Paylaş
ODTÜ’de işletme okuduğu dönem ise özel ders vererek harçlığını çıkarır. Elif Yılmaz Koçak, üniversitenin ardından da kariyerine kurumsal hayatta devam eder. Yaklaşık 15 yıllık çalışma hayatında ise kendi işini kurma düşüncesiyle sürekli bir arayışta olur. Işığı ise katıldığı bir detoks kampında görür. Ev yapımı yoğurt, kefir, sirke, turşu ve kombucha gibi fermante ürünleri hayatına dahil eder. Çevreden ‘bizim için de yap’ sözleriyle Elif Yılmaz Koçak, odağına binlerce yıllık geçmişi olan kombucha içeceğini alır. Koçak, gittiği girişimcilik eğitiminin ardından 2019’un başında İzmir’de Kumbhaka Mutfak markasıyla kendi şirketini kurar. Bugün kombucha içecekler üreten Koçak, bu yapıyı daha da büyütmek istiyor.
ELİF Yılmaz Koçak... Yıllarca kurumsal hayatın içinde kendini ait hissedeceği bir yer arayan ve bunu da daha önce adını hiç duymadığı kombucha içeceğinde bulan çiçeği burnunda genç bir girişimci. Yeni şeyleri denemeyi seven bir iş insanı. Nefes Yiyecek İçecek A.Ş.’nin kurucusu Elif Yılmaz Koçak ile hem girişimcilik serüvenini hem de gelecekle ilgili planlarını konuştuk. 1982 İzmir doğumlu Elif Yılmaz Koçak, hikayenin devamını şöyle anlattı:
15 YILLIK KURUMSAL HAYAT
“Babam pazarcı. Aslında babam biyoloji mezunu, ama amcamla birlikte dede mesleği olan pazarcılığı tercih etti. Kız çocuğu olduğumuz için de ne beni, ne de ablamı bu işe bulaştırmadı. Hep garantisi olan bir işimiz olmasını istedi. Ama ben ortaokul döneminden itibaren hep kendi işimi yapmayı ve birilerine iş imkanı sunmayı hayal ediyordum. Bu düşüncelerle ÖDTÜ İşletme’yi kazandım. Bu süreçte de özel ders vererek harçlığımı çıkardım. İstanbul’a çalışmaya gittiğim dönemde de Marmara Üniversitesi’nde ‘Üretim Yöntemi ve Pazarlama’ üzerine yüksek lisans yaptım. İstanbul’da başlayan ve ardından da İzmir’de devam eden bir kurumsal hayatım oldu. Yaklaşık 15 yıl boyunca büyük firmaların gümrük, mali analiz, proje finansman, bütçe kontrol bölümlerinde çalıştım.”
PARASI BİTİNCE GERİ DÖNDÜ
İş hayatına adım attığı ilk günden itibaren kendini o dünyaya ait hissetmediğini söyleyen Elif Yılmaz Koçak, sürekli bir kaçış yolu aradığını belirterek, “Kaçmak istiyordum, ama ne yapacağımı bilmiyordum. İzmir’de çalıştığım dönemde ise kurumsal hayata ara verip ‘yoga eğitmeni’ olmaya karar verdim. 7 ay çalışmadım. Ama param bitince tekrar kurumsal hayata döndüm. Yoganın ardından nefes eğitimi de aldım. Bu iki alan kendimi anlamama ve bulmama ışık oldu. Tüm bunlarla birlikte de Bodrum’da 5 günlük bir detoks kampına katıldım” diyerek bu programda öğrendiği ‘fonksiyonel beslenme’ anlayışı ile probiyotikleri hayatına katmasıyla yeni bir sürecin de başladığını aktardı.
ARADIĞI ŞEY MUTFAKTAN ÇIKTI
Detoks kampı sonrası ev yapımı yoğurt, kefir, sirke, turşu ve o zamana kadar hiç adını bile duymadığı kombucha gibi fermente ürünleri tekrar hayatına dahil etmeye başladığını söyleyen Koçak, şöyle devam etti: “Tüm çalışmaları da eşim Niyazi Koçak’ın üzerinde denedim. Tabii, kışları sık sık hastalanan eşimde de olumlu sonuçlar aldım. Tüm bunları yapmaya başlayınca bir anda çevremdekiler ‘biz de yap’ demeye başladı. Böylece yıllarca bana gelmesini beklediğim, hem kendi bedenimin ihtiyacı olan hem nefes aldıran, hem de üretip paylaşmaktan büyük mutluluk duyduğum şeyin çok da uzakta olmadığını mutfakta olduğunu gördüm. 2018’de ‘gıda girişimcileri’ programına katıldım. Burada ufkum açıldı. Dünyada bilinse de Türkiye’de yeni bilinen ve binlerce yıllık bir geçmişi olan ve Doğu Asya’dan gelen kombucha içeceğine odaklandım. Ve İzmir’de Kumbhaka Mutfak doğdu. 2019’un başında da Nefes Yiyecek İçecek A.Ş.’yi kurdum.”
ÜRETİM EVİN
BİR ODASINDA
BUGÜN üretimi Urla’da bulunan evlerinin bir odasında yaptığını söyleyen Elif Yılmaz Koçak, “Tarım Bakanlığı ev kadınlarına bir hak tanıyor. Belli kapasiteye kadar evde üretime izin veriyor. Bu izinle evin bir odasını üretime ayırdık. Kurumsal hayata devam eden eşim Niyazi Koçak’ın desteğiyle tüm üretim ve AR-GE sürecini ben yapıyorum. Yıllarca kurumsalda finans odağında çalıştıktan sonra şimdi bu alanda nefes alıyorum” diyor.
YENİ İÇECEKLER YOLDA
ŞU an aylık 3 bin şişeleme kapasitesiyle yola devam ettiğini söyleyen Elif Yılmaz Koçak, “5 çeşit içeceğimiz var. Amacımız hem çeşidi artırmak hem de üretim kapasitesini. Fermante içeceklerin yanı sıra sağlıklı yiyeceklerle de ilgili çalışmalarımız sürüyor. Şu an pizza, hamburger ve pide odağında bir zincire ürün veriyoruz. Bunun yanı sıra İzmir’de çeşitli kafelerde varız. İnternet kanalında da satışımız bulunuyor. Kumbhaka yoga ile başladı. Önümüzdeki süreçte yoga ve mutfağı buluşturacağımız bir yapıyı hayata geçirebiliriz” diyerek gelecekle ilgili hedeflerini paylaştı.
KISA KISA
* Kumbhaka’nın anlamının ‘nefes alış verişler arasındaki boşluk’ olduğunu dile getiren Elif Yılmaz Koçak, “Her bedene nefes aldıran fermente ürünleriyle Kumbhaka Mutfak da tezgahında öğrendiklerini ve ürettiklerini paylaşmak üzere yola çıktı” diyor.
Paylaş