Bayisi olduğu firmayı aldı şimdi dünyayı test ediyor

Haberin Devamı

ULUDAĞ Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni 1980’de bitirir. Yaklaşık 15 yıl doktorluk yapar. Ama ‘Bu hayatta babana bile kefil olmayacaksın’ sözüne kulak asmaz, yakın bir arkadaşına kefil olur. Arkadaşı piyasaya borç takarak yurt dışına kaçınca Dr. Şahin Yağlıdere’nin hayatının bütün akışı değişir... Varını yoğunu satar, borçları öder ve doktorluğa devam etmeme kararı verir. Borç alarak Bursa’da 3 ortaklı bir şirket kurar. Gebelik testi üreten İzmirli bir firmanın bayisi olur. Tarih 2001’i gösterdiğinde ise Dr. Yağlıdere, yıllarca bayiliğini yaptığı İzmirli Türklab A.Ş.’yi satın alır. Sadece gebelik testi üreten Türklab’ı, bir anda Türkiye’de ilklere imza atan kurum haline getirir. Gebelikten anti HIV’e, tümörden Hepatit B ve C testine, kozmetik ve EKG elektrod üretimine kadar birçok ürünle yoluna devam eder. Yağlıdere, alanında dünyadaki ilk CE belgeli kuruluş olan Türklab’ın adını şimdi de nanoteknoloji ürünlerle duyurmaya hazırlanıyor. Bu alanda dünyada ilk olacak iki ürünün, önümüzdeki yıl piyasaya çıkması bekleniyor.
Vücut dışı teşhis kitlerinde önemli oyuncu olan Türklab Tıbbi Malzemeler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Şahin Yağlıdere ile dünü, bugünü ve yarını konuştuk.

Haberin Devamı

Bayisi olduğu firmayı aldı şimdi dünyayı test ediyor

Sektörünün önemli aktörlerinden Türklab, geçtiğimiz yılı 4 milyon dolar ciroyla kapatmış. Bu yıl hedef bunu yüzde 50 artırmak.

Kefil oldu hayatı değişti
Dr. Şahin Yağlıdere’nin girişimcilik öyküsü, kimi zaman talihsizliklerin, kimi zaman da tesadüflerin ürünü. Aklında hiç iş insanı olmak gibi bir düşüncesi yoktur. O, kendisini insanlara şifa dağıtmaya adar. Ama eczanesi olan arkadaşına kefil olunca hayatının bütün seyri de bir anda değişir:
“Çok yakın arkadaşım, eczanenin yanında otomobil bayiliğine girmişti. Ona kefil oldum. Ama bir anda yurt dışına kaçtığını öğrendim. Borçları bana kaldı. Önümde iki seçenek vardı, ya ben de kaçacaktım ya da borçları ödeyecektim. Her şeyimi satıp borçları ödedim. Daha sonra da doktorlukla bir yere varamayacağıma, iş dünyasına atılmaya karar verdim. İki doktor arkadaşımı da yanıma alarak Bursa’da bir şirket kurduk. 5 bin dolarım olsaydı tek başıma yola çıkacaktım, ama yoktu. Hatta eşimin aracılığıyla borç alarak şirketi kurduk. Yıllar sonra bu paranın borç değil, eşimin olduğunu öğrendim. Burada hem poliklinik hizmeti verdik, hem de devraldığımız yerin çekmecesinde bulduğumuz gebelik testini yapan İzmirli o dönemki ismiyle Labmen’in bayisi olduk.”
Labmen’i kurucusu Cem Gürkan, 1996’da firmanın adını Türklab olarak değiştirir. Ege Üniversitesi’ndeki Teknopark’ta faaliyet gösteren kurum, birtakım bürokratik sorunlar yaşar. Cem Gürkan, sorunlardan bunalınca yıllardır Bursa’da bayiliğini yapan Dr. Şahin Yağlıdere’ye Türklab’ı 2001’de devreder.

Haberin Devamı

Bayisi olduğu firmayı aldı şimdi dünyayı test ediyor

55’e yakın ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyen Dr. Şahin Yağlıdere, Afrika kıtasının en çok anti HIV testi satın aldığına dikkat çekiyor.

HIV’den menopoza ne ararsan var

Dr. Yağlıdere, Türklab’ın ilk etapta sadece gebelik testi ürettiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:
“İzmir’e yerleştikten sonra tek ürünle yetinmedim. Yenilerini ekledim. Her yaptığımız, Türkiye’de bir ilkti. Gebelik testlerinin yanına zamanla ovulasyon, menopoz, gaitada gizli kan, Hepatit B ve C, anti HIV, frengi, idrar analiz strip testlerini ekledik. Tümör ve kardiyak belirten testlere başladık. Şu anda 40’a yakın ürünümüz var. Afrika’dan AB ülkelerine, Amerika’ya 55 ülkeye ihracat yapıyoruz. Ciromuzun yüzde 60’nı ihracattan karşılıyoruz. 4 markamız var. Toyo, Rapidan, Labmen ve İnfo. Alanımızda Türkiye’de pazar lideriyiz. Dünyada da önemli bir noktadayız.”

Haberin Devamı

Bayisi olduğu firmayı aldı şimdi dünyayı test ediyor

Bugün birçok hastalığın önceden tespit edilmesi noktasında önemli aktör olduklarını ifade eden Dr. Şahin Yağlıdere, test ürünlerinin yanında cihazda ürettiklerini söylüyor. Yağlıdere, cihazı Almanya’da fason ürettirdiklerini, yazılımın ise kendilerinin olduğunu söylüyor.

Tıp tarihine imza
İkinci projemiz yine dünyada ilk olacak. EKG elektrodlarında gümüş kullanılıyor. Biz nano gümüş-gümüş klorür ve nano altınla kaplayacağız. Bu sayede kalp elektriksel sinyallerini daha iyi iletme sağlayacak hale ulaştıracak. Bu ürünümüzü önümüzdeki yıl piyasaya çıkarmayı planlıyoruz. Her iki projeyle de Türkiye’nin adını uluslararası platformda duyurmak istiyorum. Bugüne kadar Türkiye’de ilklere imza attım, şimdi bunu dünya çapında yapmak istiyorum. Tıp tarihine bir imza atma gayesiyle çalışıyoruz. Son projemizse kalp krizi sonra teşhis sürecinin hızlandıracak bir çalışma. Bunu şu anda Amerika’da yapıyorlar. Bizim amacımız katma değeri yüksek ürünler üretmek.”

Haberin Devamı

ADIMIZI DÜNYA DUYACAK

Dr. Şahin Yağlıdere, üniversitelerin de işbirliğiyle sürekli Ar-Ge çalışması yürüttüklerini anlatıyor. Şu anda 3 önemli proje üzerinde çalıştıklarını ifade eden Dr. Yağlıdere, ikisinin dünyada ilk olacağını söylüyor. Yağlıdere, projelerle ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Testlerde altının nano halindeki partiküllerini kullanıyoruz. Bu maliyetli bir iş. Biz altın yerine kuantum datları nanoteknolojiyle işleyip kullanacağız. Böylece daha hassas ölçüm elde edilecek. Hata payı sıfıra yakın olacak. Şu anda Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki yıl sonuçlandırmayı planlıyoruz. Üniversitelerin yanı sıra Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da destek veriyor.

Haberin Devamı

Bayisi olduğu firmayı aldı şimdi dünyayı test ediyor

30 YILLIK FİRMAYI BÜNYESİNE KATTI

Ege Üniversitesi’ndeki Türklab, hem gelişen kit üretimi kapasitesi, hem de yeni ürün grupları nedeniyle 20p08’de İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne taşınır. 2010’da ise 30 yıllık geçmişi olan Gökhan Laboratuar A.Ş.’yi satın alarak gücüne güç katmış.

Bayisi olduğu firmayı aldı şimdi dünyayı test ediyor

Dr. Şahin Yağlıdere, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde faaliyet gösteren bir de Ar-Ge şirketlerinin bulunduğunu belirterek, “5 kişilik bir Ar-Ge ekibimiz var. Tabii üniversitelerden de destek alıyoruz. Toplam çalışan sayımız ise 40.”

Yazarın Tüm Yazıları