Tatil planlarken gerçekçi olun

Tatil bazen neredeyse yıl boyu beklediğimiz, hayalini kurduğumuz “kısıtlı” zaman. Bu sayılı günlerden en iyi şekilde yararlanmak için planlama yapmakta yarar var. İşte Üsküdar Üniversitesi Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sabri Burhanoğlu’ndan tatil hazırlığı önerileri.

Haberin Devamı

Herkesin tatil anlayışı, beklentisi farklı. Dolasıyla önce kendinizi dinleyin, tatilinizin türüne öyle karar verin. Doğduğunuz kente gidip aile ziyareti mi yapmak istiyorsunuz, denize mi yoksa yeni keşiflere mi koşacaksınız? Belki de inanç turizmi yapmak tercihiniz olacak...
Tatil yeri ruhsal yapınıza uygun olmalı. Tatil şekline karar verirken sizin için uygun olmayacak maceralardan kaçının. Aşırı temiz, titizseniz veya hayvan fobisi varsa çıkacağınız bir doğa tatili sizin için işkenceye dönüşebilir. Aşırı duygusallar veya duygu durum bozukluğu olanlarda kutsal mekanlar bazen duygu durum dalgalanmaları oluşturabiliyor. Bungee jumping, yamaç paraşütü, parasailing gibi aktiviteler panik benzeri anksiyete bozukluklarını başlatabilir veya olanı kötüleştirebilir. Kararınızı verdikten sonra planlama yapmak çok daha kolay.

Haberin Devamı

İLAÇLARINIZI BIRAKMAYIN

Sürekli kullandığınız ilaç varsa bırakmayın. Tatilin psikolojiye faydası olsa da özellikle ruhsal rahatsızlıklarda birincil tedavi amacı olarak görülmemeli. Sık yapılan yanlışlardan biri depresyon, anksiyete bozukluğu gibi rahatsızlıklar nedeniyle tedavi gören kimselerin ‘tatil nasılsa en iyi ilaçtır’ türünden düşüncelerle ilaçlarını bırakmaları. Yanınıza tatil boyunca yetecek kadar ilaç alın. Açık büfelerin tahriklerine kapılmayın, aşırı yenilen yemeklerle alınan kilolar dolaylı dönüşte psikolojisine olumsuz yansır. Tatili fırsat bilip alkolü aşırı tüketmeyin.

RİTMİNİZİ BOZMAYIN

Gece çok geç yatmak uykunun biyolojik ritmini bozuyor. Bunun düzenlenmesi bazen uzun zaman alıyor. Tatil öncesinde ve tatilde bütçenizi gözardı ederek harcamalarınızı abartmayın. Ödemelerde yaşayacağınız zorluklar tatilin olumlu etkisini ortadan kaldırmaya yeter de artar bile...
Aileyle çıkılan tatillerde çiftlerin tatil anlayışlarının farklı olmasından kaynaklanan sorunlar kimi zaman ciddi evlilik sorunlarına bile yol açabiliyor. Tatil düşüncesinin ortaya çıkmasından, tatilden dönüp işe başlamaya kadar geçen süreçte ortaya çıkması muhtemel birçok aksaklık gerginlik, tahammülsüzlük ve huzursuzluğa neden olabiliyor. Orta yolu bulmaya çalışın.

Haberin Devamı

Karşılanmayan beklentiler büyük hayal kırıklığı

Sanayi toplumuna geçilmesiyle birlikte kırsaldan kente göçün getirdiği yalnızlaşma duygusu, işyerinde veya okulda yaşanan stres kaçış isteğini tetikliyor. Tatil sadece dinlenme değil aynı zamanda sosyal statü göstergesine dönüştü. Bu ‘bir tatile çıksam bütün sıkıntılarım geçer’ tarzında beklentiler yaratıyor. Ne yazık ki bu beklentiler çoğu zaman karşılanamıyor. Hatta kişiler tatil öncesinden bile daha kötü bir konuma gelebiliyor. Bu nedenle planlamanın çok iyi yapılması gerekiyor.

Astımlılar havuzu değil denizi tercih etmeli

Astım-alerji sorunu yaşayanlar için doğa, yeşillik değil plajlar daha uygun seçenek. Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, halı kaplı otel odaları ve klorlu havuzların astımı tetiklediğini hatırlatıyor. Tabak, “Astımlı çocukların yüzde 90’ının ev tozuna karşı alerjisi var. Tozun da en çok halıda biriktiğini göz önünde bulundurursak, konaklama yapılacak mekanın halı kaplı olmamasına özen gösterilmeli” diyor. Astım sorunu varsa, anti alerjik yatak kılıfı gibi özel eşyalarınızı yanınıza alın. Havuz temizliğinde kullanılan yüksek miktardaki klor, sıcak havada buharlaşarak solunum sistemine ulaşıyor. Bu da vücutta kimyasal bir ürünün solunmasına benzer etki yaratıyor. Deniz suyunun ise sinüsleri temizleme ve burnu açma özelliği bulunuyor. Prof. Dr. Tabak, astımlılara deniz suyunu tercih etmeleri önerisinde bulunuyor. Ayrıca deniz suyunun sinüsleri açmasıyla kış aylarında daha az astım alevlenmesi yaşanacağını ve kışa daha hazır girileceğini söylüyor. Astımlı her 10 çocuktan 8’inde reflü bulunuyor. Tabak, bunların çoğunun “sessiz” reflü olduğunu ve tüketilen abur cuburlarla astımı da tetiklediğini belirtiyor. Özellikle yaz aylarında tüketilen buzlu ve gazlı içeceğin yanı sıra, kızartma, ketçap, çikolata ve kakaolu gıdalardan da uzak durulmasını hatırlatıyor. Ve tabii ki sürekli kullanılan ilaçların alınmasına devam edilmeli.

Yazarın Tüm Yazıları