıraktı. ‘Sen burada otur, çalışmaya devam et’ denildi. Ama ne bir bilgim, ne de tecrübem vardı. Pes etmeyip, araştırdım, sorguladım ve insan kaynakları yöneticiliği maceram resmen başlamış oldu. Karamsarlığa kapıldığım bir süreçte şans yüzüne gülmüş oldu.”
ARKADAŞI, ‘GEL ORTAK OL’ DEDİ
Çok genç yaşta büyük bir otelde insan kaynakları yöneticisi olan Ümit Kahraman, bu alanda kendini akademik anlamada da geliştirme yoluna gitmiş. İnsan kaynakları üzerine dışarıdan üniversite bitirmiş. Bununla da yetinmemiş, yüksek lisans da yapmış. Şimdi de insan kaynakları üzerine doktora yapan Kahraman, bu alanda başarılı işlere imza atmış. Ümit Kahraman’a göre bunun arkasında da slogan olarak da benimsediği ‘iyilik’ varmış. Kariyerine birçok lüks otelde insan kaynakları yönetici olarak devam eden Kahraman, “Alman ekolüyle büyüdüm. İşini sevmeyi ve hobi gibi bakmayı öğrettiler. İnsan kaynakları müdürü olarak bulaşıkhaneden muhasebeye birçok birimde çalıştım. ‘Bilmiyorsan yönetemezsin, egon varsa yönetici olamasın’ felsefiyle bunları yaptırdılar. Şu an Swissôtel Resort & SPA Çeşme’de insan kaynakları yöneticisiyim. 25 yıldır üst düzey yöneticilik yaparken, pandemiyle birlikte hayatı sorgulamaya başladım. Bir kriz planım olması gerektiğini düşündüm. Daha önce bu konuda patronlarımı eleştiriyordum. Gördüm ki bu eleştiriyi kendime yapmamışım. Bu süreçte yakın arkadaşım olan Ateş Ocakbaşı’nın kurucusu Berk Pelenk’e tavsiyelerde bulunuyordum. ‘Gel, ortak ol’ dedi. Aslında geçmişte ufak ticari deneyimler ve butik otel işletmeciliğim olmuştu. Bu, bana yeni bir boyut kazandırdı. Bu yıl Berk’in de içinde bulunduğu 5 ortaklı bir yapıyla Çeşme’de Qum Beach’i kurarak girişimcilik boyutuna yeni bir halka ekledim” diyor.
BİRLEŞTİRİCİ ORTAK OLDU
QUM Beach çok yeni bir mekan. 1 ay önce devreye girmiş. Ümit Kahraman, hem turizmdeki, hem de İzmir’de iki şubesi olan Ateş Ocakbaşı’ndaki tecrübesini buraya aktarmış. Kahraman, Qum Beach’le ilgili şu detayları anlatıyor: “Burada da 5 ortağız. Bu iş zor bir iş. O nedenle geniş bir ekibe ihtiyaç var. Ben, birleştirici ortağım. Biz aslında ailecek denize gidebileceğimizi bir yer bulmakta zorlanıyorduk. 2 yıl önce Berk’le yer arayışına girdik. Denize girip sohbet edeceğiniz ve hesap öderken elinizin titremediği bir yer yaratalım istedik. Ve ortaya Qum Beach çıktı. 20 dönüme oturan bir alandayız.”
Paylaş