Paylaş
Fizik Mühendisi Mehmet Kıvanç, bu destekle Türkiye’de üretilmeyen ‘optik dilatometre’yi üretmek için kolları sıvar. Ancak seramik sektörü için geliştirilen cihaz piyasa ihtiyaçlarına cevap vermeyince Mehmet Kıvanç, yeni arayışlara girer. Kıvanç, optik tasarım ve sistemlere odaklanır. Daha sonra üniversiteden arkadaşı matematik öğretmeni Özgün Şerif Sağdıç’ın da Teknopark İzmir’de yer alan Optonom’a katılmasıyla bilim oyuncakları doğar. Bugün iki kulvarda yollarına devam eden genç girişimcilerin gündeminde ise optik tasarımdaki deneyimle trafik aydınlatmalarından reflektöre kadar çeşitli ürünlerin seri üretimi var.
MEHMET Kıvanç ve Özgün Şerif Sağdıç... Girişimcilik serüveninde hatalarından ders çıkararak farkındalıklar yapmayı ilke edinen iki genç iş insanı. Farklı branşlardaki deneyimlerini Optonom Bilimsel Ölçüm Araçları’nı güçlendirmek için kullanan Mehmet Kıvanç ile Özgün Şerif Sağdıç ile hem girişimcilik öykülerini hem de geleceğe dair planlarını konuştuk. 1985 İzmir doğumlu Mehmet Kıvanç, üniversite için Ankara’nın yolunu tuttuğunu belirterek, şöyle devam etti:
OKULDA BOŞ DURMADI
“Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği’ni kazandım. Üniversitede boş durmadım ve KOSGEB’in girişimcilik kurslarına katıldım. Yaz aylarında ise yine üniversite bünyesinde yer alan teknoparklardaki firmalarda staj yaptım. Hatta savunma sanayi alanında faaliyet gösteren bir firmada yarı zamanlı çalıştım. Hem gelir hem de tecrübe kazandım. Erasmus Programı kapsamında da 1 yıl Portekiz’de yaşadım. Buradaki deneyimle de Türkiye’ye döndüğümde elektrikli battaniye üreten bir şirkette gönüllü çalışmaya başladım. İhracat odaklı çalışmaların içinde bulundum. Böyle tempolu bir süreç olunca da üniversiteyi 7 yılda bitirdim ve 2010’da mezun oldum.”
HAYALİ GERÇEK OLDU
Üniversitenin ardından önce Ankara’da patent alanında bir firmada daha sonra ise İzmir’de yenilenebilir enerji sektöründe bulunan şirkette kariyerine yön veren Mehmet Kıvanç, 5 yıllık profesyonel iş hayatından bir süre sonra kendini tekrar ettiğini fark eder. Kıvanç, “Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, üniversite mezunu genç girişimcileri teşvik etmek için ‘Teknogirişim Sermaye Desteği’nin başlatmıştı. Bu destek, üniversite yıllarında hayalini kurduğumu ‘kendi işimi yapma’ fikrine cansuyu oldu” diyerek, 2015 Mayıs’ta Teknopark İzmir’de Optonom Bilimsel Ölçüm Araçları’nı kurduğunu paylaştı.
PİYASAYI YANLIŞ OKUDU
İlk etapta odağına Türkiye’de üretilmeyen makineleri aldığını söyleyen Mehmet Kıvanç, o süreci şöyle anlattı: “Optik dilatometre cihazı için çalışmaya başladım. Üniversitede yaz stajımın birini Hindistan’da laboratuvar araç gereçleri üreten bir şirkette yaptım. O firmayla da İsviçre’de bir fuara katıldım. Fuarda birçok makineyi inceleme şansım oldu. Ağırlıklı seramik sektöründe kullanılan optik dilatometre cihazıyla da orada karşılaştım. Katma değerli bir ürün olan bu cihazları dünyada iki firma üretiyordu. Cihazın içine yerleştirilen ürünün çok yüksek sıcaklığa bağlı olarak fiziksel yapısında yaşanan değişimi analiz eden ve raporlayan bir yapısı vardı. Bu cihaza odaklandım. Bir yıllık çalışma sonucunda da ürün ortaya çıktı. Türkiye Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği ‘TET AR-GE Proje Pazarı Yarışması’nda 3’üncü olduk. Katma değerli ürün geliştirdik, ama bir hata yaptık. Piyasanın ihtiyacı olan sıcaklığı 1300 ile 1600 derecelik üründü. Ama bunu geç fark ettik ve bizim ürünümüz 1200 dereceye göre hazırlandı. Böyle olunca da piyasadan beklediğimiz ilgiyi göremedik. Daha sonra aramıza katılan üniversiteden arkadaşım Özgün Şerif Sağdıç ile optik tasarım ve optik sistemler ile bilim oyuncakları konusunda uzmanlaşma yoluna gittik.”
KAMYON LASTİĞİNDEN
BİLİM OYUNCAĞINA
HACETTEPE Üniversitesi Matematik Öğretmenliği mezunu olan Özgün Şerif Sağdıç, üniversite sonrası önce dil öğrenmek için Almanya’ya gittiğini, ardından da Türkiye’ye döndüğünü ve kariyerine özel okullarda devam ettiğini söyleyerek, “Farklı kentleri görmek adına öğretmenlik maceram birçok şehirdeki özel okulda sürdü. Bu süreçte de öğrencilere dersi sevdirmek adına çeşitli atraksiyonlar yaptım. En son Pi sayısını anlatmak adına kamyon lastiğiyle derse geldim. Matematik, fen, kimya ve biyoloji gibi derslerde materyal kullanımıyla çocuklara bilim sevgisi kazandırılabileceğini fark ettim. Bu süreçte de üniversiteden arkadaşım olan Mehmet Kıvanç’tan işbirliği teklifi geldi. Öğretmenlikten girişimciliğe geçiş yaptım. Optonom’un mevcut çalışmalarının yanına ‘yeni bir kulvar açalım’ dedik. Eğitim amaçlı oyuncaklar üretmeye karar verdik” diyerek Bilim Oyuncakları’nın çıkış öyküsünü paylaştı.
ŞİMDİ SIRA ÜRETİMDE
ŞU an iki kulvarda hem ticari faaliyetlerini, hem de AR-GE çalışmalarını yürüttüklerini anlatan Mehmet Kıvanç, şu bilgileri paylaştı: “Hedefimiz Türkiye’nin güçlü ve saygın şirketleri arasına girmek. Bunun için de çok çalışıyoruz. Optik tasarım ile belli bir isim yaptık. Ama iş yaptığımız firmalar bizden artık bitmiş ürün istiyor. Şimdi tüm hazırlığımız bu yönde. Türkiye’de çok fazla yapılmayanı yapmak istiyoruz. Optik tasarım deneyimiyle mercek, reflektör, aydınlatma, biomedikal ışıklandırma, savunma sanayi görüntüleme sistemleri, otomotiv sanayi aydınlatma sistemleri, akıllı aydınlatma sistemleri, bina aydınlatma sistemleri, trafik aydınlatma sistemleri gibi ürünlerin üretimine odaklanmayı planlıyoruz. Bir diğer hedefimiz ise Bilim Oyuncakları. Orada da şu an sipariş usulü yol alıyoruz. Seri üretim yapmayı planlıyoruz.”
Paylaş