3 masayla başladılar

Haberin Devamı

FİTİLİ Kemal İpbaş’ın asker arkadaşının, ‘pide salonlarında iyi para var’ sözü ateşler. Bu sözün en somut örneği de pidecilikten kazanılan parayla alınan bir dönemin efsanesi Murat 131 olur. O döneme kadar koyun, keçi gütmekten pamuk toplamaya, puantörlükten vekil öğretmenliğe, kahvecilikten resepsiyonistliğe kadar birçok işte çalışan Kemal İpbaş, asker arkadaşının sözüne kulak verir. Ve yokluklar içinde 1985’te iyi bir pide ustası olan, ağabeyinin oğlu Osman İpbaş’la İzmir Bornova’da 3 masalı Kırçiçeği’ni açar. Zorluk ve mücadeleyle hayatlarını devam ettiren amca ve yeğen, bugün 5 kentte 16 şubeli zincir restoran oluşturmayı başardı. Franchise vermeden büyümeyi tercih eden Kemal ve Osman İpbaş, 2020’ye kadar Kırçiçeği sayısını 30’un üzerine çıkarmayı planlıyor. Lezzetinin yanı sıra sosyal sorumluluk projeleriyle de adını sıkça duyuran markanın hedefleri arasında endüstriyel ürün ve ihracat var.

Haberin Devamı

3 masayla başladılar

KÖYDE GEÇEN ZOR BİR ÇOCUKLUK

Bugün 30’uncu yıllını kutlayan Kırçiçeği’nin kurucuları Kemal İpbaş ve Osman İpbaş’la markanın doğuş öyküsüyle gelecek planlarını konuştuk. Kırçeçiği, Aydın Karacasulu İpbaş Ailesi’nin iki ferdi, amca ve yeğenin yoğun mücadeleleriyle kurulan ve bugün restorancılık alanında önemli bir marka.
Kırçiçeği’nin bağlı olduğu İpbaş Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Kemal İpbaş, çocukluk yıllarında hem okumuş, hem de çalışmış. Yoksul bir aileden gelen İpbaş, ekonomiye katkı için 16 yaşına kadar köyde koyun, keçi gütmüş, pamuk toplamış. Kemal İpbaş o günleri şöyle anlatıyor:
“Çocukluğum zor koşullarda geçti. Gelecekle ilgili çözüm ya okumak, ya da bir meslek edinmekten geçiyordu. Ben de hem okudum, hem çalıştım. Koçarlı’ya ailemle pamuk toplamak için gittiğim bir eylül ayında kamyondan atlayarak Aydın’da ticaret lisesine kaydoldum. Ve bir yıl otelde çalıştım. Ağabeyim karayolu işi yapan bir inşaat firmasının idarecilerindendi. Ben de onun yanında yaz tatillerinde çalıştım. 1978’de liseyi bitirdim ve otoyol yapımında puantör olarak çalıştım. Hem üniversiteye hazırlanıyor, hem de puantörlük yapıyordum. Isparta Meslek Yüksek Okulu İşletme Muhasebe Bölümü’nü kazandım. 2 yıllık üniversite sürecinin ardından da askere gittim. Burada hem ticaret, hem de ihale konusunda ciddi deneyim kazandım.”

3 masayla başladılar

Haberin Devamı

AMCA YEĞEN DAYANIŞMASI
Askerlik dönüşü bir süre Aydın Karacasu’daki köyünde vekil öğretmenlik, kahvecilik ve yevmiyecilik yapan Kemal İpbaş, bir yandan da bankacılık, polislik ve gümrük alanında da iş yapmak adına bulduğu bütün sınavlara girer. Bu sırada asker arkadaşı ve lahmacun ustası Aydınlı hemşehrisiyle sohbeti, yeni bir işin kapısını aralar:
“Asker arkadaşım bayram ziyareti için köye gelmişti. Asker dönüşü pide salonu açtığını ve çok karlı bir iş olduğunu paylaştı. Hatta borçlarını ödeyip altına araba çekmişti. Bunu duyunca çok iyi bir pide ustası olan ve 13 yaşında bu sektöre adım atan, ağabeyimin oğlu olan ve benden 6 yaş küçük yeğenim Osman İpbaş’a döndüm. ‘Yapar mıyız’ dedim, o da ‘yaparız’ deyince kolları sıvadık. Paramız pulumuz yoktu. Ve 1985’te Bornova’da 3 masadan oluşan Kırçiçeği Pide Salonu’nu açtık. Osman pide yapıyor, ben de doğrayıp servis ediyordum. Bir yıl çok zor şartlarda çalıştık. Uzun süre dükkandaki sandalyelerin üstünde yattık. Tabii bir süre sonra burası bize küçük gelmeye başladı. Ben evlenmiştim ve düğündeki takıları sermaye yapıp Karşıyaka’da iş yapmadığı için kapanan bir yeri satın aldık. Bornova’yı devrederek Karşıyaka’yı açtık. Çok iyi iş yaptık. Bu dönem borçla bir minibüs aldık ve ek işe giriştik. Toros’tan Tekel Tuzla’ya sabah akşam vardiyalarında işçi taşıdık. Çiğli-Basmane arasında korsan dolmuşçuluk yaptık. Ve 1993’te büyümemizde önemli payı olan Alsancak Kıbrıs Şehitleri’ndeki mağazayı açtık. O zamana kadar hep büyümek için diğer mağazayı elden çıkarmak gibi strateji uyguluyorduk. Ve bugün 5 şehirde 16 şubeye ulaştık.”

3 masayla başladılar

Haberin Devamı

KAPILAR FRANCHISE SİSTEMİNE KAPALI
İkinci kuşağın da iş başı yaptığı Kırçiçeği’nde bugün 30-35 şubeyi yönetecek bir alt yapının olduğunu anlatan Kemal İpbaş, yoğun franchise talepleri almalarına rağmen bu konuya soğuk bakıyor, gerekçesini de şöyle özetledi:
“Kurumları küçültebiliyor. Para kazandırıyor gibi gözükebiliyor ama markaya zarar verebiliyor. Biz tabelamızın inmesini istemeyiz. Dolayısıyla franchise konusu şimdilik gündemimizde yok. Şu an bizim mağazalarımızın metrekareleri çok büyük. Biz daha küçük metrekareli mağazalar açmayı planlıyoruz. Bunun ilkini Güzelbahçe’de açtık. Bir aya kadar da Karşıyaka açılacak. 2016’da Fethiye gündemimizde. Bu ikisiyle mağaza sayımız 18’e çıkacak. Hedefimiz 2020’ye kadar en az 30 mağaza.”

Haberin Devamı

3 masayla başladılar

BU KIRÇİÇEĞİ ÇOK SOSYAL

Bugün Kırçiçeği’nin adı lezzetlerinin yanı sıra sosyal sorumluluk projeleri konusunda gösterdikleri özverilerle de sıkça anılıyor. Hayata geçen ve devam eden sosyal sorumluluk projeleriyle ilgili Kemal İpbaş, şu bilgileri paylaştı:
“Geldiğimiz coğrafyaya karşı sorumluluklarımız var. Bu kapsamda Karacasu’ya 28 derslikli bir Anadolu Lisesi kazandırdık. HAYTAP’la ‘Sen Yiyemezsen Ben Yerim Ki’ ile sevimli dostlarımızı unutmadık. Bu proje için 3 bin tabak bastırdık. Misafirlerimiz yiyemediği yiyecekleri bu tabağa koyuyor. Hayvan barınaklarındaki küçük dostlarımıza gönderiyoruz. Yine KİT-VAK ile yürüttüğümüz bir proje. Kırçiçeği’nde belirlenen bir yemeğin her porsiyonunun 1 TL’sini KİT-VAK’a aktarıyoruz. Bu KİT-VAK Konukevi inşaatına katkı olacak. Mağazalarda yer alan resimlerin satışı da aynı amaca hizmet edecek. Yine Karacasulu Demirci Mehmet Efe’nin hayatının anlatıldığı 30 bin kitabı yılbaşı hediyesi olarak verdik.”

3 masayla başladılar

TEK NOKTADAN ÜRÜN
Kemal İpbaş, faaliyet gösterdikleri alanın ana kaleminin et olduğunu belirterek, 2004’ten sonra kendilerinin işlediğini söyleyerek, “Birçok ilçede tanıdığımız besicilerden aldığımız hayvanı Pınar’ın tesislerinde kesiyor, kasapta işliyorduk. 2011’de kendi et parçalama tesisimizi kurduk. Avrupa standartlarında bir tesis. Bütün etler burada işleniyor ve mağazalara soğuk zincirde sevk ediliyor. Bizim tüm menüyle ilgili reçetemiz var. Ustalar bu reçeteye uygun yemek pişiriyor. Yeni mağazalarda başlayacak usta da bir ay mevcut mağazalarda staj görüyor. Bu diğer personel için de geçerli” bilgisini aktardı.

3 masayla başladılar

GELİN VE DAMATLARA KAPALI

2000’li yıllarda mağazaların daha etkin büyümesi adına yakın akrabalarına kardan pay verdiklerini belirten Kemal İpbaş, bu sürecin bir süre sonra pek de istendiği gibi gitmediğini söyledi:
“Kardan pay verdiğimiz kişiler bir süre sonra firmanın sahibi gibi davranmaya başladı. Aileyi işin içine sokmak bizi sıkıntıya soktu. Ve 2013’de aldığımız kararla bu yapıda olanlarla yolları ayırdık ve kurumsallaşmaya ağırlık verdik. Aile anayasası hazırlığına başladık. Gelecek yıllara daha güçlü bir marka bırakmak adına çalışıyoruz. Gelin ve damatların işin içine girmesini istemiyoruz. Şu anda benim 2, Osman İpbaş’ın ise 3 çocuğu var. Kızım Meryem Dilşad İpbaş, şirketin genel müdürü. Oğlumsa bu alanda kariyerine yön vermek istemiyor. Osman İpbaş’ın üç kızından biri şirkette, diğer ikisi okuyor. Yani ilerde kadınların yönettiği bir Kırçiçeği olacak.”

Haberin Devamı


KISA KISA
* Kırçiçeği markasının anlamıyla ilgili Kemal İpbaş, “Çobanlık yaptığım yerlerde kırçiçeği çoktu. Kırçiçekleri yalçın kayaların arasında olur ve her türlü zorluğa göğüs gerer. Onları kendime, mücadeleme benzettim. Bir de köyde büyüdüğümüz için geldiğimiz coğrafyaya bu isimle gönderme yapmak istedim” diyor.
* Restorancılığın mesaisi yoğun bir iş kolu olduğuna dikkat çeken Kemal İpbaş, “İnsanları mutlu etmek gibi zor ama mecburiyetimiz var. İçiniz kan ağlasa bile yüzünüz gülmek zorunda. Buna rağmen eleştirilerin hedefindesinizdir” diyerek misafirlerinden tatlı bir dille empati yapmalarını istiyor.
* Hem personelin, hem misafirlerin konforu adına tüm mağazalarda duş bulunduğunu söylüyor Kemal İpbaş.
* Bugün 750 yakın çalışanı olan Kırçiçeği, her gün yaklaşık 6 bin misafir ağırlıyor.
* 200’ün üzerinde ürün çeşidi olan Kırçiçeği’nin aynı isimle Göztepe’de de bir kasabı bulunuyor.

Yazarın Tüm Yazıları