Binlerce kilometrelik yolu kısa zamanda aşmaya olanak veren uçak yolculukları genellikle güvenli ve konforludur.
Ancak havayolları şirketleri sağlık sorunları veya özel ihtiyaçları bulunan yolcularına yönelik bazı önlemler alırlar. Tüm önlemlere rağmen uçak yolculuğunu ertelemesi veya yapmaması gerekenler de var...
UÇMAMASI GEREKENLER
7 gününü doldurmamış bebekler,
Hamileliğinin son dört haftası içindeki (birden fazla çocuğun beklendiği gebeliklerde 8 hafta) kadınlar,
Doğumdan sonraki ilk 7 gün içerisindeki kadınlar,
Göğüs ağrısı, herhangi bir ciddi ve bulaşıcı hastalığı bulunanlar,
Dalıştan sonra nitrojen sarhoşluğu yaşayanlar,
Kanama, travma ve enfeksiyondan dolayı kafa içi basıncı artanlar,
Sinüzit, kulak ve burun enfeksiyonları (özellikle de östaki borusu tıkanmışsa) geçirenler,
Son zamanlarda kalp enfarktüsü ve krizi, havanın veya gazın içeride kaldığı ameliyatlardan (endoskopik ameliyatlar) geçirenler,
Karın travması ve mide-bağırsak cerrahisi, baş-yüz ve göz hasarları, beyin ameliyatları ve göz yuvarlağının içine girildiği göz ameliyatlarını olanlar,
Ciddi kronik solunum hastalığı bulunanlar,
Dinlenirken dahi nefessiz kalanlar,
Orak hücre anemililer,
Sistolik basıncı 200 mmHg’den yüksek olanlar, kontrolsüz yüksek tansiyon hastaları.
DİKKATLİ OLMASI GEREKENLER
Bebekler: 7 gününü doldurmamış bebekler için uçak yolcuğu önerilmiyor. Kabindeki hava basıncı değişiklikleri bebeklere sıkıntı verebilir. Yutkunmayı uyarmak için bebeğin emzirilmesi ya da emzik verilmesi işe yarar. Bebeklerin su kaybı yetişkinlerden fazla olur. Yolculuktan önce ve yolculukta yeterli düzeyde sıvı alımı sağlanmalı.
Hamileler: Anne adayı ve fetus için uçmanın sakıncası yok. Yine de hamileliğin son ayı ve doğumdan sonraki 7 güne kadar uçak yolculuğu önerilmiyor. Birçok havayolu şirketi hamile kadınların uçağa kabul edilmesini kısıtlıyor. Gebeliğin 28’inci haftasından sonra, sağlık durumu, normal gebelik ve beklenen doğum tarihini belirten belge taşınmalı.
Geçmişte yaşanan bir hastalık varsa: Kanser, kalp-damar bozukluğu, kronik solunum hastalığı, epilepsi, kansızlık veya istikrarsız şeker hastalığı gibi rahatsızlıklara sahip, bağışıklık baskılayıcı ilaç kullanan, diyalize girenlerin uçak yolculuğuna karar vermeden doktora danışmaları öneriliyor. Seyahat sırasında ve gidilecek yerde kullanılacak tüm ilaçların el çantasında taşınması ve her zaman için kolayca ulaşılabilir olması da önemli.
Pacemaker taşıyanlar: Uçak yolculuğu yapmalarında genellikle bir sakınca yok. Tek kutuplu, kurşunlu kan pompalama sistemleri uçuş sırasında elektronik engellemeye karşı hassaslık gösterebilir. Bu yüzden havaalanı güvenlik görüntüleme cihazlarının etkileri hakkında bilgi edinilmeli. İki kutup kurşunlu kan pompalama sistemleri bu olaydan etkilenmez. Ancak elle idare edilen güvenlik cihazları, vücuda monte edilmiş otomatik defibrilatörlerin çalışmasına engel olabilir. Bu cihazları taşıyan yolcuların bu tehlikenin varlığını belirten bir doktor mektubu taşımaları yararlı olur.
Sigara bağımlıları: Uçaksa sigara içmek yasak. Özellikle uzun yolculuklar sigara bağımlıları için ıstıraba dönüşebilir. Çok sigara içenlerin nikotin bantları yapıştırmaları ya da nikotinli sakızlar çiğnemeleri rahatlatıcı olabilir. Hafif bir yatıştırıcı da işe yarayabilir.
Engelli yolcular: Fiziksel engellilik yolculuk için genellikle sakıncalı değil. Uçuş boyunca kendi ihtiyaçlarını gideremeyecek (tuvalete gitmek ve tekerlekli sandalyeden koltuğa geçmek vs.) yolculara bir refakatçinin eşlik etmesi yerinde olur. Engelli yolcular önceden yol göstermesi amacıyla havayolu şirketi ile temasa geçmelidir.
Enfeksiyon hastalıkları bulunanlar: Uçaklardaki havalandırma ve filtre sistemleri hastalıkların bulaşması riskini en aza indiriyor. Solunum yoluyla geçen enfekte edici mikroorganizmaların yolcular arasında yayılması çok düşük ihtimal. Ancak eğer enfeksiyon kaynağına çok yakın olunursa bulaşma gerçekleşebilir. Yan yana oturan yolcular arasında örneğin grip bulaşabilir. Havalandırmanın kapalı olduğu ve uçağın uzun bir süre yerde beklemesi de gribin bulaşmasını kolaylaştırır. Çok az rastlanan bazı örneklerde veremli bir yolcuya yakın oturan kişilerde hastalık etkeni saptanmışsa da bunlar hastalığa yakalanmamış. Dolayısıyla bulaşıcı hastalık taşıyanların uçakla yolculuk yapmaması gerekiyor.