Su içmeyi unutmayın

Tatilde, işte, evde ya da nerede olursanız olun su içmeyi ihmal etmeyin. Vücuttaki bütün sistem, organ ve hücreler yeterli su olmadan fonksiyonlarını sürdüremez.

Az su içmek bile tek başına yorgunluk, dikkat güçlüğü, hafıza bozukluklarına yol açabilir. Vücut sıvısının yüzde 2 gibi küçük bir oranda azalması bile buna yeter.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Selahattin Türen’in verdiği bilgiye göre, uzmanlar günlük su tüketimiyle ilgili uzlaşmış değiller. Ancak çoğunluk ortalama günlük su tüketiminin 2-2.5 litre olmasını öneriyor. İdealiyse su ihtiyacının kişinin durumuna ve mevcut hastalıklarına, hava sıcaklığına ve aktivite düzeyine göre ayarlanması. Yeterli su içip içmediğinizi test etmenin basit bir yolu var. İdrar renginiz koyu sarı renkliyse yeterli su içmiyorsunuz demektir. İdrar renginiz açık ve şeffaf renge dönüştüğündeyse yeterli miktarda su tüketiyorsunuzdur. Dr. Türen, “Susamak için beklemeyin. Gün boyu sık sık su için” diyor.
Bazı özel durumlarda su ihtiyacı artıyor. Yüksek proteinli, liften zengin beslenenler, bulantı kusma ve ishalle sıvı kaybedenler, ağır fiziksel aktivite yapanlar, çok sıcak ortamlarda olup, aşırı terleyenlerin daha fazla su tüketmesi gerekiyor.

Cildi güzelleştiriyor

Vücutta taşıyıcı göreve sahip olan su, hücrelere besin ve oksijen taşır, atıkları uzaklaştırır.
Böbreklerin toksik maddelerden temizlenmesine yardımcı olur.
Kan ve lenf sisteminin büyük bir kısmını oluşturur.
Vücut sıcaklığının düzenlenmesinde rol alır.
Kan basıncını kontrol eden elektrolitlerin dengelenmesine ve taşınmasına yardımcı olur.
Sıcak havalarda vücudu serin tutar ve soğuk havalarda vücut izolasyonu sağlar.
Yeteri kadar tüketildiğinde, cildin daha düzgün, daha yumuşak, daha parlak ve daha esnek olmasını sağlar.
Tükürük ve mide salgısında bulunarak, besinlerin sindirilmesinde görev alır.
Emziren kadınlarda, süt üretimini artırır.
Bağışıklık sisteminin görevini yapabilmesi için su gerekmektedir. Bu özelliği ile zinde ve dinç kalmada yardımcı olur.
Eklemlerin kayganlığını sağlar.
Su tüketimi azaldıkça, vücutta depolanan yağ miktarı artmaya başlar ve kilo alımı gerçekleşir.
İçme suyu veya doğal kaynak sularının birçoğu bölgeden bölgeye değişmekle birlikte; bazı minarelleri içerir. Vücudumuz için gerekli olan minarellerin bir kısmını içtiğimiz sulardan elde ederiz. Bunlar içinde kalsiyum, magnezyum ve sodyum daha fazla miktarda olanlardır. Flor, iyot ve diğer eser elementlerin de bir kısmını içtiğimiz sulardan sağlarız.

8x8 KURALINA DİKKAT

Sağlıklı yetişkin bir erkekte vücut ağırlığının yüzde 60’ını, kadında yüzde 50’sini su oluşturur. Bu oranlar yeni doğan bebekte yüzde 70-75 iken, yaşla birlikte azalır. İnsan beyninin yüzde 95’i ve akciğerlerinin yüzde 90’ını yine su oluşturur. 8x8 kuralını unutmayın. Günde 8 kez 8 onz (240 ml) su için.
Yazarın Tüm Yazıları