Yardım edeyim derken felç etmeyin

Trafik kazası geçirenlere yardım etmek isterken felç olmalarına yol açabilirsiniz. Yaralıda omurga, omurilik yaralanması varsa, yanlış müdahale felç edebiliyor.

Nöroloji uzmanı Prof. Dr. Murat Hancı’nın verdiği bilgiye göre, yapısı oldukça sağlam olan omurga ve içindeki omurilik çeşitli nedenlerle yaralanabiliyor. Trafik kazaları bu nedenlerin başında geliyor.

BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİN

Omurga ve omurilik yaralanmaları, yaralanan bölgenin aşağısında uyuşukluk, güçsüzlük, duyu kaybı, hareketsizlik, hareketle birlikte gelen ağrı, solunum güçlüğü (eşlik eden kafa travması sonucunda oluşabilecek bilinç kaybı nedeniyle de görülebilir) şeklinde belirti veriyor.
Araç içi trafik kazalarında boyun travmaları sık görülüyor. Ani fren ya da durmayla kafanın tüm ağırlığı boyun bölgesine dolayısıyla boyun omurgasına yükleniyor. Motosiklet kazalarında ise boyun ve omurganın diğer kısımları tamamen savunmasız. Yüksekten düşmeler de omurga ve omurilik yaralanmaları ve buna bağlı felç nedenlerinden.
Prof. Dr. Hancı, “Omurgası kırılıp, omuriliği yaralanan kazazedenin hayatı için kritik süreç hasar anından hemen sonra başlar. Hasarlanan omurilik, bilinçsiz kurtarma ve yardım çalışmaları sırasında daha da zedelenebilir” diyor.

İLKYARDIMDA BUNLARI UNUTMAYIN

Prof. Dr. Hancı ilkyardım yapacaklara şu önerilede bulunuyor:
İlk sorulması gereken soru “ Ne kadar zamanım var?” Yanıtı bulabilmek için yaralının durumu ve olay mahalli değerlendirilmelidir. Olay mahali yangın, patlama, çökme tehlikesi gibi ek risk faktörleri taşımıyorsa veya yaralının durumu çok hızlı davranmayı gerekli kılmıyorsa (kanama, üst solunum yolu tıkanıklığı, nabzın alınmaması, dakika solunum sayısının ileri derecede azalması gibi) müdahale için kurtarma ekipleri ve deneyimli sağlık personelinin gelmesi beklenmelidir. Yukarıda belirtilen ve mutlak taşıma gerektiren durumlarda da hastayı mümkün oldukça fazla hareket ettirmeden sert ve düzgün bir zemin üzerine alarak taşıma yapılmalı.
Yazarın Tüm Yazıları